Sant Cugat celebra el Dia Mundial del Comerç Just, la Banca Ètica i l'Economia Social

La ciutat ha celebrat un any més aquest dia, organitzat per Oxfam Intermón, que té com a objectiu posar per davant a la salut de les persones per davant els beneficis econòmics

Intermón Oxfam ha celebrat un any més el Dia Mundial del Comerç Just, la Banca Ètica i l'Economia, Social i Solidària a Sant Cugat. Una iniciativa creada per lluitar per una igualtat de condicions pel que fa al consum i donar visibilitat al comerç just per a tota la ciutadania. En la 22a edició d'aquesta campanya, aquesta ONG coneguda a escala mundial ha preparat un seguit d'actes a la Plaça de l'U d'Octubre, amb la col·laboració de l'Ajuntament i d'altres entitats solidàries com la Unipau, la Xaxa d'Economia Solidària o Enginyeria Sense Fronteres. 

Parada informativa d'Intermón Oxfam. FOTO: Ángel Bravo.

Parada informativa d'Intermón Oxfam. FOTO: Àngel Bravo.

Des de les 10 del matí, s'han col·locat a la plaça unes paradetes d'algunes d'aquestes entitats i també del Fons Sant Cugat-Valldoreix i l'ONGD Yamuna, a part de la d'Intermón Oxfam, que han volgut participar en l'acte de celebració i mostrar la seva funció per un Comerç Just i també quant a la Banca Ètica i a l'Economia Social i Solidària.

Un acte que també ha comptat amb la lectura d'un manifest, escrit per La Coordinadora del Comerç Just, Finançes Ètiques i Economia Solidària. En què s'ha posat en relleu que qui consumeix són les persones i que és per això que es pot demanar un consum més just: "Si reivindiquem un consum més just, podem avançar cap a un model que posi la vida dels pobles i la natura al centre". I també que les grans multinacionals s'han beneficiat de la crisi per la Covid-19: "La crisi ha provocat que mentre aquestes multiplicaven els seus beneficis, les treballadores hagin perdut més de 3 bilions d'euros en salaris des de l'inici de la pandèmia".

Lectura del manifest escrit per la Coordinadora del Comerç Just i Finançes Ètiques. FOTO: Amit Gayà.

Lectura del manifest escrit per La Coordinadora del Comerç Just i les Finançes Ètiques. FOTO: Amit Gayà.


Tot i això hi ha lloc a l'esperança gràcies a les iniciatives que defensa Comerç Just com "la generació d'oportunitats, la transparència i responsabilitat, salaris justos i dignes, erradicació de la discriminació, assoliment de la igualtat de gènere, bones condicions de treball o respecte al medi ambient".

La lectura del manifest ha servit com a preludi d'un col·loqui organitzat per Oxfam en què s'ha unit a membres del govern amb els mitjans, per fer una debat de com tracta l'administració publica el Comerç Just i la Banca Ètica, en què han participat, la regidora de Ciutadania Gemma Aristoy Guillermo Vidal secretari d'empresa del PSC, juntament amb tres membres dels mitjans locals; Jordi Pascual, responsable editorial d'elCugatenc, Albert Solé, cap d'informatius de Cugat Mèdia i, Àgata Guinó, directora adjunta del TOT Sant Cugat.

Alguns dels temes que s'han tractat han estat com es treballa des de l'Ajuntament amb la Banca Ètica o la introducció de clàusules socials en la contractació pública. Pel que fa a les clàusules, Aristoy ha destacat que l'administració municipal ha tingut la voluntat d'introduir-ho a poc a poc: "La COVID-19 ens ho ha alterat tot, però tenim la voluntat d'anar incorporant aquesta possibilitat, per tenir un comerç més just i tenir una mirada més garantista, no mirar només el producte final, sinó el procés. Hem fet un degoteig en aplicar aquesta clàusula, per exemple en la contractació laboral". Per altra banda, la regidora de Ciutadania, també ha destacat que l'Ajuntament té una assignatura pendent a l'hora de treballar amb Banca Ètica: "Hi ha bastantes estructures de la Banca Ètica que no possibiliten que l'administració pública pugui treballar amb aquest model, però donem aquestes alternatives a la ciutadania, per anar generant un canvi i acabar introduint-ho també a l'administració.

Lectura del manifest escrit per La Coordinadora del Comerç Just i les Finançes Ètiques. FOTO: Ángel Bravo.​

Col·loqui sobre el Comerç Just de l'equip de govern juntament amb els mijtans locals. FOTO:  FOTO: Àngel Bravo.

Finalment, la celebració ha acabat amb un espectacle de contes teatralitzats a càrrec de Carles Cuberes i que parlaven de temes de la campanya com la justícia i el comerç just.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem