Gelonch presenta llibre a Sant Cugat: "Per una revolució fa falta fam, idees i dirigents"

Antoni Gelonch ha presentat el seu nou llibre, 'Napoleó, la Revolució i els catalans', a Sant Cugat, acompanyat per l'exalcalde Lluís Recoder

L'escriptor lleidatà Antoni Gelonch, que va viure durant 17 anys a Sant Cugat, ha presentat el seu nou llibre, Napoleó, la revolució i els catalans a la ciutat. "És un títol que resumeix molt bé la magnitud del llibre, que va més enllà de la relació entre la Revolució Francesa i Catalunya", ha iniciat l'exalcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, que ha mantingut una conversa amb l'autor durant la presentació. I és que, tal com ha afirmat Recoder, "les idees de la Revolució Francesa no triomfen a Catalunya perquè en aquell moment existeix una malfiança dels catalans cap a França".

La Revolució Francesa i Catalunya

Gelonch ha afirmat que "perquè es doni una revolució calen tres factors, que hi hagi fam, que hi hagi idees i que hi hagi dirigents". Unes condicions que, tal com apunta l'autor, es donen a França. L'esperit revolucionari, però, tal com ha assegurat l'autor del llibre, "no arriba a Catalunya", per manca d'informació, perquè al principat hi havia un fort arrelament catòlic i per les males relacions històriques entre catalans i francesos.

En aquest sentit, l'autor del llibre ha assegurat que, a causa d'una sèrie d'esdeveniments històrics que es van anar succeint entre França i Catalunya, els catalans tenia certa rancúnia a tot allò que provenia del territori francès. "En la signatura del tractat dels Pirineus de 1659 consta que es respectarà la Generalitat de Catalunya, i això resulta ser falç", ha explicat com a exemple.

En aquesta mateixa línia, segons l'autor del llibre, la pèrdua dels tractats del nord de Catalunya, que annexiona França, "produeix un sotrac enorme al país".

La constitució de Cadis

La constitució de Cadis va ser contemporània a l'època de la Revolució Francesa i l'imperi de Napoleó, i és un altre dels episodis històrics que tracta el llibre. 21 diputats catalans van anar a debatre-la: "La majoria de diputats catalans van votar a favor de la recuperació de la inquisició".

En aquest sentit, Gelonch ha explicat que "els francesos tenien més ganes i més necessitat per sentir-se francesos que nosaltres per sentir-nos catalans i revolucionaris".

Tot i aquests intents conservadors, 'La Pepa' –així s'anomena popularment la constitució aprovada a Cadis, va ser fortament progressista. "Els liberals espanyols tenien una base molt centralitzadora", ha explicat Gelonch.

Presentació del llibre d'Antoni Gelonch, 'Napoleó, la revolució i els catalans'. FOTO: Ferran Mitjà

Presentació del llibre d'Antoni Gelonch, 'Napoleó, la revolució i els catalans'. FOTO: Ferran Mitjà

Napoleó a Catalunya

Antoni Gelonch ha explicat que Robespierre era de pensar que "calia una república catalana" veïna de França, mentre que Napoleó va "dividir-la en quatre departaments, que eren part dels 132 que formaven el seu imperi".

Uns departaments –els de Catalunya- però, que "es van desfer molt ràpidament, quan les tropes franceses van haver de marxar a defensar-se en altres indrets d'Europa".

Amb la derrota de Napoleó, torna a Espanya el Rei Ferran VII, que restaura l'absolutisme a l'Estat, tot i haver pactat el contrari.

L'autor

Antoni Gelonch va formar-se acadèmicament en la carrera de Dret, però ha exercit professionalment en el món farmacèutic, especialment en l'àmbit públic. Gelonch va ser director general del Departament de Salut, i va ocupar el mateix càrrec en el Departament d'Educació. "És una persona compromesa amb el país, però també amb la cultura", ha expressat l'exalcalde Lluís Recorder.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem