Sarasa: "Messi és un actiu pel Barça i, fins i tot retirat, serà valuós pel club”

Sarasa i Barbany han analitzat la situació econòmica del FC Barcelona, el projecte esportiu i l'aspecte social del club blaugrana

Manel Sarasa i Joana Barbany són santcugatencs i formen part de la candidatura de Sí al futur, liderada per Víctor Font, a les eleccions al FC Barcelona. Actualment, Barbany és directora general de la Societat Digital de la Generalitat de Catalunya i la seva funció amb el club serà normalitzar la presència de la dona als diferents estaments del club. Barbany també va ser regidora de Comunicació, Informació, Atenció Ciutadana, Promoció de la Ciutat i Tecnologia i tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Innovació i Govern Obert de l'Ajuntament de Sant Cugat. L’empresari Sarasa tindrà especial incidència en l’àrea econòmica i digital del club.

Què els va portar a fer un pas endavant per decidir entrar a una candidatura del FC Barcelona?

Joana Barbany: El Barça està en un moment vital i estem per arremangar-nos per treballar i per capgirar la situació.

Manel Sarasa: Víctor Font ens demana una pas endavant que segurament no té sentit per molts, perquè representa més un problema que un benefici, però si t'estimes al Barça, et veus obligat a fer-ho.

En què destaca la seva candidatura respecte a les altres dues candidatures?

J. B.: Primer de tot l'equip que forma part, no som una candidatura personalista, sinó que tenim gent molt preparada en moltes disciplines i la suma de coneixement farà que puguem treballar aquests àmbits de manera transversal i immillorable. Som gent molt preparada en diferents àmbits. 

M. S.: Quan penses en qualsevol entitat o organització, el més important és l'equip: l'equip és el que et fa projecte, et resol reptes, problemes, innova i li dona un toc diferent. L'equip és un actiu principal, però aquest actiu ha desenvolupat un projecte que creiem més adequat per portar el Barça futur. Està clar que si mires àrea per àrea, el projecte esportiu està detallat des del principi fins final. En l'àmbit esportiu, tenim definit l'organigrama, els rols i responsabilitats de la gent amb l'objectiu de tornar a fer el Barça gran. En l'àmbit econòmic, és evident que la situació actual és de fallida econòmica i volem treure'l d'aquesta fallida, a més de fer que el Barça sigui líder generant nous ingressos i per això comptem amb perfils més innovadors, que pensen com generar nous ingressos. No volem seguir en aquest cas escanyant la forma de fer ingressos, sinó volem pensar com monetitzar continguts audiovisuals de forma diferencial. I en l'aspecte social el mateix. Sembla que només ens recordem del soci quan hi ha eleccions i el soci és el propietari del club. Volem que sigui per sempre i això també depèn de la gestió econòmica que fem i per tant, de quin projecte triem. Així doncs, creiem que som el projecte que assegura millor que el soci sigui propietari del club. Volem posar al soci al centre de tot. 

Al principi, la seva candidatura es veia com la preferida, però de cop va interrompre Joan Laporta. Hi ha temor?

J. B.: Sabíem que seríem més d'una candidatura quan vam començar el joc i està bé, per poder contrastar idees. Ens veiem guanyadors i contrastarem amb qui calgui el nostre posicionament i feina.

M. S.: Com més opcions tingui el soci per triar millor. És molt important que el soci compari projectes i tingui aquesta opció. Malauradament, sembla que Joan Laporta no vulgui tenir debats i això no té cap sentit. Volem com més candidatures i que es jugui net, que es presentin diferents propostes i que soci elegeixi el millor equip.

J. B.: Al soci no se'l pot infravalorar i tractat de beneit, sinó que se li ha d'explicar diferents alternatives i que esculli la que li sembli millor. Tu no guanyes de partida, sinó que hi ha una feina darrera.

Les eleccions s'havien de celebrar el 24 de gener, però han estat ajornades. Això els beneficiarà o els perjudicarà?

J. B.:: Els que ens perjudica és que la gent no vagi a votar. A les eleccions al Parlament vam votar un 50% de la població i això és el verdader problema. Sabem que això forma part de la democràcia, però m'entristeix que poden votar, la gent no exerceix el seu dret a vot i llavors, hem de trobar una data en la qual pugui votar més gent millor. No podem allargar la situació perquè la situació és crítica, però ha d'haver-hi les condicions perquè tothom pugui anar a votar.

A les eleccions al Parlament va sortir una majoria independentista i el seu projecte diu que anirà de la mà amb les urnes. Això és un Barça català i catalanista?

J. B.: El Barça és una institució clau pel país i nosaltres donarem suport a què surti a les urnes, lluitarem fins al final com a institució que som representant de Catalunya. A la candidatura hi ha gent de tots els perfils. Jo soc independentista, no m'amago, però cadascú pensa el que pensa. Però la catalanitat del Barça i el dret de decidir per davant de tot.

M. S.: La catalanitat del Barça és indiscutible. El Barça és una de les institucions més grans que tenim al país, que té una projecció increïble, i ho veiem amb el nombre de fans arreu del món. És imprescindible que el Barça segueixi fent país respectant voluntat poble. Al costat de Catalunya sempre.

El projecte d'Espai Barça està aturat des del 2019. La idea és reprendre'l?

M. S.: L'Espai Barça és una necessitat que s'ha de fer. El que no sabem exactament és quin Espai Barça. Se'ns han presentat projectes, però no sempre el club ha estat transparent en explicar el projecte amb detalls. Creiem que el que hem de fer és entendre l'estatus del projecte i entendre quines decisions s'han pres per intentat influir perquè sigui sostenible econòmicament i ofereixi els millors avantatges al soci. Espai Barça si, però si adequadament, sostenible econòmicament i d'acord amb la voluntat del soci i amb transparència. S'ha de tractar el soci com adult i a vegades no senten perquè s'han d'amagar les coses.

Ens trobem davant una situació difícil i es comenta que el Barça pot acabar sent una Societat Anònima Esportiva. Té el Barça la possibilitat d'acabar en bancarrota o és reversible?

M. S.: El Barça està en una situació de fallida o pràcticament de fallida econòmica, per això el nostre programa compta amb un pla de xoc pels primers 100 dies on hem de mirar de detallar la despesa que sigui necessària i veure com finançar el deute perquè s'han de tornar els diners quan ara no tenim capacitat de tornar-los. És viable i ens en sortirem, però sí que és veritat que en funció de la gestió del projecte que tinguis, el risc de convertir-te en societat anònima és més que real. Si el projecte esportiu i l'econòmic no es porten bé, hi haurà un moment que la situació serà insostenible. Ara es pot salvar, no és fàcil, i per tant necessites un equip que sigui bo pensant nous ingressos, com el nostre, que ens portarà a generar més de 500 milions d'ingressos nous d'ara fins l'acabament del mandat. Però si, el risc d'acabar com a societat anònima és més real que mai.

És un moment difícil per entrar. Es prometen títols i jugadors, però davant hi ha una situació econòmica i s'ha de buscar un equilibri. Com es combaten aquestes traves?

M. S.: El nostre projecte esportiu té un organigrama molt clarament definit i el que està al capdavant de tot, té capacitat de pensar en el negoci i pensar en l'aspecte esportiu. Per tant, té la capacitat d'entendre i treure el millor dels 2 mons. Hem de tenir un projecte a mig-llarg termini i que els jugadors hi creguin. Per exemple, és importantíssim que el projecte se li presenti a jugadors de les característiques de Messi i que sigui apassionant i que el convenci. I això només es pot fer si aquestes dues parts del cervell funcionen molt bé i s'entenen les oportunitats per un costat i les restriccions que tens per l'altre costat.

J. B.: Jo afegiria que en els fitxatges és on tenim més fuga econòmica i hem de confiar amb el que tenim a casa i fitxar quan a casa no trobem el que volem. És un tema de mig termini, no crees un equip en 2 anys, sinó treballant des de la base perquè al cap d'uns anys puguis tenir un equip format de gent de casa. Si has de començar a fitxar al mercat, aquí és on perds l'oportunitat. Per tant, treballar des de casa, i abans que res els de La Masia.

M. S.: En l'organigrama esportiu comptem amb gent com Joan Vilà o Albert Benaiges, que són pares esportius de La Masia i de la metodologia del Barça i que van ser capaços d'innovar amb conceptes metodològics que ens han fet ser el Barça del futur. Aquesta gent coneix La Masia, han sigut pares esportius de jugadors com Xavi Hernández o Andrés Iniesta i comptar amb aquesta gent en el projecte també ens fa ser creïbles en la forma com apostarem en La Masia.

Una altra aposta és la de normalitzar la presència de la dona en diferents estaments del club. Com s'aconsegueix això?

