La col·lecció 'Grau-Garriga: Vermells', plasmada en una publicació

La col·lecció sobre el color vermell de l'artista santcugatenc Grau-Garriga, que s'ha exposat a Sant Cugat, ha estat recollida en una publicació

La col·lecció 'Grau-Garriga: Vermells', de l'artista santcugatenc Josep Grau-Garriga, ha estat immortalitzada en paper, ja que s'ha plasmat en una publicació. El llibre, que s'ha presentat en societat el dimarts 14 de setembre, compta amb fotografies de les obres de la col·lecció que l'artista va dedicar al color vermell, i amb textos d'Àlex Mitrani, Jordi Garrido, Esther Grau, Rosa Alcoy, Simona Škrabec i Alicia Kopf.

El llibre és una continuació de l'exposició inaugurada fa uns mesos, on es lliga el color vermell als sentiments i a les etapes de la vida de l'autor. "En l'àmbit visual es capta la unitat i simplicitat del concepte de l'exposició: fotos a sang, sense marges blancs.", ha explicat el comissari de l'exposició i autor del llibre Àlex Mitrani. Per altra banda, Jordi Garrido, també comissari i autor ha destacat que "ha estat una oportunitat per poder aprofundir en l'obra de Grau-Garriga i mostrar una part més desconeguda de l'autor".

Tal com s'ha explicat durant la presentació, és la primera vegada que Esther Grau, filla de l'artista, escriu sobre l'obra del seu pare. Grau ha explicat que ha volgut "reflectir l'esperit de Grau-Garriga".

Els comisaris de l'exposició i autors del llibre, Jordi Garrido (esquerra) i Àlex Mitrani (dreta) i Esther Grau (al centre). FOTO: Localpres

Els comisaris de l'exposició i autors del llibre, Jordi Garrido (esquerra) i Àlex Mitrani (dreta) i Esther Grau (al centre). FOTO: Localpres

Grau-Garriga, un "artista distintiu i únic"

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, va assistir a la presentació de la publicació. Ingla ha destacat la importància de "preservar l'obra d'artistes distintius i únics com Grau-Garriga". A més, l'alcaldessa ha comentat que la ciutat "vol donar suport als artistes".

Mireia Ingla durant la presentació de la publicació. FOTO: Localpres

Mireia Ingla durant la presentació de la publicació. FOTO: Localpres

L'exposició

L'exposició 'Grau-Garriga. Vermells' és al Centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil i Contemporàni des de fa mesos, i es pot visitar fins al 10 d'octubre. L'exposició ha estat dividida en 4 espais diferents: Vermell Sanguini, un espai que es caracteritza per l'abandonament de la bidimensionalitat i que aborda la vida i la mort; Vermell Espai, amb l'objectiu d'utilitzar el color com un element constructiu amb el qual bastir composicions visuals; Instal·lacions/Environaments, un espai amb la voluntat de transcendir els límits especials dels formats artístics; i Vermell Polític, amb una força simbologia a la militància catalanista, el comunisme o l'anarquisme.

Més info: Política, vida i mort i environaments en la nova exposició 'Vermell' de Grau-Garriga

Josep Grau-Garriga

Grau-Garriga, nascut a Sant Cugat l'any 1929, va ser format artísticament a la Facultat de Belles Arts de Barcelona i a Llotja. Va conrear diverses tècniques com la pintura, el dibuix, el gravat, la pintura mural, l'escultura; però va ser en l'àmbit del tapís on es va convertir en un artista reconegut internacionalment. Grau-Garriga va realitzar unes 150 exposicions per museus i sales d'arreu del món, com a Miami, Mèxic, Caracas, París, Nova York, Houston, São Paulo...

L'any 1985 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i el 1990 el govern francès li va atorgar la insígnia de Chevalier de les Arts et des Lettres. Sant Cugat també li va atorgar la Medalla de la Ciutat. Va ser director i un dels impulsors de l'Escola Catalana del Tapís (Casa Aymat) per on van passar els millors artistes catalans del moment: Miró, Tharrats, Tàpies, Subirachs, Cuixart, Ràfols-Casamada, Muxart i Guinovart, entre d'altres. El 1964 va presentar la primera exposició individual de tapís de Catalunya a la sala Gaspar de Barcelona. Grau-Garriga va viatjar per molts racons del món, com Nova York, París (on va aprendre la tècnica del tapís medieval i contemporani), Mèxic, Xina o Àfrica; on va divulgar el tapís i va ensenyar alhora diferents tècniques artístiques.

El pintor va ser un artista molt lligat a Sant Cugat (la seva primera exposició va ser al Club Muntanyenc l'any 1943), tot i anar a viure a França, i el 2004 la ciutat li va dedicar l'Any Grau-Garriga, coincidint amb el seu 80è aniversari, on es van muntar diverses exposicions i activitats.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem