Tot i l'ajornament, Sant Cugat manté viu l'esperit de Sant Jordi

La Diada de Sant Jordi d'aquest any es veurà marcada pel confinament de la COVID-19 i les llibreries i les floristeries analitzen les conseqüències econòmiques originades de l'ajornament

Els carrers de Sant Cugat s'omplen any rere any de paradetes i persones per gaudir de la Diada de Sant Jordi, el 23 d'abril. Roses i llibres són les protagonistes d'aquesta tradició cultural, no obstant això, la pandèmia de la COVID-19 ha impossibilitat que es pugui celebrar amb normalitat la Diada de Sant Jordi.

Amb això, les llibreries i floristeries de Sant Cugat no han volgut passar per alt la Diada de Sant Jordi i, tot i que enguany s'ha posposat la festa al 23 de juliol (una data consensuada entre La Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes) el municipi viurà una Diada de Sant Jordi diferent, amb roses i llibres a domicili. 

Venda de llibres on-line

En el cas de les llibreries, Sant Jordi suposa un 30% de la facturació anual. "Pels petits comerços, la Diada de Sant Jordi és el motor que et permet seguir any rere any", apunta Pablo Giménez, llibreter del Celler dels Llibres. A més, en el cas d'aquesta llibreria, l'ajornament de Sant Jordi suposa una doble afectació, ja que enguany la llibreria celebra el seu 20è aniversari durant la Diada: "Serà un Sant Jordi trist i no podrem celebrar amb els nostres lectors el nostre aniversari", apunta Pablo Giménez.

Des del confinament per l'estat d'alerta durant la pandèmia de la COVID-19, les llibreries del municipi s'han vist obligades a abaixar les persianes, tot i haver de seguir cobrint unes despeses. És per això que Pablo Giménez assenyala la necessitat de trobar solucions "o moltes llibreries ens veurem obligades a tancar". D'altra banda, Mont Soler, llibretera del Patí de Llibres apunta que la clientela "ha de ser conscient que ens ajuda o morirem, ja que existeix una preocupació perquè no hi ha diners".

Venta de llibres durant la diada de Sant Jordi. Foto: Bernat Millet.

Venta de llibres durant la diada de Sant Jordi. Foto: Bernat Millet.



D'aquesta manera, les llibreries de Sant Cugat s'han hagut de reinventar i buscar alternatives per seguir apropant la cultura a les cases santcugatenques i és per això que han apostat per la venda on-line. "Seguim oferint recomanacions a tothom que les sol·liciti per buscar el llibre que més els hi agrada", explica Mont Soler. També, les llibreries estan aprofitant les possibilitats de les xarxes socials per compartir continguts i recomanacions amb els lectors.

A més, ambdues llibreries comenten que estan tenint una resposta molt positiva per part dels clients fidels. "Ens hem trobat amb clients que ens han sol·licitat un llibre que no teníem i ens han dit que no passa res, que busquéssim un altre que els hi pogués agradar", assenyala Pablo Giménez.

La rosa és de primavera

Un altre dels sectors que viu amb temor l'ajornament de Sant Jordi són les floristeries. La rosa és un element identitari de la diada de Sant Jordi, no obstant això, el confinament per la COVID-19 complica la seva entrega. "Estem parlant d'un producte, generalment unitari, que pels petits comerços és molt complicat fer arribar a la gent a causa de les nostres infraestructures", explicava Sandra Benhamou, florista de la Floristeria Moshi.

Igual que en el cas dels llibreters, les floristeries tenen marcat en el seu calendari la Diada de Sant Jordi, ja que per les roses, Sant Jordi és el seu diu dia per excel·lència. "Per a nosaltres pot suposar quasi el 70% de la facturació anual", assenyala Tanit Sospedras, de la Floristeria Blooms. "Volem seguir oferint la rosa a tota aquella clientela que ha confiat sempre amb nosaltres", diuen des de la Floristeria Bloooms.

És per això, que aquest petit comerç distribuirà roses durant la Diada de Sant Jordi, previ encàrrec per les seves xarxes socials: "Estem intentant conscienciar a la gent perquè faci encàrrecs entre la comunitat de veïns".

Roses vermelles de la diada de Sant Jordi. Foto: Bernat Millet.

Roses vermelles de la diada de Sant Jordi. Foto: Bernat Millet.



D'altra banda, ambdues floristeries consideren que Sant Jordi no s'havia d'ajornar. "Va ser una decisió del Gremi de Llibreters que no es va consensuar amb nosaltres" comenta Tanit Sospedres. "Els nostres cultivadors fa mesos que estan treballant perquè la rosa estigui perfecte a l'abril i a la naturalesa no li pots dir que s'aturi, estem en plena primavera" apunta Sospedres.

En una línia similar es posiciona Sandra Benhamou. "Sant Jordi és i serà el 23 d'abril. A més, la rosa no és un producte d'estiu. Econòmicament podria ser fantàstic celebrar Sant Jordi al juliol venent margarides, però llavors no serà Sant Jordi".

Finalment, des de la Floristeria Booms sentencien que van haver de tancar la botiga d'un dia per l'altre: "Nosaltres treballem amb un material que no és perenne i per sort, vam tenir una resposta molt positiva per part de la clientela, que ens va comprar tot el que ens quedava a la botiga. Així que ara nosaltres els volem agrair aquesta confiança i donar-los la possibilitat de gaudir de Sant Jordi, tot i el confinament".

Les roses són un dels simbols més característics de Sant Jordi. FOTO: Bernat Millet

Les roses són un dels simbols més característics de Sant Jordi. FOTO: Bernat Millet

Sant Jordi amb el TOT Sant Cugat

D'altra banda, el TOT Sant Cugat, amb el patrocini d'AMAT Cultura i la col·laboració d'Òmnium Sant Cugat i el departament de Cultura de l'Ajuntament, ha organitzat la Taula d'Escriptors Virtual per donar veu als autors locals. El TOT i l'Ajuntament publicaran a les seves xarxes socials un vídeo dels 37 autors que enguany participaven en la firma de llibres, amb una ressenya, amb l'etiqueta #tauladescriptorsTOT.

A més, el TOT Sant Cugat i la Floristeria Blooms han posat en marxa la campanya #totsambsantjordi. La iniciativa consisteix a fer arribar fotografies dels lectors durant el dia de la rosa i el llibre fins al divendres 24 d'abril a les 11 al WhatsApp del TOT Sant Cugat (680 850 388): Entre els participants se sortejarà un ram de roses de la Floristeria Blooms i un número de la darrera edició del Món Sant Cugat.

Finalment, les biblioteques de Sant Cugat volen crear la biblioteca més gran del món i sol·liciten imatges dels santcugatencs de les seves biblioteques amb el #LaBibliotecaMesGranDelMon i l'etiqueta @bibliotequessct.

 
Comentaris

Destaquem