Sant Cugat, epicentre del talent català

Sant Cugat ha acollit el primer Congrés Internacional de Talent i Gestió del Coneixement, amb Xavier Sala-i-Martin i Pilarín Bayés, entre altres

La importància del talent per avançar com a país ha centrat el primer Congrés Internacional de Talent i Gestió del Coneixement, organitzat per la Fundació Impulsa Talentum XXI a Sant Cugat aquest divendres i dissabte. Xavier Sala-i-Martín, Pilarín Bayés, Sor Lucía Caram o Andreu Mas-Colell són alguns dels protagonistes que han passat per Esade Creapolis i han reflexionat sobre els reptes que afronta la societat. L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, va inaugurar la jornada, que ha clausurat el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró.

“L'objectiu final de l'economia és millorar el benestar de la població. A través del coneixement es generen avantatges competitius, que fa que un país o una organització pugui generar més benestar”, ha defensat l'economista Oriol Amat. I és que el talent, les persones, és la matèria primera de la Quarta Revolució Industrial, on la tecnologia juga un paper fonamental. I cal preparar-se per poder entomar aquest paradigma.

“Les capacitats es moren de manera accelerada perquè arriben noves tecnologies. Abans, el talent el podíem gestionar anant a l'escola uns anys per aprendre una professió. Això ha canviat, l'obsolescència arriba abans d'acabar la vida”, ha reflexionat el professor Xavier Sala-i-Martin, que ha reclamat un canvi en el model educatiu: “Necessitem un talent que les escoles no ens dona”.

Judit Giró: “Ens pensem que tot passa a Silicon Valley, però Catalunya també mola molt"

El congrés ha servit també per posar en valor el país i el territori. Judit Giró, cofundadora de The Blue Box, una eina que permetrà detectar el càncer de mama a través de l'orina, ha llançat un missatge d'optimisme: “Ens pensem que tot passa a Silicon Valley, però Catalunya també mola molt i tenim més talent del que creiem”.

Un talent, però, que també s'ha de posar al servei de la societat, com ha recordat Sor Lucía Caram: “La situació que estem vivint demostra que hi ha coses que anaven en un tren d’alta velocitat que ens portava a l’abisme. L’egoisme i el consumisme no eren sostenibles”. “Ens vam adonar que entre nosaltres hi havia molts perdedors. I ens hem trobat gent amb molt talent, necessitaven que algú els escoltés i els hi donés una oportunitat”, ha afegit.

L'oportunitat de la pandèmia

El vicepresident de la Generalitat, el santcugatenc Jordi Puigneró, ha volgut emfatitzar alguns aspectes positius de la pandèmia: "Porto molts anys intentant predicar la necessitat de la transformació digital No ens podíem quedar enrere. La pandèmia ha estat un punt d'inflexió per visualitzar aquest canvi d'era". "Per primera vegada, el conjunt de la població ho ha vist evident. Ens ajudarà a accelerar el procés", ha celebrat.

A més, Puigneró ha incidit en la necessitat que les dones s'incorporin al sector de les tecnologies, "un repte molt important". "Hem de ser capaços de fer atractiu aquest món digital. Hem de fer més sexi les professions relacionades amb la tecnologia i promocionar els referents del món tecnològic", ha insistit.

"Hem estat un país industrial, ho hem de continuar sent. Però ara ens toca ser un país digital, que doni oportunitats a la gent. Si no, no serem un país social", ha finalitzat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem