Sant Cugat ha destinat 3 milions d'euros a reactivar l'economia postcovid

Sant Cugat ha perdut 420 milions d'euros del Producte Interior Brut a causa de la crisi del coronavirus

L'Ajuntament de Sant Cugat ha destinat 3 milions d'euros per reactivar l'economia santcugatenca de la crisi del coronavirus. El Consistori ha impulsat 43 de les 86 mesures que contemplava el Pla de reactivació econòmica, que va presentar fa un any per combatre les conseqüències de la Covid-19.  30 mesures estan en fase d'execució i 13 no s'han començat a treballar. És el balanç del govern de les actuacions destinades al teixit empresarial durant el primer any de pandèmia. Empreses, autònoms i comerços han estat els principals beneficiaris.

Elena Vila, tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica, ha emfatitzat que era "necessària la reactivació econòmica de Sant Cugat" i ha indicat que un dels objectius del pla era "pal·liar els desequilibris socioeconòmics causats per la pandèmia". Així mateix, ha reconegut que quan va aparèixer el coronavirus, tothom va "infravalorar els efectes". Per això, inicialment es van preveure 2,5 milions pel pla de reactivació econòmica, que en van acabar sent 3. "Més de tres milions d'euros per garantir la recuperació econòmica del municipi", ha reivindicat.

De les mesures que encara no s'estan treballant, Vila ha afirmat que en alguns casos és per la falta de personal o recursos econòmic. Altres es considera que actualment no serien beneficioses, com els microcrèdits a empreses.

Sant Cugat perd 420 milions d'euros

Elena Vila ha detallat que durant el 2020, Sant Cugat va perdre 420 milions d'euros de PIB, el que suposa el 9,4% del total. Mentrestant, al conjunt de l'Estat la davallada ha estat del 10,8%. "Sant Cugat ha resistit amb major enteresa els efectes de la pandèmia", ha afirmat. 

A més, ha destacat que "grans empreses i liders en innovació" han apostat per Sant Cugat els darrers mesos, posant exemples com l'arribada de Laboratoris Echevarne, Fanuc o Fluidra. "És un territori altament atractiu", ha defensat.

Ajudes directes a les empreses

Entre els 3 milions injectats al teixit empresarial, destaquen els 215.000 euros en ajuts directes d'entre 500 i 900 euros a 387 autònoms, comerços i microempreses. Segons el govern, es va poder donar un ajut a totes les empreses que ho van sol·licitar i complien els requisits, com per exemple, disposar d'un màxim de 10 treballadors. Enguany, es destinaran 450.000 euros a aquests ajuts extraordinaris, amb un canvi de criteri: el màxim de 10 treballadors serà per casos de jornades completes (2 treballadors a mitja jornada comptaran com a 1).

Una altra línia d'ajuts van ser els vals de descompte pel comerç local. En total es van injectar 83.300 euros a 108 botigues. Una campanya que es repetirà, però de la qual es vol millorar la difusió i comunicació perquè arribi a més clients i comerços.

Subvencions per la contractació

D'altra banda, es van destinar 155.000 euros en subvencions a empreses per la contractació de persones aturades. Va servir per contractar 28 treballadors en 16 empreses o entitats.

La fabricació de material sanitari amb tecnologia 3D per a empreses, l'assessorament a comerços o empreses en camps com la digitalització, programes de formació o la potenciació de l'estalvi energètic són altres accions que s'han desenvolupat en el marc del pla de reactivació.

Assessorament i suport

D'altra banda, durant el 2020 l'Oficina d'Atenció a l'Empresa va continuar la seva tasca habitual i va realitzar 2.629 atencions a persones emprenedores i empreses, el que ha suposat un increment del 45% respecte l’any anterior. Tot i això, el volum de creació d’empreses que es realitza a través del servei ha patit una disminució, arribant a les 40 noves altes, que representen la meitat d’altes habituals.

Pel que fa a la formació empresarial, en el darrer any s’ha doblat l’oferta formativa, realitzant 31 cursos que han comptat amb la participació de 202 persones emprenedores i 117 empreses.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem