Lara, durant la presentació de Sis nits d'agost: "Xirinacs no veia la mort com un final"

El santcugatenc Jordi Lara ha presentat la seva novel·la, 'Sis nits d'agost', que parla sobre la volguda mort de Lluís Maria Xirinacs

L'escriptor, periodista i director santcugatenc, Jordi Lara, ha presentat el seu llibre, Sis nits d'agost, el dijous 28 de març, al Cafè Auditori, sota la moderació del poeta Biel Barnils. "El llibre presenta una reflexió sobre la mort que a mi em dona tranquil·litat", ha iniciat Barnils.

El llibre vol aprofundir en la misteriosa mort de Lluís Maria Xirinacs, just el dia que feia 75 anys, qui tenia una llarga trajectòria pública com a lluitador per les llibertats i filòsof pacifista. "Xirinacs no veia la mort com un final, com una derrota", ha dit l'autor de la novel·la, Jordi Lara. "Xirinacs ens fa una reflexió a través de la novel·la", ha afegit.

Durant la presentació, Lara també ha parlat de la mort com a tabú: "A la societat occidental, tot el que no es pugui reduir a una vivència que generi un producte, es mira amb suspicàcia. Sabem que ens morirem, i al llarg de la nostra vida ja tastem petites morts. El son és una petita mort. Durant unes hores deixem de ser", ha explicat Jordi Lara.

La mort volguda de Xirinacs

Sis nits d'agost és la història d'aquella mort volguda, singular, misteriosa. La revelació de com va ser preparada escrupolosament i com va afectar tantes persones, i l'aventura d'un escriptor per esbrinar el sentit d'una acció com aquella. Una novel·la apassionant que ens convida a una reflexió moral i universal sobre allò que ens interroga a tots: la mort, la llibertat individual o el compromís col·lectiu. "Xirinacs va escollir la seva mort i, segurament feia molt temps que la preparava", ha explicat l'autor.

A més, Lara ha afirmat que "ell no volia ser el Xirinacs que coneixem, ell volia ser ermità, però era un home tant compromès que es va haver de dedicar a aquesta tasca protestetària, i ja va pensar on volia morir abans de començar aquesta tasca", ha afegit. Cal destacar que la zona on va morir el personatge ara mateix està senyalitza't, i s'han creat unes rutes a peu en l'entorn de la zona.

A més, per amanir la presentació, l'actriu Montse Soto, ha llegit fragments de la novel·la.

Montse Soto llegint un fragment del llibre. FOTO: Ferran Mitjà

Montse Soto llegint un fragment del llibre. FOTO: Ferran Mitjà

 

 
Comentaris

Destaquem