Natalia García, la jove promesa espanyola que es va quedar sense Jocs Olímpics

La gimnasta va lluitar per classificar-se fins a 3 ocasions per a uns Jocs Olímpics i, tot i ser una de les favorites, mai va poder aconseguir el bitllet

Natalia García Timofeeva ha estat un referent en el món de la gimnàstica rítmica. Amb més de 20 anys de trajectòria esportiva, García ha estat una de les gimnastes més destacades en el panorama estatal i s'ha quedat a les portes dels Jocs Olímpics en tres ocasions. Amb 27 anys, però, l'esportista del Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat ha decidit que és el moment de retirar-se de la competició, tenint l'espina clava de no haver participat mai en uns Jocs Olímpics.

De família russa, García va seguir l'herència de la seva mare i la seva àvia de practicar gimnàstica. Així doncs, i amb només 5 anys, va apuntar-se en el Club Gimnàstica Rítmica i Estètica de Sant Cugat. "Jo m'ho prenia com un joc, però recordo que era estrany, perquè els meus companys d'escola no sabien quasi ni que era aquesta modalitat esportiva" explica Natalia García.

Tot i que en els primers anys no destacava en les classificacions del Campionat de Catalunya, García tenia unes grans condicions com a gimnasta i, amb 9 anys, va ser convocada per la selecció catalana. Això va suposar un canvi per a l'esportista, i és que a partir d'aquí va copar el primer lloc del Campionat d'Espanya en 5 ocasions seguides (del 2005 al 2009), sent seleccionada a més per representar el combinat espanyol en diferents competicions internacionals com la Copa del Món o el Campionat d'Europa.

L'objectiu de Londres 2012 i Rio de Janeiro 2016

En el Mundial de Montpellier del 2011, i amb una plaça en joc per als Jocs Olímpics de Londres, la gimnasta va ser conscient a què s'enfrontava. "De cop vaig aterrar i allò que per mi era un joc va començar a ser una pressió. Era el focus d'atenció i tothom esperava de mi una classificació olímpica, estava sent observada amb lupa per molta gent". Així doncs, i en la seva primera opció d'assolir un bitllet olímpic, García finalitzava en la 36a posició i es quedava fora de les 24 gimnastes que accedien a Londres. "La pressió va poder amb mi".

En el següent cicle olímpic, García va deixar a un costat la pressió i va tornar a cultivar èxits, participant de nou en el Campionat d'Europa i en el Campionat del Món. Tanmateix, en el 2014, sofria un trencament a la fàscia d'un peu, a més d'un trencament en una vèrtebra, que l'apartava un temps de la competició. Un any més tard, la gimnasta retornava i participava en el Campionat d'Europa i en el Campionat del Món de Stuttgart, tanmateix, l'esportista, amb la seva 32a posició, es quedava fora dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro.

L'última oportunitat per García

Natalia García, però, no tirava la tovallola, i es marcava els Jocs Olímpics de Tòquio com a la darrera opció de poder ser en uns Jocs Olímpics "Després de tant temps dedicat a la gimnàstica, estava desgastada psicològicament i físicament. No obstant això, vaig decidir seguir per poder participar en els anhelats Jocs Olímpics".

Així doncs, la gimnasta arrancava amb molta força aquest nou cicle olímpic, assolint bones posicions en les Copes del Món de Guadalajara (Espanya) i Sofia (Bulgària). Tanmateix, una nova lesió, aquesta ocasió en el maluc, l'obligava a passar 2 vegades pel quiròfan. "Quan vaig tornar ja no tenia la confiança de ningú. Tanmateix, el 2019 vaig renéixer com a esportista, sent bronze en el Campionat d'Espanya".

Tot i que la Covid-19 va paralitzar el món i posposar els Jocs Olímpics de Tòquio, García ho provava en la Copa del Món del 2021 i en l'Europeu, però finalment la gimnasta no assolia l'anhelat bitllet. "Havia estat aturada la meitat del cicle olímpic i, en una modalitat tan subjectiva, es va notar. Em vaig sentir molt sola perquè ja no tenia el suport de la Federació Espanyola".

L'esportista del Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat decidia posar punt final a la seva carrera esportiva participant en l'Internacional Ciutat de Barcelona, el novembre del 2021. "Tòquio 2021 era la meva darrera oportunitat, en cap moment m'he plantejat lluitar per París 2024. Em queda l'espina d'haver pogut disputar uns Jocs Olímpics, però em quedo satisfeta de la meva trajectòria, perquè ho he donat tot".

Amb tot, Natalia Garcia vol seguir vinculada al món de la gimnàstica rítmica i vol canviar el model des de baix. "Des de ben petita et tracten com si fossis adulta i això no pot ser, perquè encara són nenes. És una cosa que m'agradaria corregir i que les futures gimnastes no passin pel que jo vaig passar". Tanmateix, la gimnasta vol una mica de distància abans de fer aquest pas i actualment es troba treballant com a generadora de continguts a les xarxes socials i com a imatge de diferents empreses. "Necessito fer totes aquelles coses que no vaig poder fer quan era gimnasta".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

 
Comentaris

Destaquem