Els comerços santcugatencs obren encara amb dubtes

En aquesta fase 0,5 els comerços poden obrir sense cita prèvia

Aquest dilluns 18 de maig, Sant Cugat ha entrat en la fase 0,5 del desconfinament, i una de les úniques variacions és que els comerços de Sant Cugat poden atendre clients sense cita prèvia. Tot i això, els comerços encara tenen dubtes davant la situació i consideren que les franges horàries no ajuden a omplir els locals.

Les botigues de roba, per exemple, no han rebut cap mena d'instrucció de com han de netejar les peces de roba, o de quina manera han d'atendre els clients. Així ho explica Lorena Vázquez, propietària de la botiga Le Cotton Bleu, que assegura que cap autoritat s'ha posat en contacte per dir-los quins protocols ha de seguir. "No hem tingut una informació clara de quins eren els procediments, no ens han deixat uns protocols clars de com s'havia d'higienitzar la roba, o qualsevol article. Nosaltres hem posat tot el que s'ha posat a sobre de la taula. Hem comprat una màquina d'ozó per desinfectar. Amb això higienitzem la botiga i també la roba. També utilitzem esprais que fem servir per a l'ambient i per als teixits i una planxa de vapor que els hi passem a les peces que es prova la clienta. El que no faré mai és mentir a les clientes". 

Cas similar també és el de la botiga Mooi: "Hem fet una inversió important. Hem comprat una màquina d'ozó per depurar l'aire, esprais i desinfectants per la roba i guants i mascaretes per a nosaltres i els clients". D'altra banda, algunes tendes com Bluee Moon, parlen també de l'aforament i les distàncies a la tenda: "Nosaltres disposem d'una planxa de potència de calor per la roba i desinfectem els provadors cada vegada que es fan servir. No obstant això, creiem que és fonamental la distància de seguretat i, tot i que disposem d'una botiga gran, només atenem a un client per treballador".

A més, moltes de les botigues comenten que la distribució horària de les actuals franges no ajuda que la gent entri a la botiga. "No ajuda que la gent no pugui sortir. Estàs aquí, en un carrer on normalment hi ha molt ambient, però les famílies surten amb els nens i estan pels nens", assenyalen des de Mooi. Tal com expliquen des de Blue Moon, "la gent està una mica despistada, no sap si estem oberts o no i els horaris de passeig tampoc ajuden" o "la gent té por" tal com diuen des d'Anyram.

Un altre punt que preocupa a les botigues és haver de netejar la roba que s'han emprovat les clientes abans els pot fer perdre vendes. "Som una botiga petita, no tenim molt de stock, tenim una talla per cada peça. La gent però és comprensible", afegeixen des de Le Cotton Blue. En el cas d'Anyram, expliquen que disposen en el magatzem d'una selecció de roba que la gent s'ha provat i que per tant, és un producte que en aquell moment no poden comercialitzar.

A més, les botigues de roba pateixen perquè el sector de la moda es pugui veure afectat. "Han vingut alguns clients que tenien ganes de sortir a comprar algun caprici, no obstant això, la diferència és abismal amb el que era abans" comenten des de Mooi. També ho expliquen des d'Uniformes Prat: "Afecta que la gent no pugui sortir al carrer, la gent no està mentalitzada al consum i compra productes de necessitat, com mascaretes". D'altra banda, tal com expliquen d'Anyram, treballen amb un producte caduc i això pot afectar a l'economia del comerç: "Teníem tota la campanya comprada i practicant no havíem venut res".

Amb tot, les botigues expliquen haver-se sentit soles durant aquests dies, ja que tal com expliquen des d'Uniformes Prat: "El Govern li ha vingut gran tot això i ha anat sobre la marxa. No estem contents amb tot l'ajut". En una línia similar es posicionen des de Mooi: "Ens sentim molt sols, sobretot els petits comerços que som familiars o amb pocs treballadors".

Aquest matí dilluns, 18 de maig, hi havia ambient a l'eix comercial FOTO: Àgata Guinó

FOTO: Àgata Guinó


A més, botigues com Anyram expliquen que les ajudes no les han ajudat a sobreviure: "L'administració hauria d'haver ajudat d'alguna manera, hem tingut molt poca ajuda, per no dir res. En el nostre cas, només ens ha arribat per pagar la llum". D'altra banda, des de Blue Moon es mostren més optimistes: "Esperem que no duri gaire aquesta fase 0,5 i mentre duri, que sigui per un bé de tots. Ha sigut un moment difícil per tots i les administracions han fet el que han pogut"

Finalment, botigues com Le Cotton Blue han subratllat que la pandèmia ha provocat que hagin obert pàgina web que fins ara no en tenien per pal·liar les conseqüències d'aquesta crisi sanitària.

L'obertura en altres sectors

Altres sectors també han aprofitat el dilluns 18 de maig per obrir la botiga en aquesta nova fase 0,5. Aquest és el cas de la tenda Juguettos del carrer Major: "De moment hem tingut clientela. Per sort, el tema de les franges horàries a nosaltres no ens afecta tant, perquè estem oberts en l'horari que els nens poden sortir al carrer". A més, des de la botiga de joguines consideren que no es veuran molt afectats: "Els joguets seguiran tenint demanda. Ara mateix, venen moltes famílies per comprar puzles o coses per fer manualitats amb els nens a casa".

Finalment, des de la botiga Morales Decoració expliquen com han intentat sobreviure fins a l'obertura: "Hem mantingut molt el contacte amb els clients i l'apertura no és tan determinant com per altres botigues. Estem reconvertint una mica la nostra manera de treballar, tot i això, esperem que a la llarga la dinàmica de travessar una porta canvi". Tanmateix, des de l'estudi també han considerat a faltar ajuts per part de l'administració: "Tot ha sigut posposar i l'ajuda ha estat molt poca. Tot plagat és una incertesa i d'aquí a 1 any i mig, veurem si era una crisi profunda o no".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem