L'Ajuntament inicia una campanya de prospecció arqueològica al Monestir de Sant Cugat

Sota la tecnologia georadar de l'empresa SOT Prospecció Arqueològica, l'objectiu és generar una visualització en planta per detectar l'existència de murs i construccions

L'Ajuntament de Sant Cugat ha presentat, el dissabte 27 de juny, una campanya de prospecció arqueològica amb tecnologia georadar al Monestir de Sant Cugat, amb l'objectiu de radiografiar el
subsòl, durant el divendres 26 de juny i el dissabte 27, per detectar l'existència de murs i construccions sense necessitat d'excavar, en 8.000 m2 de terreny encara inexplorat.

L'empresa encarregada d'aquesta tecnologia és la santcugatenca SOT Prospecció Arqueològica (especialitzada en geo-radar arqueològic) i el cost de la campanya ha estat de 7.000 euros. Així explica Roger Sala, tècnic de SOT Prospecció Arqueològica, el funcionament de la tecnologia: "Les caixes, que són antenes, emeten pols electromagnètics que viatgen cap al subsòl i cada cop que troben un objecte diferent, envien un rebrot que queda enregistrat a la pantalla. Quan tenim el bloc de dades, de 3 dimensions, generem visualitzacions en planta per donar la informació als arqueòlegs".

IMG 20200627 WA0049

La maquinària de SOT Prospecció Arqueològica encarregada de prospecció arqueològica amb tecnologia georadar. FOTO: Nielo Ballart



A més, Sala ha especificat el gran repte que suposa treballa en un jaciment com el del Monestir de Sant Cugat: "Hi ha un vessant més relacionat amb l'arqueologia i l'arquitectura que són els grans monuments que tenim a Catalunya, jaciments arqueològics d'una gran complexitat".

La campanya està emmarcada en les tasques d'investigació i conservació del conjunt monumental del Monestir de Sant Cugat del Vallès, una campanya impulsada per l'Ajuntament de Sant Cugat juntament amb la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

Finalment, Esther Madrona, tinenta d'alcaldia de Memòria Història de l'Ajuntament de Sant Cugat, ha assenyalat que aquesta prospecció pot ser clau per saber que amaga "el subsòl del monestir per poder tenir en compte tots els estudis de conservació i les futures actuacions".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem