Sant Cugat, ciutat catalana amb l'habitatge més car

Sant Cugat és també la quarta ciutat de l'Estat amb l'habitatge més car

Sant Cugat del Vallès és el municipi de més de 25.000 habitants amb l'habitatge més car de tot Catalunya, segons dades publicades pel Ministeri de Foment. A més, és la quarta ciutat més cara de l'Estat, només superada per Eivissa, Donostia i Santa Eulàlia.

Sant Cugat va tancar el segon trimestre de 2019 amb un preu de 3.438 euros per metre quadrat. De mitjana, un pis de 100 metres quadrats té un preu a Sant Cugat d'uns 343.000 euros.

Així, se situa per sobre del preu de l'habitatge a Barcelona i supera de manera important el de municipis com Cerdanyola (63% més car a Sant Cugat), Sabadell (+98%), Rubí (+99%) o Terrassa (+116%). Respecte a la mitjana catalana, l'habitatge a Sant Cugat té un valor d'un 69% més. I en relació al conjunt de l'Estat, és un 110% més alt.

Pérez del Pulgar: "Són preus que estan fora dels límits de la majoria de la població"

"El que marca que Sant Cugat tingui un preu més alt és l'ecosistema de la ciutat", explica Javier Pérez del Pulgar, director general d'Organ, que assenyala factors com la proximitat amb Barcelona, les condicions laborals, la renda mitjana dels habitants i les característiques urbanístiques. "Atreuen un tipus d'habitatge més car. Són preus que estan fora dels límits de la majoria de la població", emfatitza.

 

 

Els preus s'estanquen

El preu de l'habitatge a Sant Cugat en el segon trimestre de 2019 ha augmentat al voltant del 3% respecte al primer trimestre. L'increment anual també se situa al voltant del 3%. Una notícia positiva, ja que segons Pérez del Pulgar existia una diferència important entre el preu de l'habitatge i la capacitat econòmica de la ciutadania.

S'han deixat enrere els increments superiors al 10 i al 15% que es van registrar des de 2014, quan el preu va tocar fons. "Des del 2015 veníem amb fortes pujades dels preus i ja des de finals de 2018 vam començar a veure les primeres senyals que els preus començaven a desaccelarar", indica Pérez del Pulgar.

 

Pérez del Pulgar: ""Hem arribat a un punt màxim de preus i s'estancarà"

"Hem arribat a un punt màxim de preus i ara s'estancaran", sentencia Pérez del Pulgar. Per`p es fa difícil saber quina evolució tindrà en els pròxims mesos, més tenint en compte les incerteses econòmiques que hi ha plantejades a nivell global i els anuncis d'una nova recessió. "Això pot fer que els preus comencin a baixar, però no sabem quan ni fins a on. L'important és que s'estabilitzi el creixement massa accelerat que tenia", afegeix.

El més important, indica el director general d'Organ, és que si els preus augmenten, ho facin en consonància a un creixement econòmic i a una major capacitat econòmica dels possibles compradors.

Ritme de creixement precrisis

L'any 2014 el preu de l'habitatge a Sant Cugat va arribar a mínims, després de disminuir un 34% des de 2008. I entre 2014 i 2019, la pujada ha estat del 50%. Els 3.439 euros per metre quadrat registrats al segon trimestre de 2019 són cada vegada més a prop dels valors d'abans de la crisi i ja supera al dels anys 2007 i 2009.

Un dels motius que exposa el director general d'Organ per explicar la desacceleració dels preus és que "s'havia creat un gap bastant important entre la capacitat de compra de la demanda i una oferta que pujava a un ritme massa elevat i que volia tornar a uns nivells precrisis". A més, "la capacitat d'endeutament i la concessió de crèdits no ha crescut al ritme precrisis", fet que ha dificultat l'accés a un habitatge de compra.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem