El repte d'Aleix Losa: emocionar amb la seva música

El jove santcugatenc està vinculat al món de la música des que tenia 3 anys

Aleix Losa porta tota la seva vida, "des que tinc memòria", aclareix, vinculat al món de la música. Hi va entrar amb tan sols 3 anys i ara, amb 21, continua formant-se, alhora que ja desenvolupa els seus projectes professionals.

Losa es va traslladar amb la seva família a Sant Cugat del Vallès ara fa 4 anys, provinent de Barcelona. Va ser allà on va començar els seus estudis en una petita escola pròxima al seu primer centre educatiu, fins a tercer de Primària, que va entrar a l'escola Oriol Martorell, un centre especialitzat en música i dansa.

Inicialment, Losa va escollir la dansa, estudiant ballet, però va fer un canvi "radicalment a la música, per començar a formar-me com a pianista", explica. En finalitzar la seva etapa a l'escola, va seguir formant-se al centre Musicant, on, com recorda, "vaig descobrir que també tenia una sortida com a cantant, ja que gràcies a la directora del centre i una logopeda vam descobrir que tinc un registre de contratenor".

Ja a Sant Cugat, els seus estudis van seguir a l'Escola de Música Victòria dels Àngels, on va cursar ell grau mitjà de cant, alhora que cursava el Batxillerat a ESART. Actualment, cursarà tercer de carrera de composició al Liceu. Una formació que compagina amb la feina amb una productora basca, Hauda Producciones, amb els que ja ha fet nombrosos projectes com a compositor de bandes sonores i musicals.

En paral·lel, també està treballant amb altres directors, sobretot novells, i al setembre tornarà als escenaris amb noves funcions del musical en el qual participa, Twisted Broadway. Tot plegat, després d'un estiu en què s'ha traslladat a Alemanya per participar del curs-concurs de composició internacional ISAM. I sense oblidar que, a més, és professor de música.

Per a Losa, totes les facetes de la música són atractives, però es decanta per la composició. "Sempre he pensat que hom té una capacitat expressiva que va més enllà de les paraules. A vegades és art, a vegades són nombres, o d'altres fent esport. Aquesta expressió humana és el que ens dona l'oportunitat d'explicar coses o transmetre emocions que poder d'una altra forma no seria intel·ligible", argumenta. "Jo he trobat el meu camí amb la composició, ja que gràcies a ella sóc capaç d'emocionar i explicar la meva història amb un llenguatge que realment és universal", afegeix.


 

I és que, per Losa, una de les claus de la música és aquesta. "Una peça la puc entendre jo, la pots entendre tu, la pot entendre un xinés o un irlandès sense necessitat de què li expliquin res. Òbviament, la percepció de la mateixa és subjectiva, però crec que és una experiència única", afirma. I remarca que més l'atreu és "l'expressió, el so, les ànsies de descobriment per trobar sempre noves melodies, harmonies o situacions que ajudin la meva inspiració a crear una nova obra".

La seva faceta com a compositor la compagina amb la d'intèrpret. "Va junt", explica. "Quan ets compositor pots ser intèrpret, ja que hi ha una base creativa i expressiva que, si la continues treballant sempre, et dona l'avantatge de poder pujar a un escenari i autoestrenar-te".

En la seva trajectòria, afirma que hi ha diferents moments que considera rellevant. Un exemple, veure la seva música a un cine, i després a BTV. "L'any passat vaig treballar en un curt, Las Gradas Verdes, per al qual vaig compondre la banda sonora, que es va estrenar als cinemes Girona de Barcelona i més tard a BTV. Realment va ser un moment màgic", recorda.

I és que el que busca amb les seves obres és emocionar. "El meu repte és emocionar. Ser honest amb mi mateix i el meu art, i deixar la meva petjada a aquest món amb l'esperança que algun dia algú trobi la meva feina i s'emocioni tant o més que jo quan ho vaig crear".

De per què va optar per seguir el camí de la música, Losa ho té clar. "La música és la meva confident. Jo explico els meus secrets a la música i ella m'ho retorna en bellesa i emoció", defineix. I afegeix que, a més, "és, també, el meu canal més sincer de comunicació amb el món, ja que quan sents la meva música estàs tenint un diàleg indirecte amb el meu jo més profund".

I no dubta en recomanar-ho. Als que el segueixen en l'aposta per formar-se musicalment, els diria que "la música pot ser de gran ajuda en els moments més difícils de la vida d'un mateix, com en el meu cas". Per això, els recomana que "si voleu ser músics, lluiteu-hi, formeu-vos i sobretot gaudiu. La música us obre les portes a tot un món d'emocions i colors que, n'estic segur, no trobareu a cap altre lloc".

Escolteu algunes de les creacions de Losa.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem