L'AMBE s'uneix al CSRC en defensa dels drets dels ciclistes a Collserola

Les associacions Collserola Sport Respecte i Ciclisme i Associació Espanyola de Marques de Bicicletes a favor dels drets dels ciclistes i en contra del PepNat

L'Associació Espanyola de Marques de Bicicletes (AMBE) i Collserola Sport Respecte i Ciclisme (CSRC) arriben a un acord per la lluita dels drets dels ciclistes, davant la imminent aprovació del plà especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PepNat).

Ambdues associacions creuen que derivat de la situació pandèmica actual, causada per la COVID-19, ara més que mai ha posat de manifest la necessitat dels ciutadans i ciutadanes de gaudir dels màxims espais verds per a la pràctica del ciclisme i de l'esport.

És per això, que el CRSC i l'AMBE creuen que existeixen molts factors en contra d'aquesta prohibició. Exposen que; Collserola és un dels parcs més grans d'Europa i que per tant està perfectament capacitat per donar cabuda a una gran quantitat de disciplines esportives; la població que rodeja el parc és d'aproximadament 5 milions d'habitants, quasi tres quartes parts dels habitants que hi ha a tota Catalunya; la prohibició afectaria prop de 3 milions d'habitants, un 40% dels quals són practicants de la Bicicleta Tot Terreny (BTT); hi ha un creixement de les bicicletes elèctriques; i que el parc disposa de camins de tot tipus per donar cabuda a tots els usuaris.

Amb això, ambdues associacions presenten una proposta moderna basada en els precedents d'Alemanya, FrançaEscocia, tot seguint les directrius de l'International Mountain Bike Association (IMBA), que es basa en quatre pilars bàsics: que hi hagi una senyalització extensiva, un accès regulat i compartit entre tots els usuaris, una reparació i acondicionament dels camins amb la creació d'un Trail Center, i una major educació i socialització per al ciclisme.

El desgast del parc no depèn només de les bicicletes

El CRSC i l'AMBE consideren que amb l'aplicació del PepNat es vulnerarà els drets dels ciutadans, sobretot els practicants de BTT, a accedir a espais verds i demanen una taula de diàleg entre els 9 ajuntaments veins, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Diputació de Barcelona juntament amb les diferents associacions i grups de ciutadans per garantir tots, un Parc de Collserola, sostenible i protegit.

Les associacions consideren que el Parc de Collserola pateix una degradació constant a causa de l'ús que se'n fa d'ell, però creuen que aquestes causes estan lluny de les constants crítiques que reben usuaris de la bicicleta.
 

Imminent aplicació del PepNat i de la MPGMCo

Tot i això, sembla que les institucions no es faran enrere i el PepNat, juntament amb la Modificació puntual del Pla General Metropolità en l'àmbit del Parc Natural de la Serra de Collserola (MPGMCo) aprovats per Consell Metropolità el passat 28 de maig de 2020, han estat transmesos a la Generalitat de Catalunya per a la seva imminent aplicació. Per tant, això es comportarà el tancament progressiu del Parc Natural de Collserola als usuaris i ciclistes.

El PepNat i la MPGMCo tenen com a objectiu comú la protecció, conservació i millora del patrimoni natural i els valors geològics, biològics, ecològics, paisatgístics, etnològics, agrícoles i culturals de la serra de Collserola.

Però en concret el PepNat té com a objectiu garantir la màxima protecció i conservació d'aquest espai natural, de vital importància per a la metròpolis de Barcelona. És per això que el nou Pla defineix un model basat en dos eixos fonamentals: la preservació de la biodiversitat i la potenciació dels serveis ecosistèmics en el marc d'una gestió dinàmica i adaptativa.
 

La creació d'un Trail Center una de les propostes del CSRC

L'associació Collserola Sport Respecte i Ciclisme, en un dels punts de la proposta d'un nou model de sostenibilitat per al Parc Natural de Collserola, proposa la creació d'un Traill Center.

Més info: El CSRC busca la simbiosi de la Bicicleta Tot Terreny amb els altres usuaris de Collserola

Una proposta que té com a eix principal compatibilitzar l'ús dels camins dels diferents usuaris que accedeixen al parc, conscienciar a tots els usuaris sobre la necessitat de fer un ús compartit de l'espai (sempre amb respecte i cura del medi natural), informar a tots els usuaris de les pràctiques que es poden realitzar als diferents camins i formar als usuaris en valor de respecte mutu i vers la natura.

Una proposta que té suport internacional, ja que en països com els Estats Units, el Canadà, França i Escòcia ja l'han dut a terme en diferents parcs naturals.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem