contingut promocionat
Amat Cultura

 

 

Sant Cugat homenatja amb Josep Maria Figueres la figura del català universal Pau Casals

La Sala el Siglo del Mercantic ha acollit la presentació d'un llibre que tributa a qui va ser el músic català més important del segle XX

Aquest dimecres al vespre la Sala El Siglo del Mercantic ha acollit la presentació del llibre Homenatge a Pau Casals (1876-1973) de l’historiador, professor, estudiós i biògraf de Pau Casals, Josep Maria Figueres, que ha organitzat el TOT Sant Cugat amb el patrocini d'Amat Cultura, la col·laboració d'Òmnium Cultural, Pedra i Sang i l'Escola Fusió.

L’acte, que ha comptat amb la participació dels actors santcugatencs Xavier Tor i Martina Vilarasau i actuacions de l’escola Fusió, ha consistit en una conversa entre l'autor del llibre Josep Maria Figueres i la directora General del TOT, Laura Grau, sobre el contingut de l’obra i la figura Pau Casals.

Més info: El TOT Sant Cugat presenta el llibre 'Homenatge a Pau Casals (1876 - 1973)', de Figueres

El col·loqui s’ha dividit en tres parts, que han repassat els tres grans blocs de l’obra:

Antologia Poètica de Pau Casals

La primera part ha començat amb la justificació de l’obra del seu autor, Josep Maria Figueras, que ha explicat que es va considerar pertinent recollir en una obra una antologia poètica sobre Pau Casals i els honors i reconeixements que ha rebut per anar més enllà de la seva biografia i construir quelcom inèdit.

Aquest primer bloc ha comptat amb la participació en vídeo de Josep Maria Soler, Abat de Montserrat i president de la Fundació Pau Casals, autor del pròleg del llibre. Ha parlat sobre la relació de Casals amb Montserrat i ha apropat al públic a la seva figura, que el mateix Figueres ha descrit com «un personatge que estimava l’excel·lència, el virtuosisme i el perfeccionisme» amb una «capacitat de treball constant i duríssima».

Aquesta part s'ha centrat en l’antologia poètica sobre Casals amb textos publicats en llibres i revistes que enceta el llibre. Ha acabat amb un petit recital poètic dels actors locals Xavier Tor i Martina Vilarasau dels "Amics de Pedra i Sang".

Bibliografia

La segona part ha tingut com a protagonista la guia bibliogràfica del material dedicat a la seva figura i obra amb unes ressenyes que acosten al seu coneixement. Figueres ha explicat en aquest punt moltes anècdotes i històries de Pau Casals, una de les figures més destacades que ha vist néixer Catalunya.

En aquest apartat la conversa ha tractat la relació de Pau Casals amb Sant Cugat. Josep Maria Figueres ha explicat que té una vinculació especial perquè li ha ofert diversos homenatges com el concert de El pessebre de Pau Casals de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat organitzat per Òmnium Cultural al Teatre-Auditori l’any 2005, un carrer i un arxiu propi a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC). Un arxiu que té 500 arxivadors, que inclouen entre 15.000 i 20.000 cartes.

Aquest bloc ha comptat també amb un vídeo santcugatenc adoptiu Gerard Claret, fill d’Andreu Claret, amic de Pau Casals. Claret ha explicat que els records d’infància estan plens d’anècdotes amb Pau Casals, degut a l'estreta relació que mantenia el seu pare amb Casals, i l'anaven a veure a Prada de Conflent cada any.  Ha acabat la seva intervenció amb una interpretació amb violí de El Cant dels ocells.

El col·loqui també ha seguit amb les històries de Pau Casals i Joan Alavedra, autor de moltes de les obres musicals de Casals.

S’ha fet referència també dels llibres infantils il·lustrat per la Pilarín Bayés per donar a conèixer la seva figura als més petits. Precisament Casals tenia un especial interès perquè els infants poguessin construir un món millor amb música. "Una de les dèries de Pau Casals" ha comentat Figueres, "junt amb l’assoliment de la pau".

Reconeixements

La tercera part s’ha centrat en el tercer bloc de l’obra sobre la cronologia dels guardons, reconeixements i honors que va rebre Pau Casals al llarg de la seva vida.

De tots els reconeixements que va rebre Pau Casals, Josep Maria Figueres n’ha destacat tres:

  • Els homenatges que li fan els casals catalans de Beziers, Montpeller, Perpinyà, etc.
  • El rebuig del Doctorat d’Honoris Causa de Puerto Rico perquè en el mateix acte hi havia un membre del Tribunal Suprem espanyol.
  • El lliurament de la Medalla de la pau de l'ONU.

Alumnes de l’escola Fusió amb la incorporació de Júlia Armengol han clos l’acte amb la interpretació del "Cant dels Ocells". Un tribut a "un català universal que ha deixat petja més enllà de la música", tal com ha definit la directora General del TOT Sant Cugat, Laura Grau.

La Sala el Siglo ha acollit l'acte FOTO: TOT Sant Cugat

La Sala el Siglo ha acollit l'acte FOTO: TOT Sant Cugat 

El llibre

Aquesta publicació, a cura de l'historiador i professor Josep M. Figueres, estudiós i biògraf de Pau Casals, es presenta com a homenatge en el centenari d’una de les seves realitzacions: l’Orquestra Pau Casals. Aquest volum ofereix una visió farcida de novetats sobre el violoncel·lista universal amb dades sobre la seva bibliografia i la seva vida.

El llibre constitueix un merescut homenatge a qui va ser el músic català més important del segle XX i un defensor de la pau a través de la força del seu compromís personal, que el dugué a un llarg exili entre els anys 1939 i 1973.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem