L’eufòria comercial postcovid de l’immobiliari es desinflarà

L’absència de mercat de venda i lloguer durant el confinament marcarà una caiguda en les operacions i una recuperació que es preveu per mitjans 2021

Les nou setmanes de confinament gairebé total per frenar l’expansió del coronavirus han posat fi a una tendència positiva del mercat immobiliari que feia sis anys que durava. La fase d’estabilització del sector ha quedat interrompuda per mesos d’inactivitat total. Segons Amat Immobiliaris, un cop començades les fases de desescalada, l’interès per tancar operacions -especialment de lloguers- ha sofert una crescuda molt pronunciada -per sobre dels nivells habituals-, però “l’eufòria comercial que estem vivint aquestes setmanes afluixarà”, preveu el seu director general, Guifré Homedes.

Durant la presentació de l’informe semestral de la immobiliària, ha assegurat que les previsions per a enguany són d’una reducció d’un 40% de les vendes i d’un 20% dels nous contractes de lloguer. Homedes atribueix una part d’aquesta caiguda a l’aturada completa de l’activitat dels mesos de confinament -quan les visites a habitatges no estaven permeses i, per tant, no es tancaven transaccions-. L’altra part de culpa la té la crisi econòmica que s’ha derivat de la pandèmia a nivell mundial: “Una recuperació econòmica més lenta del que desitjaríem afectarà la demanda; creiem que el sector tornarà a nivells del 2019 cap a mitjans de l’any que ve”.

Però tot això està subjecte a una llarga llista d’incògnites que poden provocar canvis bruscos a les previsions: l’evolució de la mobilitat internacional, possibles rebrots de la covid-19, el comportament dels ERTO, l’impacte de les ajudes públiques... Entre les tendències que ha deixat el confinament en el mercat del lloguer, la més clara és la de clients que busquen habitatges amb espais exteriors. El director general d’Amat Immobiliaris explica que “les demandes actuals són sortir de la ciutat i que hi hagi jardí o terrassa”.  

"Les demandes actuals són sortir de la ciutat i que hi hagi jardí o terrassa", explica el director general d'Amat Immobiliaris

La llum i els espais polivalents són altres característiques que els llogaters i els compradors tenen cada cop més en compte, així com els despatxos: “És una habitació que havia perdut interès en els últims anys i amb la introducció forçada del teletreball ha guanyat molt valor”. De fet, si s’acaba imposant de manera més o menys generalitzada la tendència de treballar des de casa, Homedes preveu que el mercat d’oficines patirà canvis profunds. Algunes empreses necessitaran menys metres quadrats, mentre que les que segueixin apostant per un model de feina presencial, en necessitaran més espai per respectar les mesures i distàncies de seguretat.

Un 2020 excepcional

Les previsions que feia el sector immobiliari d’aquest 2020 era d’un any continuista tant pel que fa a preus com en nombre d’operacions. Des d’Amat Immobiliaris asseguren que entre gener i març, tant els nous contractes com les vendes van augmentar un 13% de mitjana en comparació al primer trimestre del 2019. Els inicis d’any eren prometedors, però les nou setmanes d’aturada del mercat immobiliari no es recuperaran.

Els inicis del 2020 eren prometedors, amb augment de les vendes i dels nous contractes de lloguer, però les nou setmanes d'aturada no es recuperaran

Però les agències immobiliàries han intentat aprofitar el confinament per preparar futures operacions: “La part objectiva es pot fer virtualment, però la subjectiva, les visites, no”, explica Homedes. Una de les principals feines que han tingut a l’empresa ha estat la renegociació dels lloguers. En aquest sentit, van donar prioritat als locals d’aquells negocis que havien de tenir tancat durant la quarantena; després, la resta de locals comercials; i, finalment, els habitatges. Un total d’un 13% dels contractes que tenen han canviat l'import de la renda temporalment perquè l’inquilí no hi podia fer front. En els habitatges, la xifra ha estat d’un 9%, mentre que en els locals s’ha enfilat fins al 38%.

Durant aquest període s’han produït, per una banda, renúncies de lloguers i, per l’altra, pròrrogues de contractes que s’acabaven aquests mesos. “Ens hem trobat amb molts estrangers que marxaven a passar el confinament al seu país, per exemple, o gent que ha vist la feina afectada directament pel coronavirus i no pot pagar la renda”, indica el director general d’Amat Immobiliaris. El reial decret que permetia allargar els contractes de lloguer que s’acabaven coincidint amb el confinament provocarà canvis en l’oferta, ja que molts immobles que es preveia que sortissin al mercat no ho faran, potser, fins l’any que ve. Però a canvi, explica Homedes, entraran nous productes de propietaris que necessiten liquiditat.

Tant les renúncies com la demanda creixeran, fet que mantindrà els preus més o menys estables

Baixaran els preus del lloguer?

Una de les tendències que no han observat des de la immobiliària és el traspàs de lloguers turístics a residencials: “Els nostres clients prefereixen esperar un any i no perdre la llicència d’apartament turístic que vincular-se a un contracte de set anys de lloguer residencial”. Aquest, si es dóna, és un dels factors que influiria en el preu de les rendes, perquè l’oferta disponible augmentaria. De totes maneres, de moment no s’ha notat variació en els costos en el mercat de lloguer. Tot i així, avisa Homedes, les dades objectives actuals són insuficients per treure conclusions a mitjà o llarg termini.

Per contra, la demanda pujarà per dos motius, segons Amat Immobiliaris. El primer és aquella gent que haurà de deixar l’habitatge actual perquè no el pot seguir pagant i en buscarà un altre de més econòmic. El segon motiu és que, aquells que s’ho puguin permetre, buscaran millorar l’immoble actual per estar més còmodes en cas que es produeixin rebrots del coronavirus i es torni a imposar el confinament. Així, Homedes conclou que, “si hi ha una baixada de preus, serà molt lleugera”.     

Cas santcugatenc

Davant la denúncia del Sindicat de Llogaters de Sant Cugat d'una onada d'expulsions de la ciutat per la crisi i el preu de l'habitatge, Homedes ha assegurat que "els propietaris han demostrat que estan molt alineats a ajudar a la gent i buscar solucions".

Més info: Alerten d’una onada d’expulsions de Sant Cugat per la crisi del coronavirus

D'altra banda, Sant Cugat també viurà un canvi de prioritats dels compradors: "Molta gent ara es planteja marxar de Barcelona cap a Sant Cugat per trobar més espais tranquils i de natura, però de moment, de Sant Cugat cap als barris, no. Els santcugatencs ara busquen habitatges amb jardí, piscina, llum i espais polivalents".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem