El Síndic de Greuges demana reformar el tribut metropolità

El Síndic demana que el tribut metropolità incorpori criteris de capacitat econòmica

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat a l'Àrea Metropolitana de Barcelona que reformi el tribut metropolità, el faci més progressiu i just i l'adeqüi a les prestacions reals del transport públic dels 18 municipis de la segona corona, incorporats el 2019. El 2019 el tribut es va ampliar a 36 municipis, entre els quals hi ha Sant Cugat.

Aquesta ampliació del cobrament del tribut es va fer al·legant que tots els ciutadans de la metròpoli tenen el mateix dret a la mobilitat i, per tant, també les mateixes obligacions. Durant l'any 2020, el Síndic de Greuges ha rebut 319 queixes ciutadanes i d'agrupacions veïnals de la segona corona per disconformitat amb el tribut. De fet, a Sant Cugat es va impulsar una plataforma ciutadana d'oposició a aquest nou impost.

Més info: Sanjuan (Plataforma No Tribut Metropolità): "A Sant Cugat es paga més"

El tribut metropolità constitueix un recurs amb el qual es va dotar l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en la Llei 31/2010 del Parlament de Catalunya per finançar els serveis prestats en el territori metropolità. Fins l’any 2019 només el pagaven els contribuents de 18 municipis, que eren els que estaven inclosos en l’antiga Entitat Metropolitana del Transport. Per aquest motiu van passar a formar part de la primera corona del transport.

El tribut a Sant Cugat

L’any 2019, l’AMB el va ampliar als contribuents de 18 municipis més, els anomenats de la segona corona, que eren Cerdanyola del Vallès, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Begues, Castellbisbal, Cervelló, Corbera de Llobregat, Molins de Rei, Pallejà, la Palma de Cervelló, el Papiol, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat, al·legant que tots els ciutadans de la metròpoli tenen el mateix dret a la mobilitat i, per tant, també han de tenir les mateixes obligacions.

Des del l'anunci del cobrament del tribut, grups ciutadans d'aquestes poblacions s'han manifestat reiteradament i han presentat queixes i reclamacions. El Síndic recorda que la ciutadania té dret a una fiscalitat justa i, per això, demana una reforma del tribut i del sistema de finançament metropolità que garanteixi aquest dret.

Peticions del Síndic

En aquesta línia, Ribó ha demanat a l'AMB que es revisi, reformi o millori el sistema de finançament metropolità perquè sigui més just, igualitari, equitatiu, eficient i suficient. A més, vol que s'incorporin criteris de capacitat econòmica per protegir les economies més desfavorides, fer tributar la riquesa i dotar-lo de més progressivitat i capacitat redistributiva.

També reclama que es corregeixin les diferències de tributació entre municipis derivades de l'any d'entrada en valor de la ponència cadastral,per garantir la igualtat, l’equitat i la justícia tributàries; que es recalculi l'impost i es retorni el que s’ha pagat en excés.

Altres demandes són que es revisin els beneficis fiscals per protegir les situacions més vulnerables; que s'apliquin els títols de tarifació social als municipis de la segona corona metropolitana; que es garanteixi la informació, la transparència i la participació ciutadana; i que es concretin i es calendaritzin les millores en infraestructures i serveis per pal·liar deficiències i desequilibris entre municipi.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem