Tres santcugatencs, impulsors d'un fons d'inversió d'art que comprarà obres de la Biennal

Han estat membres impulsors d'ArtsGain, un fons d'inversió format per diferents persones d'arreu d'Europa que vol invertir en la Biennal d'Art Contemporani Català

Tres, un fons d'inversió europeu especialitzat en art i milers d'euros per a obres de la Biennal d'Art Contemporani Català. La frase pot semblar l'entrada d'una història de ficció, fins i tot d'un acudit, però és el resum d'una història real.

Un fons d'inversió especialitzat en art

El santcugatencs Xavier Olivella -director-, Ernest Sales i Maria Dolors Maza són membres impulsors d'un fons d'inversió en art de recent creació que vol tenir presència a arreu d'EuropaArtsGain Investments: "Després de dos anys i mig treballant en els processos administratius, etc., hem aconseguit la llicència de l'Estat espanyol com a primer fons d'art registrat en la Comissió Nacional del Mercat de Valors".

El fons d'inversió va engegar a finals del 2020, i ara estar en procés d'expansió i amb voluntat de creixement. "Ara estem a la recerca d'inversors que vulguin sumar-se i invertir en el nostre fons", argumenta Olivella, que assenyala que actualment el pressupost d'ArtsGain Investments és de 20 milions d'euros: "Som un grup de gent amb experiència internacional en el món de l'art".

Paral·lelament, el santcugatenc explica que pretenen "fer quelcom que no s'ha fet mai aquí", i és que raó de ser d'aquest fons d'inversió és apostar per l'art des d'una perspectiva poc comuna: "Volem promocionar l'art d'una manera diferent, en lloc de fer-ho a través de col·leccions i inversions individuals, ho volem fer de manera conjunta". En definitiva, actuaran a través "d'inversions col·lectives".

"Invertir en un fons d'art permet diversificar més que la compra directa en obres d'art", defensa.

Inversió en obres de la Biennal

L'inversor explica al TOT Sant Cugat que ArtsGain destinarà un 2% del seu pressupost total a obres d'art contemporani: "Hi haurà un percentatge destinat a art contemporani espanyol, i també català". De fet, en gran mesura, aquests diners s'adreçaran a la "compra d'obres que han format part de la Biennal d'Art Contemporani Català", una mostra que va néixer a Sant Cugat i ha estat molt relacionada des de la seva creació amb la ciutat, i que enguany ha celebrat la seva darrera edició, després de 44 anys d'existència.

Més info: La Biennal d'Art aterra a Sant Cugat amb aires de comiat: "És innegociable, s'ha acabat"

En aquest sentit, el fons d'inversió valora la Biennal com a un espai important d'art contemporani. De fet, Olivella apunta que "la Biennal va començar fa 44 anys, amb la qual cosa hi ha obres que van exposar-se en aquesta mostra que ara poden considerar-se art contemporani consolidat". Tal com assegura el santcugatenc, una de les apostes d'aquest fons d'inversió "és centrar-se en l'art contemporani consolidat, i potenciar artistes".

Per això, l'inversor assegura que la voluntat d'ArtsGain Investments és destinar "almenys 40.000 euros a comprar obres de la Biennal". Ara bé, el mateix Olivella reconeix que estan en fase de "captació de capital", i que encara no han decidit quines seran les obres de la Biennal en les quals invertiran.

Una "ajuda per cobrir despeses de la Biennal"

L'impulsor de la Biennal d'Art Contemporani Català, Josep Canals, valora molt positivament la iniciativa del fons d'inversió, i assegura que els diners que es destinen a les obres de la mostra "ajudarien a cobrir les despeses que es deriven de l'organització de la Biennal", a més de representar "una ajuda pels artistes que venguin les seves obres".

Canals calcula que amb la inversió que vol fer ArtsGain Investments podrà comprar dues obres, i no descarta que alguna d'elles sigui d'algun santcugatenc, tot i que assegura que la decisió final del fons d'inversió serà durant el mes d'agost. "Adquiriran obres d'una proposta que està tocada, però que ha presentat obres del molt nivell en els darrers 44 anys", apunta el galerista, que sentencia: "L'art té un valor cultural i econòmic molt fort".

Pel que fa a la relació tant del fons d'inversió -a través de Xavier Olivella- com de la Biennal amb Sant Cugat, Josep Canals considera que les característiques geogràfiques del municipi i el seu entorn natural "desperta una sensibilitat especial relacionada amb l'art".

La trajectòria professional d'Olivella

Xavier Olivella va ser durant anys directiu d'HP, empresa amb seu a Sant Cugat. L'any 2013 comença a fer els primers passos en el sector financer, creant l'Associació Espanyola de Crowdfunding, a través de la qual va promoure una llei al respecte, que es va aprovar l'any 2015. 

L'inversor ha emprès també diferents StartUps i des del mes de setembre dirigeix ArtsGain. A més, és assessor de Dimbaya, empresa africana de serveis prepagament.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem