El conflicte entre Catalunya i Espanya enceta el nou curs dels Amics de la UNESCO

Els Amics de la UNESCO Sant Cugat han estrenat el curs 2019 - 2020 amb una conferència sobre el conflicte entre Catalunya i Espanya des de Joan Maragall

El curs 2019 - 2020 dels Amics de la UNESCO Sant Cugat ja està en marxa, després que s'hagi estrenat amb una conferència sobre una part de la història del conflicte entre Catalunya i Espanya, 'L'adéu a Espanya, des de Joan Maragall fins avui', a càrrec de l'escriptor periodista i polític Vicenç Villatoro: "A ningú se li oculta a hores d'ara que parlar d'això és parlar de política", apuntava el ponent sobre la figura del poeta Joan Maragall i la seva conferència, però ha puntualitzat: "Hem d'aconseguir parlar-ne amb tons diferents i en llocs diferents.".

'L'Oda a Espanya', de Joan Maragall, de la poesia a la política

El conferenciant ha iniciat justificant la relació entre la poesia de Maragall i el conflicte entre Catalunya i Espanya: "L'Oda a Espanya de Joan Maragall és un dels grans documents polítics de la història d'aquest país, que ens permet, mirant enrere, entendre on som", deia Villatoro, que ha afegit que "va ser escrita en un moment molt precís, al 1898, al final de la guerra d'Espanya amb els EUA".

D'aquesta guerra, ha explicat que "va ser concebuda com una guerra de principis, de valors. D'una banda es presentava als EUA com a mercaders, i de l'altra, als espanyols com a la imatge de l'honor." En aquella època, ha apuntat el ponent, "de catalanistes n'hi havia quatre.", però en perdre's la guerra hi ha "una reacció entristida a Espanya, però una reacció diferent a Catalunya, que dubta de la imatge que es volia donar d'aquesta guerra."

Desenes de persones han assistit a la conferència. FOTO: Ferran Mitjà

Desenes de persones han assistit a la conferència. FOTO: Ferran Mitjà

La idea de l'adéu a Espanya

I aquí és on entra el poema de Maragall: "Maragall diu: nosaltres (els catalans) volem ser això", ha explicat Villatoro referint-se a la imatge que es venia dels EUA. Així, Vicenç Villatoro apunta que amb L'Oda a Espanya, el poeta diu: "Jo vull ser fill d'Espanya, si Espanya canvia, no ho vull ser. Maragall obre la porta a l'adéu a Espanya com a idea."

Així, Villatoro ha explicat que "entre 1900 i 1908, Catalunya comença a construir-se un país a mida. Van construir una societat civil fora d'Espanya, entesa com a Estat.", i que aquest plantejament "travessa tot el Segle XX."

En aquest sentit, i referint-se a l'actualitat, el ponent ha assenyalat que "això que estem vivint no és un procés que vivim des de fa 4 anys, sinó que té unes arrels profundes, i té una evolució en la qual participen l'esperança i la desesperació". Per últim, Villatoro ha explicat que "tot cristal·litza al 2010" per una qüestió de cansament: "Algunes vies que s'exploren no porten enlloc", ha apuntat, referint-se a l'Estatut.

Rebuda instituional

Una inauguració que ha iniciat amb agraïments de l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, cap a l'entitat: "Felicitar-vos per defensar aquests valors de la UNESCO, que haurien de ser els de qualsevol societat justa", ha apuntat Ingla. L'alcaldessa també s'ha referit a la poesia de Joan Maragall: "A dia d'avui és més vigent que mai", ha pregonat Ingla.

L'alcaldessa també ha fet una crida al diàleg i respecte de la democràcia, "perquè tothom es pugui expressar lliurement.", i ha assenyalat que l'objectiu principal ha de ser "acostar-nos i escoltar-nos".

D'esquerra a dreta: Isabel González, Mireia Ingla i Vicenç Villatoro

D'esquerra a dreta: Isabel González, Mireia Ingla i Vicenç Villatoro

Per la seva banda, Isabel González, presidenta d'Amics de la UNESCO Sant Cugat, ha assenyalat que "els Amics de la UNESCO sentim molt a fons els seus valors, per això seguirem treballant amb la comunitat de Sant Cugat, perquè prenguin cos els nostres projectes comuns."

 

 
Comentaris

Destaquem