La Lira celebra 140 anys amb un nou estendard i un recull d'actes

El president de la Federació de Cors de Clavé ha felicitat l'entitat per ser de les poques corals masculines que queden

La Societat Coral La Lira ha presentat divendres 14 de gener al Claustre del Monestir els actes que es duran a terme durant l'any per celebrar el 140 aniversari de l'entitat.

Una de les principals novetats és el nou estendard de tela que han encarregat per renovar l'actual, originari del segle XIX, amb el símbol i nom de l'entitat. "Ens han recomanat guardar l'original com si fos or, no està per fer gaires tombs", ha justificat Josep Garrell, president de La Lira.

Durant el 2022 es duran a terme diversos actes, com una conferència amb l'historiador Joan Troyano sobre el passat de la l'entitat, que encara no té data exacta. A l'abril, a més, tindrà lloc una Missa de record a les persones participants de la Coral que ja han mort.

A banda de les celebracions anuals, com Sant Medir, Sant Jordi o les Caramelles, La Lira també té la intenció de preparar una cercavila a la primavera amb altres entitats de Sant Cugat.

Després de la Festa Major, on la Societat Coral La Lira sempre fa un concert per Sant Pere, l'entitat celebrarà un concert amb les altres corals santcugatenques.

Des de l'entitat han volgut fer un símil amb l'estendard de 1882 per referir-se a la modernització de La Lira. "És delicat i s'ha de refer amb cura de cuidar l'esperit original". En l'acte els han acompanyat l'alcaldessa, Mireia Ingla, i la tinent d'alcalde de Cultura, Esther Madrona. Ingla ha volgut posar en valor "la importància de saber d'on venim" quan Sant Cugat es va fent gran i arriba gent nova. "Volem que la gent s'arreli a la ciutat", ha explicat.

coral la lira mireia ingla

La Lira ha presentat els actes pel 140è aniversari. FOTO: Cristina Cabasés

Una coral masculina

Entre el públic ha sortit el dubte de si l'entitat es plantejava obrir-se a les dones. El president de La Lira ha justificat que la coral només treballa amb veus greus i que no es tracta "d'homes o dones". Un dels mestres de cant ha volgut explicar que existeixen corals masculines, femenines i mixtes per cantar diversos tipus de sons i cançons. "Potser cal afavorir que n'hi hagi més de femenines i mixtes per poder treballar junts", ha plantejat. Des de direcció també han volgut fer referència a la fundació de les corals amb Josep Anselm Clavé: "Ajudava els pobres i ensenyava els homes a cantar per treure'ls del bar".

Bruno Nájera, president de la Federació de Cors de Clavé ha volgut, de fet, felicitar-los "per mantenir aquesta tradició i cultura". Ha encoratjat l'entitat a "no tenir por" a l'hora de programar activitats en pandèmia. "Només perduren les entitats valentes", ha sentenciat.

coral la lira estendard

La Lira ha presentat els actes pel 140è aniversari. FOTO: Cristina Cabasés

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem