El govern municipal aprova en solitari el pressupost del 2020

L'oposició considera que el pressupost no dona resposta a la crisi del coronavirus, mentre que el govern defensa que s'ha fet un "esforç sense precedents" per fer-hi front

El Ple Municipal de Sant Cugat ha fet l'aprovació inicial del pressupost el 2020, aquest 8 de juny. Ho ha fet amb els vots a favor de l'equip de govern d'ERC-MES, PSC i CUP; l'abstenció de Junts per Sant Cugat i el vot en contra de Ciutadans. “És un pressupost expansiu i amb un esforç sense precedents per dedicar recursos a la crisi de la COVID-19. L'increment respecte al pressupost anterior és de 17 milions", ha emfatitzat l'alcaldessa, Mireia Ingla.

Més info: El govern presenta un pressupost "progressista i d'esquerres" marcat pel coronavirus

L'oposició ha criticat el retard en l'aprovació del pressupost i que, segons ells, no té en compte la pandèmia del coronavirus i la crisi econòmica i social; mentre que l'alcaldessa ha ressaltat "l'esforç ingent" per fer-hi front. El pressupost suma 149 milions d'euros, als quals s'han de sumar 11,5 milions mobilitzats anteriorment (més de 5 milions per mesures per la crisi de la Covid-19 i uns 4 per pagar crèdits bancaris). Hi ha gairebé 13 milions d'euros en inversions.

Més info: Complex aquàtic de Mira-sol, carrils bici i Monestir: les inversions pel 2020

El pressupost del "canvi"

Els integrants del govern municipal han recordat que és el primer pressupost del nou govern i han excusat el retard en presentar-lo pel fet d'haver-se d'adaptar a l'estructura de l'Ajuntament i l'aturada pel coronavirus. “És el primer pressupost d'un govern d'esquerres després de 32 anys de domini de la dreta a la ciutat", ha destacat el tinent d'alcaldia d'Economia, Pere Soler, que ha assegurat que és "el millor pressupost" que podien presentar tot i que el veritable canvi es veurà el 2021.

“És un gran orgull poder presentar el pressupost, el primer del govern del canvi després de 32 anys de governs conservadors i que afronta l'emergència habitacional, social i climàtica”, ha ressaltat Francesc Duch, portaveu d'ERC. En aquest sentit, la portaveu de la CUP, Núria Gibert, ha destacat l'aposta en àmbits com l'habitatge, els serveis socials, la participació o la transparència. "És yna de les propostes més ambicioses que ha vist Sant Cugat en les últimes dècades i un pressupost més just, la primera pedra per un mandat més social i enfocat en la necessitat de les persones per davant de tot", ha insistit Gibert.

Uns comptes preCovid?

Des de l'oposició, la principal crítica és que els comptes no reflecteixen ni fan front, entenen, a la crisi econòmica i social provocada pel coronavirus. "És un pressupost fet com si no hi hagués pandèmia ni crisi derivada", ha lamentat el regidor de Junts per Sant Cugat, Carles Brugarolas, que ha titllat "d'insuficients" les mesures del Consistori per fer front a aquesta nova realitat. "Només hi ha 3,6 milions d'euros en ajudes directe, la resta són millora d'equipaments o ampliacions de plantilla. I de les mesures fiscals no en sabem res", ha afegit.

"No anem bé. Amb 3,6 milions per afrontar una pèrdua de 400 milions d'euros del PIB, algú creu que es fa alguna cosa", ha reiterat Brugarolas, que ha explicat la proposta del seu partit per mobilitzar 6,5 milions d'euros a través de l'endeutament per fer front a la crisi. Tot i això, ha anunciat que no presentaran al·legacions per facilitar la tramitació dels comptes municipals.

Més info: JuntsxSTC lamenta que el pressupost del tripartit no té en compte la crisi del coronavirus

“Ens ha sorprès molt negativament que ens portin un pressupost preCovid, que no té el rigor necessari en despeses i ingressos”, ha criticat el regidor de Ciutadans Sergio Blázquez, que ha posat algun exemple: "Les partides d'activitats de cultura popular sumen més de 700.000 euros quan la gran majoria d'actes no tindran lloc. I en el comerç, que ho està passant molt malament, la despesa prevista és de 200.000 euros".

Blázquez ha mostrat els seus dubtes sobre les previsions d'ingressos del govern: "Com és possible que en plusvàlues es preveu recaptar el mateix que l'any passat? Els ingressos van a la baixa". Així, ha assegurat que el govern ha preferit presentar "la foto" que ja tenien prevista sense tenir en compte la realitat actual. També ha lamentat la "falta de mesures per combatre els efectes econòmics de la pandèmia" i ha reiterat la seva proposta de destinar tres milions d'euros en microcrèdits a pimes i autònoms.

Mesures contra la pandèmia

Des del govern han defensat que els comptes preveuen un esforç sense precedents per fer front a la pandèmia. “És un pressupost que inicia un viratge molt necessari a les polítiques públiques d'aquesta ciutat i pensant en fer front a les conseqüències econòmiques i socials de la Covid-19”, ha assegurat Elena Vila, del PSC, que ha explicat que les partides d'activitats que no es puguin fer es destinaran a donar suport al teixit associatiu.

Així, ha recordat que s'han destinat 5,5 milions d'euros per pal·liar els efectes de la crisi. Per la seva banda, Núria Gibert ha recordat que ara mateix no és possible fer previsions dels números reals que deixarà la pandèmia. "Uns pressupostos per uns nous temps i per resoldre la profunda crisi econòmica i social que estem immersos", ha assegurat Francesc Duch.

El rumb de la ciutat

Un altre dels debats sorgits durant l'aprovació del pressupost és el rumb de la ciutat. "Aquest ajuntament tenia un rumb i en la majoria d'indicadors era un èxit. Sant Cugat era un municipi governat en funció d'una reflexió estratègica. I érem el número 1 a l'Estat en creació d'ocupació i generació de llocs de treball", ha apuntat Carles Brugarolas, que també ha lamentat el retard en presentar els números: "És un pressupost sense estratègia, un trencadís polític sense rumb”.

“Hi ha indicadors que no eren d'èxit, com els que parlaven de desigualtat i exclusió social”, ha replicat la portaveu de la CUP. També ha contestat les paraules del regidor de Junts per Sant Cugat, el tinent d'alcalde d'Economia: "Sant Cugat era un aparador i vostès eren els botiguers, però els treballadors del taller els han pres el negoci i ara estan tirant endavant. És el pressupost més social que mai ha tingut aquest Ajuntament".

Des d'ERC, Francesc Duch ha assegurat que el pressupost té un rumb clar i que es basa en la triple emergència social, habitacional i climàtica. Ha posat d'exemple els 8 milions d'euros que es transferiran a Promusa o la inversió en carrils bici, la Zona de Baixes Emissions o l'anella verda. En el mateix sentit, des de la CUP han emfatitzat l'aposta per les polítiques d'habitatge, de suport a l'accés a la salut com les subvencions per tractaments d'odontologia, un espai familiar de pares i mares, la universalització de la cartera de servei o les polítiques LGTBI.

Més info: Eliminació de carrils de vehicles: entitats ecologistes ho celebren i el comerç, preocupat

Peticions i crítiques

Pere Soler ha reclamat que els partits de l'oposició no posin traves a l'aprovació del pressupost, perquè l'Ajuntament pugui disposar tan aviat com pugui dels diners. Una petició que des de Junts per Sant Cugat sembla que han acceptat, però no des de Ciutadans. "Ens presenten el pressupost a juny i nosaltres serem els responsables que s'aprovin tard?", ha contestat Sergio Blázquez.

"Són un partit nascut a la contra i sempre aniran a la contra", ha lamentat Pere Soler.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem