Jurgens, pare i fill: una història entranyable al voltant del piano

Oriol Jurgens toca cada dimarts el piano a Cugat Natura, continuant amb la tradició que tenen amb el seu pare

Oriol Jurgens és un santcugatenc que toca el piano, i des de fa uns mesos, ho fa de manera voluntària cada dimarts al vespre oferint recitals per a la gent gran a la residència Cugat Natura. Una iniciativa, explica, que va néixer en el moment en el qual es va decidir que el seu pare, Jordi Jurgens, s'havia de traslladar a viure a la residència.

"Quan vam venir aquí, trobàvem a faltar aquelles estones que teníem a casa, tocant jo, potser ell es posava a llegir el diari. Eren unes estones entranyables, i vam pensar si hi havia la possibilitat de portar el piano aquí", explica Jurgens.

Així, va traslladar la idea a la directora i l'educadora del centre, que es van mostrar favorables des del principi. "Arribar aquí va ser fàcil, però que sortís d'un segon pis que vivia, va ser complicat", recorda, afirmant que "al final, ho vam aconseguir, i va ser una gran il·lusió tenir aquestes estones aquí de música per compartir".

 
Moment d'un dels recitals d'Oriol Jurgens a Cugat Natura. FOTO: Yves Dimant

Moment d'un dels recitals d'Oriol Jurgens a Cugat Natura. FOTO: Yves Dimant

Uns concerts que ja han esdevingut un clàssic dels dimarts a la residència, i del qual participen també, en algunes ocasions, els fills i els néts dels residents. "Cada dimarts, surto de l'estrès de la feina, i aquí que és un ambient totalment diferent. És un altre món, però és molt agraït, perquè la veritat és que estan molt contents, molt agraïts, i diuen coses molt boniques", explica el pianista.

En aquest sentit, afirma, que "es nota molt quan toques que la gent t'escolta i participa, i es nota que és un públic que està molt posat en la música", afegint que "t'adones que és una generació que té molta cultura musical". Així, detalla, ha conegut històries com el d'una senyora que la seva germana tocava el piano, o una senyora la mare de la qual havia estudiat amb Enric Granados.

 

Oriol Jurgens no es dedica professionalment a la música. "Vaig fer la carrera de piano de jove, però després vaig estudiar enginyeria química, però mai ho he deixat del tot, per sort", aclareix, dient que "és una cosa que t'acompanya molt la música". "És una passió que t'acompanya molt", sentencia.

Oriol Jurgens en finalitzar un dels concerts a Cugat Natura. FOTO: Yves Dimant

Oriol Jurgens en finalitzar un dels concerts a Cugat Natura. FOTO: Yves Dimant

Pel que fa al repertori que ofereix a la residència, és ben variat, dins de la música clàssica. Com explica, hi ha una part del repertori que és fixe, i una altra part que aprofita per assajar de cara a concerts que fa en paral·lel. "També intento anar variant, en funció dels comentaris que em fan, com la senyora que em va parlar de Granados, que van introduir algunes peces del compositor", explica.

Un compositor que mai falta en els concerts és Chopin. "Com la residència Cugat Natura està al carrer de Chopin, que va ser una casualitat perquè és un compositor que ens agrada molt, doncs sempre hi ha alguna obra seva als recitals", explica.

 
Comentaris

Destaquem