VÍDEO: Descobreixen esquelets de quatre individus al Monestir de Sant Cugat

La descoberta ha posat de relleu els límits de l'antic recinte funerari del Monestir de Sant Cugat, al segle XI-XII

Els treballs de restauració del Monestir de Sant Cugat han deixat al descobert una part del cementiri medieval de l’antiga església. S'han localitzat dues sepultures amb restes d'esquelets de quatre individus, a tocar de la porta principal de l'església.

Més info: VÍDEO: Treballs al Monestir per detectar l'origen dels moviments estructurals

Es creu que daten dels segles XI-XII, quan era habitual que els ciutadans demanessin ser enterrats en espais sagrats per garantir-se la vida eterna. Amb aquesta troballa es visualitza clarament l’ús funerari al monestir durant l'edat mitjana.

"Ens ajuda a entendre que Sant Cugat té molta història i que està construïda sobre un conjunt altament històric. Ens esperona a seguir apostant per la recerca per entendre d'on venim i descobrir el nostre passat", ha destacat la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona.

restes ossees esquelets cementiri monestir sant cugat

S'han localitzat a la dreta de l'entrada de l'església. Per tota la zona hi poden haver més restes FOTO: TOT Sant Cugat

Enterraments al Monestir

Alba Rodríguez, del Museu de Sant Cugat, ha explicat que ja es tenia constància d'enterraments a l'entorn del Monestir i que aquesta descoberta posa de relleu l'ús funerari que tenia. "A l'Edat Mitjana hi havia la creença que enterrar-se en lloc sagrat t'assegurava la vida eterna", ha detallat.

Segons els documents històrics, hi havia santcugatencs que feien donacions de diners i de terres a la parròqui a canvi de ser enterrats al Monestir. Els més rics arribaven a ser enterrats dins del Claustre, mentre que els altres eren sepultats a l'exterior del monument; com és aquest cas.

A més, gràcies al costumari de Sant Cugat del segle XIII, se sap que els monjos llegien els noms de les persones enterrades en el seu aniversari i beneïen el cementiri tres cops per setmana.

Un fet habitual

"Hem tingut la sort de descobrir aquests esquelets, que formarien part de l'antic cementiri de finals del segle XI-XII", ha celebrat l'arqueòleg Pere Lluís Artigues, que ha destacat que era un fet habitual de l'època. Les restes aniran al Museu de Sant Cugat.

Artigues ha explicat que s'han localitzat quatre individus i tres tombes. "El més segur és que siguin santcugatencs", ha afegit. No s'han trobat objectes amb els esquelets, fet que ja és habitual en aquests enterraments.

La descoberta ha visibilitzat la delimitació del recinte funerari. L'arqueòleg assenyala que és segur que al voltant hi hagi més enterraments i restes humanes.

restes ossees esquelets cementiri monestir sant cugat 1

Dues de les sepultures localitzades FOTO: TOT Sant Cugat

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem