Com era la gastronomia fa 40 anys?

L’any 1978 va ser l’any de la Nova Cuina Basca, inspirada en les idees de la Nouvelle Cuisine

Aquesta setmana fa més de 42 anys que es va aprovar la Constitució Espanyola i aprofitant aquesta efemèride volem recordar quina era la gastronomia que triomfava.

L’any 1978 va ser l’any de la Nova Cuina Basca, inspirada en les idees de la Nouevelle Cuisine francesa. Aquesta nova tendència gastronòmica la van liderar Juan Mari Arzak, Pedro Jubijana, Luis Irizar, Xabier Zapirain, José Castillo oTatus Fombellida.

En contraposició del luxe i l’abundància que s’estilava a l’alta cuina d’aleshores, aquest grup de cuiners defensaven una cuina basada a adaptar les tradicions als nous temps i en la recerca del sabor a partir de la senzillesa.

 

Les estrelles de l’època

L’any 1978 va aconseguir la primera estrella de la Guia Michelin l’Akelarre de Subijana i el Jockey d’Arzak va començar a despuntar amb la segona estrella Michelin.

El restaurant Horcher de Madrid va rebre la segona estrella i el local gastronòmic de Barcelona Reno va sumar la seva segona estrella.

Aquests locals eren protagonistes d’una publicació que també destacava a restaurants desapareguts com Club 31 de Madrid, Novelty de León, La Fonda de Marbella o Guria a Bilbao i amb restaurants històrics com El Bulli, que aleshores dirigia Jean-Louis Neichel. Faltarien quatre anys perquè un joveníssim Ferran Adrià arribés a aquest restaurant que va meravellar al món durant la dècada dels noranta i la primera del 2000.

Tots aquests apunts indiquen que l’any 1978 també va ser un any amb moltes novetats en l’àmbit gastronòmic i no només va ser important per la constitució espanyola. Una constitució que també es va redactar en un restaurant.

Casa Manolo, el local on es va redactar la Constitució

Casa Manolo és el local gastronòmic que va acollir la redacció de la Constitució de 1978. Un establiment que es troba a pocs metres del Congrés i ha sigut la cafeteria de referència per a molts polítics.

La gastronomia ha canviat molt en els darrers anys. Han nascut nous restaurants i tancat altres, però el que continua són les ganes de compartir un àpat.

 
Comentaris

Destaquem