J. B.: Estem en una societat on hi ha entorns, com l'esportiu o el tecnològic, que per manca de referents o inèrcia les dones són menys presents. I per tant, perquè sigui igualitari i normalitzat, cal treballar en l'àmbit institucional, esportiu i social. Tenim un pla de Si al Barça en femení. Igual que dèiem que el Barça ha de ser referent en la catalanitat, també ha de ser una institució referent pel que fa a normalització de la dona. I que millor que tenir 5 directives en la nostra candidatura. En l'àmbit social, apostem perquè hi hagi més dones al camp, que l'estadi estigui ple de sòcies. Quan jo era petita hi havia molt poques dones i ara hi ha més. Quan anem als desplaçaments, jo he anat amb homes sempre sola i com més dones hi hagi, més dones atreus. Finalment, en l'àmbit esportiu, volem que totes les disciplines femenines puguin competir en el seu nivell. I per tant, treballar en aquestes 3 línies. Hem d'anar cap aquí, les societats modernes van cap aquí i el Barça no pot quedar-se en un club del s. XIX i ha d'evolucionar a escala de governança, però també d'estructura social.

Esta havent-hi un repunt en el futbol femení. Creieu que està en creixement o encara està molt lluny i queda molt per fer?

J. B.: Hem evolucionat molt. Jo per exemple jugava a futbol i jugava amb els nens. No hi havia cap nena que jugava a futbol i era una cosa raríssima. L'altre dia el meu pare em va portar un àlbum de quan era petita que em feia dibuixar un esport i en el meu cas, vaig dibuixar un noi jugant a futbol, no una noia. Avui en dia, hi ha nenes que juguen a futbol en equips femenins i aquí a Sant Cugat hi ha clubs que tenen equips femenins en més d'una categoria i anem a millor. Queda molt a recórrer. Jo recordo la primera pancarta que vaig veure a Barcelona d'un equip femení en una mitgera. Eren unes jugadores celebrant un títol i vaig pensar: "Ara anem bé". Això fa 5 anys era impensable. Queda molt per fer, però hem millorat moltíssim. De petita, quan anava al camp volia ser aplegapilotes, i per ser-ho, havies d'entrenar amb el Barça. Ara hi ha nenes que recullen pilotes i això és normalitzar-ho.

Parleu que el vostre projecte esportiu està centrat en Xavi Hernández o Jordi Cruyff. Què hi ha tancat?

J. B.: Volem un Barça del Barça i pel Barça i per tant, i aquestes 2 persones són formades a La Masia i són del Barça i qualsevol candidatura que guanyi els ha de tenir a les seves famílies. Nosaltres hem treballat amb ells un model, però el Barça no es pot permetre no comptar amb aquestes 2 persones perquè dirigeixin la part esportiva.

M. S.: Tant de bo tothom comptés amb actius del barcelonisme com ells, però en tot cas, som l'única candidatura que hem treballat de la A la Z l'organigrama esportiu i la visió estratègica. Per tant, aquell que valori a Xavi Hernández ens ha de votar a nosaltres.

J. B.: El nostre projecte esportiu no s'entén sense Xavi Hernández incorporat. Creiem que cal confiar en aquests actius per tirar endavant. Qui millor que ells que el coneixen. Primer amb els que tenim a casa i els que coneixen el model del Barça.

Hi ha una mica la sensació que qui aconsegueixi pactar amb Leo Messi tindrà la clau per guanyar les eleccions. Quin projecte li presenta la seva candidatura?

M. S.: Tenim un projecte a mig-llarg termini. Creiem que no hi haurà una candidatura que tingui la capacitat de tenir una solució a aquest problema abans de governar, el que si és veritat és que nosaltres estem preparats pel nostre primer dia poder parlar amb Messi i començar a entendre i validar les hipòtesis de les preocupacions que té i assentar les bases d'una bona conversa que acabi amb la renovació de Messi. Pensem que Messi, igual que Xavi Hernández, és un actiu barcelonista que esperem que li quedin molts anys. Estem veient que és un futbolista extraordinari i que es retirarà quan ell vulgui, però d'altra banda, nosaltres volem que sigui un actiu i creiem que aquesta peça, fins i tot retirada, serà valuosa tant pel club com pels aficionats. A més, hi ha una part molt important i és que el Barça guanyi i que ell estigui preparat per guanyar. Ell és molt competitiu i òbviament tots els despropòsits amb l'organització esportiva i les decisions que s'han pres anteriorment només han fet que posar-li pals a la roda ara en el seu cap i nosaltres creiem que el nostre projecte esportiu estarà molt sincronitzat amb el que ell vol.

El Barça és un club que va molt més enllà del futbol. Com es treballarà amb les altres seccions?

J. B.: El Barça és un club multiesportiu i les seccions que no siguin professionals també se les haurà de tractar com a petits nuclis, amb la seva estructura, perquè puguin competir al nivell.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem