El coronavirus deixa pràcticament buits els hotels de Sant Cugat

La majoria de clients dels hotels de Sant Cugat estan relacionats amb les empreses i multinacionals dels municipi

La crisi del coronavirus està impactant a molts sectors econòmics de Sant Cugat. Un d’ells és el dels hotels, que han experimentat una gran davallada de clients. La falta de clients i les restriccions han fet que alguns hotels de la ciutat hagin optat per tancar portes de manera temporal, mentre que altres es mantenen oberts però amb xifres molt baixes. I bona part dels treballadors estan en ERTO.

"S'ha notat moltíssim la baixada de clients"

Un dels que estan oberts és el Holiday Inn, a Sant Joan. “S’ha notat moltíssim la baixada de clients. Està sent molt difícil. La situació és complexe perquè hi ha mesos que no cobreixes despeses”, lamenta Francisco Soriano, director de l’hotel. L’ocupació, explica, és un 10-15% de la que hi havia fa un any. A més, han hagut de disminuir els preus.

Un altre cas és del QGat Hotel, que van obrir els mesos de juny, juliol i setembre, però van decidir tornar a tancar perquè els números no sortien. Tot i això, van apostar per mantenir obert el restaurant. “Finalment, el restaurant el vam tancar el 15 de gener. Les restriccions d’horaris ho feien inviable”, explica Joan Padró, director de l’hotel. A més, per ara no tenen clar quan tornaran a reobrir l’hotel i ho supediten a una reactivació de l’activitat, que de moment no arriba.

 

Els clients de Sant Cugat

Tots dos expliquen que la gran majoria dels seus clients habituals estan relacionats amb les empreses i multinacionals de Sant Cugat. “Les empreses estan teletreballant i les multinacionals han aturat molts viatges...”, explica Soriano. El canvi de model imposat pel coronavirus ha portat una reducció dràstica dels desplaçaments de feina, tant interns com internacionals. I això s’està notant als hotels santcugatencs, que viuen en bona part de la gran activitat empresarial de la ciutat.

També, tot i que en menor mesura, de congressos com el Mobile World Congress. Fa un any, el congrés de telefonia mòbil ja es va anul·lar i va ser l’avís que l’any es complicaria. Ara, estan pendents de quins es podran celebrar. “Els congressos són una font important de clients. El MWC marcarà tendència i, si es posposa, la reactivació arribarà més tard”, adverteix Soriano.

El QGat Hotel, que també es dedica a organitzar esdeveniments i dinars o sopars per empreses, també han notat aquesta aturada total de l’activitat empresarial, així com de celebracions particulars com casaments. 

Espais bombolla

hotel sant cugat

La proposta de l'Hotel Sant Cugat FOTO: Lali Puig

L’Hotel Sant Cugat es manté obert i ha impulsat diverses iniciatives per atreure clients, especialment locals. “Ens estem reinventant per continuar operatius”, explica Sònia Morera, directora de l’hotel. Entre altres, ofereixen espais i habitacions per realitzar reunions i trobades de feina. També han instal·lat unes bombolles al seu jardí, per petits grups. Una iniciativa, que ja havien pensat abans de la pandèmia, que ha tingut molt èxit i molta demanda.

“La gent agraeix tenir un espai privat”, destaca.  A l’estar al centre, reben molts clients santcugatencs, tant per la restauració com per l’hotel, especialment arran del confinament municipal. “Volem aprofitar l’oportunitat per arribar a la gent de la ciutat i que ens conegui”, apunta.

Falta de suport

Tots coincideixen en lamentar la falta de suport que han rebut de l’administració pública. “Ens estan posant moltes traves i no hi ha ni una ajuda directa. No et perdonen impostos, no et donen diners... Nosaltres no hem pogut accedir a cap ajuda”, apunta Padró. . Bernat Bella

 
Comentaris

Destaquem