El cooperativisme com a resposta a les necessitats d'habitatge

Sant Cugat ha acollit la Jornada sobre Habitatge Cooperatiu

L'Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Sant Cugat (ETSAV) ha acollit la Jornada sobre Habitatge Cooperatiu, organitzada per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental aquest dijous, 25 d'octubre, durant tot el dia. Diferents agents del sector de l'arquitectura i el cooperativisme s'han donat cita per intercanviar coneixements i fer visible la necessitat d'aportar per l'habitatge cooperatiu per resoldre la problemàtica d'accés.

"El sistema de producció d'habitatge actual no funciona i no satisfà aquesta necessitat vital. S'ha de repensar", ha reflexionat el director de l'ETSAV, Albert Cuchí, durant la inauguració de la trobada. Un d'aquestes alternatives a l'elevat preu de l'habitatge i la dificultat per accedir-hi de part de la població, és el model cooperatiu.

Més info: Sant Cugat, ciutat catalana amb l'habitatge més car

Roser Hernández, subdirectora d'Economia Social de la Generalitat de Catalunya, ha lamentat que l'habitatge és "un dret que no està garantit" i que el model cooperatiu hi pot donar "solució".

A Sant Cugat es va impulsar un model d'habitatge cooperatiu a les Cases dels Mestres de La Floresta, tot i que ha estat anys aturat per dificultats urbanístiques i burocràtiques. Recentment, l'Ajuntament va decidir cedir un solar per a habitatge cooperatiu.

Més info: Desencallat el projecte d'habitatge cooperatiu a les Cases dels Mestres

Què és l'habitatge cooperatiu?

Hi ha diversos models d'habitatge cooperatiu i se'n poden resumir dos: els inquilins d'un immoble són socis i en són els propietaris o la propietat és d'una cooperativa i els inquilins s'entenen com a usuaris.

Hernández ha detallat que aquest model va més enllà de garantir un habitatge a "preu assequible", sinó que trenca "el paradigma que sigui una inversió de futur i que la propietat és la garantia per accedir-hi". Així mateix, fomenta "un model de vida diferent i en comú" dins de la comunitat.

"A Catalunya no és gaire conegut per la ciutadania"

Malgrat que en els últims anys han aparegut grups d'habitatge cooperatiu, Catalunya encara va molt per darrera de països com Dinamarca o Uruguai.  "A Catalunya no és gaire conegut per la ciutadania, pero hi ha grups que intenten activar la seva experiència", ha exposat Simona Cerri d'ArqBag, una cooperativa de joves arquitectes nascuda a l'ETSAV.

En aquest sentit, la subdirectora d'Economia Social assenyala que l'administració té un paper molt important, per exemple en relació a la disposició de sòl. També en matèria fiscal, ja que considera que no es potencia aquests models.

Una comunitat

L'habitatge cooperatiu també fomenta una nova forma de vida, basada en la comunitat i de relació entre els inquilins. "Parlem d'un grup de persones que intenten construir els fonaments d'una comunitat i l'espai i l'arquitectura tenen molta incidència en la seva forma", ha apuntat Simona Cerri.

La jornada també ha servit per presentar el Laboratori Territorial per l'Habitatge, una eina impulsada per ArqBag amb la voluntat de visibilitzar i dinamitzar l'habitatge cooperatiu a la comarca.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem