Roger Ricart: "La llegenda de l'Encabronada està lligada amb la història de Sant Cugat"

Entrevistem al president de Diables sobre la festa del foc que s'està convertint en "tradició"

Diables prepara tres dies d'activitats el cap de setmana de l'Encabronada, 20, 21 i 22 de maig amb una traca final de 200 metres, dos nous cabrits una nova banda sonora. Tota la programació estarà acompanyada de diverses entitats de Sant Cugat. Com sempre, les activitats giraran entorn de la llegenda del Boc de Can Vernet, la gran bèstia dels Diables. Roger Ricart, president de l'entitat organitzadora, explica els detalls de la festa.

Més info: Torna l'Encabronada amb dues noves bèsties i una traca de 200 metres

El Bany de Foc és un dels plats forts de l'Encabronada.

Dissabte és el dia central. Volíem fer un espectacle que fos propi de Sant Cugat, que la gent hi pogués participar i que els Diables es poguessin posar sota el foc. Ja havíem representat la llegenda del Boc, però ens faltava la part de música. Aquests dos anys de pandèmia hem canviat tots els tabals, n'hem fet de pell de cabra i fusta i un compositor de Terrassa ens ha fet un tema pensat per a tabals, guitarra i una cobla de sardanes. La idea era fer una música única, una melodia que la gent conegui. Hem estat fent assajos amb la cobla Maricel de Sitges per enguany.

Volem una música única, una melodia que la gent conegui

Com ha evolucionat l'Encabronada des de la Festa del Foc del principi?

Ha evolucionat a poc a poc. Ara ja té la mida que volíem que tingués. Cada any anem repetint els actes per a convertir-los en tradició. Enguany, però, hem incorporat els cabrits.

Sí, volia preguntar-li com havia sorgit la idea.

Són en part per la colla dels petits, però també per a poder-los portar a escoles, que la canalla se'ls emprovi a les gimcanes... L'Encabronada és una festa en part pels adults, però també és familiar.

L'Encabronada és una festa en part pels adults, però també és familiar

És important la Llegenda del Boc com a fil conductor i per a lligar la festa amb la història de Sant Cugat.

Sí, la idea és que sigui lligat amb la història de la ciutat. Com que està relacionada amb el pont de Can Vernet, és un monument que existeix i fa que la gent s'ho senti seu. També fa que la gent conegui la història d'aquest pont. Volem donar-li cada vegada més importància. Amb la ruta ciclista familiar del diumenge passem per diversos punts amb llegenda de Sant Cugat i les anem explicant.

Passem per diversos punts amb llegenda de Sant Cugat i les anem explicant

Creu que arran de la festa la gent ha perdut la por al foc?

La cultura del foc es porta bastant bé, ve molta gent als actes. L'última vegada que vam anar al pont de Can Vernet vam al·lucinar. Hi ha interès en aquestes trobades. Sempre hi haurà a qui no li agradi, però la colla va creixent i ens sentim acollits.

En aquesta festa participen moltes entitats. És important fer xarxa?

Sí, estem contents. I la relació amb les entitats de cultura popular és molt bona. També venen l'Escola de Música i la Unió Ciclista. La gent té moltes ganes de participar.

També fan activitats solidàries.

Sí, cultura, foc i solidaritat. Dissabte al matí fem una gimcana gratuïta on posem una guardiola perquè gent doni el que vol. També tindrem dues paneres amb donacions de comerços i entitats de Sant Cugat. Enguany els beneficiaris són el Gilgal Solidari. Estem al mateix barri que ells i pels 30 anys vam establir-hi relació i vam anar a fer un taller de català sobre històries de la ciutat. La idea era que els dimecres vinguessin dos usuaris per a fer parelles lingüístiques, ajudant-nos amb el material. Formava part del projecte que té l'entitat d'integració a Sant Cugat. Va venir la pandèmia i no ho vam fer, però va quedar pendent.

Cultura, foc i solidaritat

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem