Comencen les obres de restauració de la muralla del Monestir

Es rehabilitaran les tres torres i els trams de la muralla de llevant, així com la torre hexagonal, que s'habilitarà com a mirador

Ja han començat les obres de restauració de la muralla de llevant del Monestir de Sant Cugat. Es rehabilitaran les tres torres i els trams de la muralla, i s'habilitarà la torre hexagonal com a mirador amb accés a través de visites guiades.

La inversió global arriba fins als 1'3 milions d'euros, incloent-hi cinc actuacions de restauració per recuperar i fer valdre el conjunt monumental del Monestir. La tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, i el cap del servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, José Luís Sanz, han visitat dijous 21 d'octubre les obres, que s'han iniciat recentment.

Els treballs serviran per consolidar i restaurar la muralla, rehabilitar les tres torres i habilitar-ne una d'elles com a mirador amb accés per a visites guiades. També es preveu dur a terme sondeigs arqueològics per plantejar futures actuacions, l'adequació de l'entorn immediat i la retirada de la vegetació que compromet la conservació de la muralla, com arrels o branques. Les obres, a càrrec de la Diputació de Barcelona, finalitzaran el desembre del 2022.

Madrona ha explicat el motiu de la intervenció: "Comencem un període d'obres entorn del Monestir perquè tot el conjunt monumental brilli i tingui la conservació necessària que li és pròpia a un Bé Cultural d'Interès Nacional. És important que la ciutadania de Sant Cugat es faci seu aquest espai i, sobretot, el pugui gaudir al mateix temps que respectar".

Visita a l'inici de les obres a la muralla de llevant del Monestir. FOTO: Localpres

Visita a l'inici de les obres a la muralla de llevant del Monestir. FOTO: Localpres

Aquestes restauracions tindran un cost de 450.000 euros. La resta del pressupost es destinarà, de menor a major cost, a la façana del claustre, i part de l'església interior: els paraments de les façanes est i oest, les cobertes gòtiques de la nau nord, la part aèria del cimbori, i les cobertes de llevant.

L’execució d’aquests treballs implicarà el tancament d’aquest sector per tal de garantir la correcta gestió de les obres i la seguretat dels ciutadans. Aquest tancament s’anirà implementant a mesura que s’iniciïn cada una de les obres i es faci la seva implantació. S’aniran indicant les afectacions concretes i la seva durada, així com solucions alternatives de pas.

El Monestir de Sant Cugat, de propietat municipal, compta amb una comissió gestora que impulsa i farà el seguiment de les actuacions. Presidida per la tinent d’alcaldia de Cultura, hi participen la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Parròquia de Sant Pere d’Octavià, el comissionat del monestir, representants d’altres sectors implicats i especialistes, i tècnics municipals.

Visita a l'inici de les obres a la muralla de llevant del Monestir. FOTO: Localpres

Visita a l'inici de les obres a la muralla de llevant del Monestir. FOTO: Localpres

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem