Tolerància i respecte

Crec que no acabem de ser conscients de l'impacte que pot arribar a tenir un simple comentari

Dos dels espais protagonistes d'aquest moment històric que estem vivint són, sens dubte, el carrer i les xarxes socials. És important conservar-los com a mitjans d'expressió sempre que hi regnin la tolerància i el respecte cap a tothom. Tot i que les concentracions i els actes organitzats a Sant Cugat s'han desenvolupat de manera pacífica, tant als carrers com a les xarxes socials s'ha produït més d'un episodi de violència verbal, que no deixa de ser violència.

L'altre dia tornava caminant cap a casa i duia a la mà una estelada plegada. En els quinze minuts del trajecte, passatgers de tres cotxes diferents van insultar-me. Aquests insults o publicacions de mal gust es repeteixen freqüentment a les xarxes socials – sobretot a Twitter, Facebook i Instagram – malgrat que les plataformes ja incorporen mecanismes de denúncia de continguts ofensius.

És cert que la situació política actual és complexa i provoca certa tensió a tots els que hi estem interessats en més o menys grau. Tots tenim la llibertat de compartir la nostra opinió i de poder-nos expressar sense coaccions, i tant el carrer com les xarxes són espais de debat molt interessants. No obstant això, crec que no acabem de ser conscients de l'impacte que pot arribar a tenir un simple comentari, i molta gent escriu o parla de manera impulsiva sense acabar de pensar el que diu.

Cal, en aquests casos, fer una mica d'autocrítica, reflexionar abans de publicar i intentar veure si el comentari que farem és pertinent i no falta el respecte a ningú. Hi ha moltes maneres d'expressar una opinió sense renunciar al dret a la llibertat d'expressió, però cal cuidar les maneres com ho fem.

 
Comentaris

Destaquem