47 anys: l'edat mitjana dels compradors d'un habitatge a Sant Cugat

Amat Immobiliaris presenta les tendències del mercat a Sant Cugat, on el preu de compra encara té un lleuger creixement

L'edat mitjana dels compradors d'un habitatge a Sant Cugat del Vallès se situa al voltant dels 47 anys. És una de les conclusions de l'informe d'Amat Immobiliaris sobre el sector immobiliari durant el primer semestre de 2019 i elaborat a partir de les operacions que han dut a terme. A Barcelona, la mitjana d'edat dels compradors que ha gestionat Amat Immobiliaris es va situar en els 40 anys, set menys que a Sant Cugat.

Més info: Sant Cugat, ciutat catalana amb l'habitatge més car

Una xifra que ha augmentat de manera considerable arran de la crisi econòmica i les seves conseqüències, com les majors exigències per accedir a un crèdit com les dificultats dels joves per generar estalvi per la congelació de sous. "Abans de 2007, l'edat mitjana potser era de 10 o 15 anys menys. La gent no passava pel lloguer; començava a treballar i demanava una hipoteca", explica Guifré Homedes, director general d'Amat Immobiliaris.

Això ha implicat que la primera opció per joves que s'emancipen i per famílies que no poden fer front al pagament d'un habitatge sigui el lloguer.

Estancament del lloguer a 1.280 euros mensuals

Segons la immobiliària, durant el primer semestre de 2019 a Sant Cugat ha caigut tant l'oferta com els contractes de lloguer realitzats. Tot i això encara hi ha rapidesa en la formalització de contractes de lloguer i en dos mesos es troben llogaters per un habitatge.

A més, després d'anys de pujades de preus importants, les rendes de lloguer s'han començat a estabilitzar i en els primers sis mesos s'han mantingut. La mitjana d'Amat Immobiliaris és de 1.280 euros. "El 2018  va ser quan vam tenir més oferta de lloguer d’obra nova, que va provocar llavors un augment de la renda mitjana", explica Homedes, que afegeix que aquest inici de 2019 no s'ha augmentat l'oferta.

"Inseguretat jurídica"

Un fenomen que segons Amat Immobiliaris està impactant de manera molt important en la reducció de l'oferta de lloguer són els canvis legislatius i la "inseguretat jurídica". "Entre reial decrets, decrets aprovats i no ratificats, i anunciats i no presentats, en total hem tingut set canvis d’escenari en poc més de sis mesos", denuncia Homedes. Això, segons l'empresa, ha provocat l'aturada del mercat de lloguer pel fet que molts propietaris esperin a posar el seu immoble en lloguer.

Un altre motiu que esgrimeixen des d'Amat Immobiliaris que està frenant l'oferta és el temps d'espera en què els pisos d'obra nova es posen al mercat de lloguer. I la raó principal, asseguren, és el retard en què les companyies de subministrament, principalment Endesa, fa les gestions necessàries. Així, blocs d'edificis enllestits han d'esperar dos, tres o quatre mesos a poder rebre els nous inquilins.

Per sobre dels 500.000 euros

Pel que fa a la venda, la tendència de creixement a Sant Cugat s'ha moderat respecte el 2018, segons les dades d'Amat Immobiliaris. La repercussió mitjana es centra en els 4.150 euros per metre quadrat construït i la venda mitjana d'un immoble es mou per sobre dels 500.000 euros.

Tot i que ha Sant Cugat encara hi ha un lleuger creixement en operacions i en valor, a la capital catalana el mercat ha començat a baixar. En aquest sentit, Guifré Homedes destaca que el que es detecta a Barcelona, arriba un any més tard al municipi santcugatenc.

"A Sant Cugat, en venda, encara hi ha un lleuger increment del preu"

"Els preus a Barcelona ja s'estan aturant, tocant sostre i hi pot haver una correcció. A Sant Cugat, en venda, encara hi ha un lleuger increment. Tot i això, el que passa ara a Barcelona passarà d'aquí a un any a Sant Cugat", assenyala.

Combatre el discurs de crisi

Malgrat els anuncis d'una nova recessió econòmica i algunes dades que indiquen una aturada del sector immobiliari, des d'Amat Immobiliaris consideren que la realitat no s'acaba d'ajustar a aquesta sensació generalitzada i ho justifiquen amb les seves xifres: durant el primer semestre de 2019 hi ha hagut més operacions i un volum total de negoci més elevat. Tot i així, el creixement ha estat lleuger i per sota dels últims anys.

"Tot el que envolta el sector és pessimista"

"Abans de fer la suma [del volum de negoci d'Amat], hauria dit que era menys", ha reconegut Guifré Homedes, fent referència a la "sensació i discurs de crisi". "Les dades diuen el contrari", insisteix el director general, que veu aquest sentiment especialment dins del sector: "Tot el que envolta el sector és pessimista i d'incertesa, no es veu massa clar el futur i no s'inverteix".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem