Marín: "Els professionals de les escoles de música ens sentim menystinguts i discriminats"

El TOT entrevista Martí Marín, director de l'Aula de So, per parlar sobre la situació de les escoles de música arran de les restriccions per la pandèmia de la Covid-19

Les escoles de música, també les autoritzades pel Departament d’Eduació com a centres educatius, són considerades com a activitat extraescolar pel PROCICAT. En la segona onada ja van estar tancades i ara, amb les noves restriccions, han hagut de tornar a tancar. Per això, les escoles de música autoritzades, com l’Aula de So de Sant Cugat, van enviar una carta al conseller d’Educació, Josep Baraglló. El director del centre, Martí Marín, fa un repàs de la situació en aquesta entrevista amb el TOT.

Van enviar una carta al conseller d’Educació, Josep Bargalló, queixant-se de la seva situació. Per què arriben a aquest punt?

De fet, ja en l’anterior confinament ens vam manifestar a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Vam omplir la plaça d’escoles de música autoritzades pel Departament. Un Departament que ens exigeix una pila de normes i som els únics centres del Departament d’Educació que estàvem tancats. Després d’aquella manifestació ens van obrir, i ara ens han tornat a tancar.

Entenen el tancament?

Un 80% de l’activitat d’una escola de música és individual: un alumne i un professor. A més, amb totes les condicions que ens han exigit, que hem hagut de pagar... El nombre d’infectats en escoles de música és 0, i ens tornen a tancar. Arriba un moment que la paciència té un límit i les escoles s’enfurismen.

Quin argument els donen des de la Generalitat?

No hi ha arguments. De fet, les escoles de música autoritzades som centres educatius del Departament d’Educació, que hem passat uns filtres de la mateixa Generalitat. És un absurd. Per què ens tanquen si complim les normatives i el nivell d’infecció és 0? És un desgavell.

Com estan vivint la situació?

El col·lectiu de la música té moltes cares, rebem de totes bandes. La vida artística dels músics està vetada, tancada des del mes de març. Quan es fa quelcom és testimonial i, normalment acaba sent amb la pròpia inversió del mateix músic. I a més, si a això li ajuntes la part pedagògica que molts músics compaginen, donant un sentit de professionalitat a la música, rebem per una altra banda.

Es pot mantenir la situació econòmicament?

Doncs no ho sé. No sé com es pot mantenir, però la caiguda de la facturació i la pèrdua d’alumnes és alarmant. I quan nosaltres deixem de facturar, deixem de cobrar, no som funcionaris. No hi ha una administració al darrere que ens paga el sou encara que l’escola estigui tancada, no som una institució que es pot permetre dir: les famílies no paguen i paguem sous. D’on traiem diners per pagar aquests sous? I això no ho té en compte ningú.

Fer classes online els pot ajudar a sobreviure?

Nosaltres ja fa anys que utilitzem tecnologia. El dia 13 de març ens van confinar i el dia 14 ja estàvem fent classe online. Però hi ha tota una pila d’activitats que no es poden fer. Seguim fent classe online, però per a algunes coses no funciona. A més, cal tenir en compte la falta de contacte. Hi ha molts elements tecnològics que també estan per resoldre, com la cobertura o l’accés a internet de moltes famílies. Les classes de grup, per exemple d’un cor, no es pot fer, perquè hi ha cert retard amb el senyal que fa impossible que un grup canti alhora, i tot i això, els professors han fet miracles.

La presencialitat segueix sent fonamental per a l’ensenyament musical?

La presencialitat té molts elements que, avui dia, no es poden substituir amb l’educació online.

Creu que l’Aula de So podrà tornar a la normalitat d’abans de la pandèmia?

Tots pagarem les conseqüències. No es pot tancar una empresa, que és qui paga els impostos, si no hi ha una ajuda al darrere. Tancar les empreses amb una aportació de, si arriba, 3.000 euros, és una broma de mal gust. En el nostre cas, vam fer un ERTO que va durar els mesos d’abril i maig, i encara no s’ha cobrat. Les ajudes Covid encara no les hem cobrat... No sé com es podrà mantenir. Tot plegat ha provocat pèrdua d’alumnes, pèrdua de facturació... I anem trampejant.

El dels centres de música i dansa ha estat un dels sectors més perjudicats.

Jo teletreballo, gestiono, faig comptabilitat, faig certificats digitals, etc. Hi ha funcions laborals que es poden mantenir, tot i que hi ha molta part que no es pot fer. En moltes altres comunitats no s’han tancat escoles de música.

Se senten discriminats?

Absolutament menystinguts i discriminats, si.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem