JxSTC proposa una Taxa Covid per implicar grans propietats i subministradores en la crisi

Junts per Sant Cugat reclama un Pacte de Sant Cugat per fer front a la crisi del coronavirus

Junts per Sant Cugat proposa la creació de la Taxa Covid-19 per fer partíceps a grans propietats, subministradores i entitats financeres de la crisi econòmica provocada per la pandèmia del coronavirus. La voluntat és que aquests sectors es mostrin flexibles en el cobrament de despeses a empreses, comerços i restauració i, en cas que no ho facin, cobrar-los una taxa. L'objectiu és facilitar la supervivència del teixit empresarial i comercial santcugatenc.

Carles Brugarolas, regidor de Junts per Sant Cugat, ha explicat que les principals despeses que ara han d'afrontar les empreses i els comerços són els llguers, les quotes de bancs i de grans empreses subministradores i els impostos estatals: "Això és el que posa en risc la seva supervivència". Brugarolas ha insistit que és "absolutament vital" mantenir vives aquestes unitats econòmiques, ja que si tanquen, la recuperació serà molt més lenta i la crisi més profunda.  

Més info: Una destrucció mai vista: Sant Cugat perd 300 empreses i 2.000 llocs de treball

Així, l'objectiu és implicar a propietaris, bancs i subministradores en aquesta tasca i per fer-ho proposen una Taxa Covid-19 per "repercutir" el cost de la crisi que haurà d'assumir la ciutat. "Una taxa amb vocació de recaptació zero i que plantegi que és raonable que l'Ajuntament repercuteixi el cost que la ciutat ha de fer front".

La taxa establiria, per exemple, la condonació mínima del lloguer que ha de fer un gran propietari. Si no ho fa, se li aplicaria la taxa. "Es pot tenir activa en dos mesos", ha assegurat.

"Vot de confiança"

Junts per Sant Cugat tenia pensat presentar dues mocions al ple municipal de maig, una encaminada a donar suport al comerç i a la restauració i l'altra per impulsar espais de debat sobre la crisi del coronavirus a la ciutat. Tot i això, han decidit retirar-les i fer "un vot de confiança" al govern municipal.

"Retirem les mocions i les traslladem a l'espai de debat que ens ha demanat el govern, les comissions informatives extraordinàries", ha explicat la portaveu, Carmela Fortuny. El Ple Municipal de maig haurà d'aprovar aquestes comissions, que han de servir com un espai de debat entre els partits polítics de Sant Cugat per extreure propostes per fer front a la crisi. "Una crisi com aquesta s'ha de poder treballar entre tots i amb diferents mirades", ha emfatitzat Fortuny. "Reivindiquem que aquest espai sigui útil i es faci el més aviat possible. I demanem aixecar la quarantena de la democràcia i que es pugui parlar de tot".

Més info: Junts per Sant Cugat acusa el govern municipal de posar la democràcia "en quarantena"

La portaveu de Junts per Sant Cugat ha demanat convocar quan abans aquestes comissions, igual que el Consell de Ciutat, per implicar tota la societat en la recuperació. A més, ha reclamat no deixar de fer les comissions quan s'aixequi l'estat d'alarma: "Ni Pedro Sánchez ni el BOE pot marcar el calendari de la reactivació i l'Ajuntament ha de tenir el seu pla".

En aquest sentit, ha lamentat que, a data de 12 de maig, el govern municipal encara no hagi presentat el pressupost pel 2020:"Ens preocupa que en aquests moments Sant Cugat no tingui pressupost".

Mesures insuficients

Junts per Sant Cugat ha analitzat el paquet de 60 mesures impulsat pel govern municipal per fer front a la crisi del coronavirus i ha insistit que, al seu parer, és insuficient. És per això que ha presentat un document amb les seves aportacions, que inclou algunes de les 160 propostes que ha fet Junts per Sant Cugat des de l'inici de la crisi. A més, reclamen un Pacte de Sant Cugat per, entre tots els agents de la ciutat, definir el recorregut a seguir.

Més info: Sant Cugat mobilitza més de 7 milions d’euros per fer front a la crisi del coronavirus

Entre altres, Junts per Sant Cugat aposta per reduir la fiscalitat a aquelles empreses, famílies i entitats més vulnerables. "És millor reduir fiscalitat que subvencionar", ha explicat Brugarolas. (La contraproposta de Junts per Sant Cugat al pla del govern)

I el document qüestiona altres propostes: "Pressupostar 200.000 euros d’ajuts als més de 8.000 autònoms (25 euros per cap) i 100.000 euros per a les més de 3.300 empreses del municipi és inqualificable. O ajudes o no ajudes, però esperar que aquestes xifres poden realment tenir algun impacte és simplement absurd".

I entre molts altres, en relació a l'IBI, proposa modificar calendaris de pagament, plantejar línies de subvencions selectives i unes ordenances pel 2021 que aconsegueixi una rebaixa selectiva per a famílies, persones i entitats vulnerables.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem