Sant Cugat arrenca el Mes del Comerç Just defensant 'un consum responsable i ètic'

El tret de sortida del Mes del Comerç Just s'ha celebrat amb una jornada festiva en la qual s'han reivindicat valors com el cooperativisme, la banca ètica o l'economia solidària

Sant Cugat ha donat el tret de sortida al Mes del Comerç Just, una iniciativa de la Xarxa Solidària i la Xarxa d'Economia Social i Solidària amb l'objectiu de defensar un consum responsable i ètic, el dissabte 7 de maig. Així doncs, amb una jornada festiva amb la Fira de productes de comerç just i entitats a la plaça d'Octavià, la iniciativa arrenca un mes de xerrades, col·loquis i documentals per conscienciar a la ciutadania sobre la importància de fer un canvi en el model econòmic que impera.

És per això, que en aquesta jornada festiva, els organitzadors han llegit un manifest per reivindicar un consum responsable: "Ens organitzem per produir i comercialitzar assegurant uns pilars bàsics compartits amb les finances ètiques i l'economia social i solidària". A més, des de l'organització, han assenyalat que aquest comerç just esdevé en "salaris justos i dignes per a les treballadores; l'eliminació del treball forçós i infantil; l'erradicació de la discriminació, l'assoliment de la igualtat de gènere i la llibertat d'associació; bones condicions de treball; el respecte al medi ambient, la generació d'oportunitats per a productores desfavorides i la transparència i responsabilitat en els processos de fabricació i comercialització".

La jornada del Mes del Comerç Just ha comptat amb un fira de productes d'entitats i comerços. FOTO: Ajuntament

La jornada del Mes del Comerç Just ha comptat amb un fira de productes d'entitats i comerços. FOTO: Ajuntament


Un altre punt en el qual s'ha posat èmfasis en la lectura del manifest ha estat el finançament d'armes per part d'algunes entitats bancàries: "Més que mai, cal recordar que 3 de cada 4 armes al món no existirien sense el finançament de la Banca Armada. Com a consumidores i ciutadanes, també tenim el dret a exigir responsabilitats als governs i als bancs davant les grans empreses que no respecten les persones i el medi ambient, i demanar-los que apostin per les alternatives econòmiques que contribueixen a un món més just i també més pacífic".

Eduard Unzeta, portaveu de les entitats organitzadores, ha destacat que és necessari conscienciar a la ciutadania d'un comerç just i responsable: "Cal canviar el model econòmic que impera i traslladar a la ciutadania que han de prendre consciència, perquè el seu consum pot fer canviar moltes coses. Hem de centrar el comerç en una finança ètica, un consum responsable, el cooperativisme i l'economia social, perquè el comerç just crea altres dinàmiques laborals vinculades amb el medi ambient i amb les condicions de treball".

El tret de sortida del Mes del Comerç Just ha comptat, també, amb una batucada per part de Mamatraka i un monòleg d'Oye Polo, a més de jocs per conscienciar als infants de la importància d'un consum responsable. "És important transmetre des de petits valors com la cooperació, el comerç just o l'esperit col·laboratiu perquè els infants entenguin conceptes importants per una societat futura" ha afegit Unzeta.

Mamatraka ha posat la música a la jornada festiva del Mes del Comerç Just. FOTO: Ajuntament

Mamatraka ha posat la música a la jornada festiva del Mes del Comerç Just. FOTO: Ajuntament


Amb tot, Sant Cugat serà escenari durant aquest mes de maig de tasts gastronòmics, xerrades, cinefòrums, documentals, exposicions o espectacles amb el fil conductor amb aspectes com el finançament ètic o el consum responsable.
 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem