Reunió de baixos per marcar el camí

Entre els punts que es van tractar, cal destacar una proporció interessant: el 70% de cap i el 30% de cos, segons la qual la part psicològica, centrada sobretot en la concentració, supera la capacitat

El passat 1 de setembre la comissió tècnica dels Castellers de Sant Cugat va organitzar una tertúlia poc habitual en l'àmbit casteller: una reunió de baixos, que, com ells recorden sovint, són "aquells que mai surten a les fotos" i sostenen amb fermesa construccions de diferents envergadures.

La tècnica dels gausacs va tenir l'encert de convidar baixos de tres de les colles capdavanteres: la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Minyons de Terrassa i els Capgrossos de Mataró. Totes tres actualment fan castells de gamma extra i els baixos presents havien format part de les estructures més potents que darrerament havien fet les seves colles. La resta de la tertúlia estava integrada per un bon gruix dels baixos que vesteixen la camisa verd Collserola, per membres de la tècnica i pels dos caps de colla.

Entre els punts que es van tractar, cal destacar una proporció interessant: el 70% de cap i el 30% de cos, segons la qual la part psicològica, centrada sobretot en la concentració, supera la capacitat física del baix enfront del castell. Tanmateix, van comentar, aquesta proporció només entrava en joc quan el casteller, sobretot el de tronc, assumia que calia preparar-se físicament més enllà de la feina que es feia als assajos. Un altre tema important és la compenetració de l'equip del baix: crosses, contrafort i agulla, les persones que l'envolten i hi entren en contacte durant el castell. Els baixos convidats van comentar que els agrada fer els castells amb un equip amb el qual se senten a gust per, junts, assolir unes fites en què l'empatia es converteix en una característica cabdal: saber com es troba el baix i què li cal és una virtut d'aquest equip.

Un cop els organitzadors van posar sobre la taula una mica de menjar, l'ambient es va relaxar i els baixos dels gausacs van començar a preguntar i a mostrar aspectes de la seva experiència, que ja els ha portat a fer castells de nou pisos. Van debatre sobre la importància de la seva alçada per escollir el segon, el casteller que tenen damunt seu; sobre els trucs de col·locació del cos, etc. Tots els assistents van manifestar haver après molt d'aquesta tertúlia i als Castellers de Sant Cugat els servirà per encarar un futur que promet castells cada cop més exigents.

Amunt, gausacs!

 
Comentaris

Destaquem