Les idees del filòsof Diògenes centren la nova exposició al Centre d'Art Maristany

La mostra aplega una trentena d'obres d'artistes catalans contemporanis

El Centre d'Art Maristany de Sant Cugat del Vallès acull l'exposició "La lliçó de Diògenes" des d'aquest dissabte, 21 de setembre. Una mostra itinerant, produïda pel Centre d'Art Tecla Sala, que pren com a fil conductor les idees del filòsof grec Diògenes.

La mostra reuneix més de trenta obres d'artistes catalans contemporanis, de generacions i perfils diversos, sota el nexe comú de les idees del filòsof grec Diògenes. Diògenes va optar per una vida austera i plena d'excentricitats, allunyant-se de les convencions de l'època i posant en evidència la vanitat i la frivolitat de la conducta humana.

L'art es presenta com un camí per retrobar uns valors morals i fer una reflexió sobre la necessitat de simplificar i eliminar les coses supèrflues i innecessàries de la vida quotidiana. De la mateixa manera, aquesta mostra treballa des de la senzillesa per arribar a l'essència de l'acte creatiu com un camí per entendre el món i exposar la vanitat del consum i de la cultura de l'espectacle.

Acte inaugural

La inauguració de l'exposició s'ha fet aquest dissabte, dia 21, i ha comptat amb la presència de la tinent d'alcalde de Cultura, Educació, Esports i Joventut de l'Ajuntament de Sant Cugat, Esther Madrona. Durant l'acte, s'ha pogut gaudir d'una visita comentada a càrrec del comissari de la mostra, Àlex Mitrani.

Madrona ha destacat que l'exposició vol "trobar la vinculació entre la filosofia de Diògenes, que tenia una vida austera però excèntrica, i justament el que han fet els 30 artistes que exposen obres en aquesta mostra és agafar la part més creativa de l'art i a partir d'aquí trobar l'essència humana".

Per la seva banda, el comissari de la mostra, Àlex Mitrani, ha convidat a "no espantar-se" pel nom de l'exposició, assegurant que és "accessible per a tota mena de públics". En aquest sentit, ha detallat que no es tracta d'una "lliçó acadèmica", sinó que el que es pot veure és "una sèrie d'obres sorprenents, impactants, que ens mostren com hi ha una tradició en l'avantguarda catalana d'art que aposta per la despulla radical, per la transgressió respecte de la idea de poder, de la riquesa material, i així fer-nos reflexionar, com va fer els filòsofs cínics en l'antiguitat grega, sobre quin és el sentit de la nostra manera de relacionar-nos amb els objectes, amb la riquesa".

En la mateixa línia, Mitrani ha destacat que "Diògenes propugnava el contrari de la Síndrome de Diògenes, és a dir, que la felicitat, la saviesa i la llibertat de l'individu estava a saber desprendre's de la vanitat, del poder i de les possessions".

Pel que fa a les obres, el comissari ha exposat que s'hi poden veure peces d'artistes molt diferents i d'edats molt diverses, amb propostes artístiques molt diferents des del dibuix fins a les instal·lacions. "No hi ha un fil conductor estilístic, sinó que és conceptual", ha concretat, assegurant que "és una exposicio de sorpreses".

Activitats complementàries

Coincidint amb l'exposició, que es podrà visitar a Sant Cugat fins al 23 de novembre, el dimecres 30 d'octubre, de 10 a 13 hores, l'artista Luz Broto durà a terme una activitat sobre les relacions que s'estableixen amb els espais i els seus condicionants en el marc del curs "Espais contemporanis. Descobreix l'art contemporani a través dels seus espais", conduït per l'artista Marc Badia.

Més tard, el dissabte 9 de novembre a les 12 hores, Victor Suyol i Àlex Mitrani oferiran una conversa-recital entre l'artista i poeta i el comissari en el marc del Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat.

També hi haurà un servei per a escoles, a càrrec de Les Espigadores, responsables del servei educatiu del Centre d'Art Tecla Sala.

 
Comentaris

Destaquem