Buiden el pantà de Vallvidrera per eliminar un peix invasor

L’alliberament d’espècies exòtiques en un espai natural protegit constitueix un delicte ecològic

El Parc Natural de Collserola ha engegat els treballats per al buidat i assecat del pantà de Vallvidrera amb l'objectiu d'erradicar un peix invasor que provoca greus alteracions en l'ecosistema, el Paramisgurnus dabryanus. La detecció d’aquesta espècie en el pantà es remunta a finals de 2018, arran d’una actuació de pesca elèctrica d’eliminació d’espècies al·lòctones invasores.

Els perills derivats d’aquesta espècie, per la seva potencialitat d’alterar l’ecosistema i d’introduir paràsits a les comunitats autòctones d’aigua dolça, juntament amb la detecció  sistemàtica d’altres espècies invasores en aquest punt, han portat a les administracions competents a consensuar aquest pla d’erradicació i establir noves mesures per evitar comportaments incívics de la ciutadania.

El buidatge i assecat del pantà de Vallvidrera es calcula que s'allargarà durant dos o tres mesos. Durant aquest període, estan previstes dues actuacions de pesca elèctrica que portaran a terme entitats especialitzades, l’Associació Galanthus Natura i l’empresa Sorelló, Estudis al Medi Aquàtic.

Més info: Retiren un miler de peixos exòtics del pantà de Vallvidrera

panta vallvidrera especie invasora

El Paramisgurnus dabryanus FOTO: Collserola

El pantà de Vallvidrera

La recuperació del pantà de Vallvidrera, iniciada el 1999, tenia com a objectiu recuperar el patrimoni construït i consolidar un espai humit, escassos a la serra, potenciant especialment les espècies d’amfibis, un grup faunístic amenaçat a nivell mundial. L’embassament ha anat patint des de llavors una sèrie d’alliberaments d’espècies invasores, fruit principalment de l’abandonament de peixos d’aquariofília i animals com les tortugues de Florida o altres espècies comercialitzades.

La presència del Paramisgurnus dabryanus al pantà de Vallvidrera és la primera a Catalunya i la segona a Europa, atès que la seva presencia al sud d’Alemanya també està confirmada.

Un delicte greu

És per això que des del Parc de Collserola s'impulsarà un pla de vigilància per la detecció ràpida de nous alliberaments al medi natural, denunciant als infractors i engegant una campanya de sensibilització sobre la problemàtica de les espècies invasores.

"Cal recordar que l’alliberament d’espècies exòtiques als espais naturals, com és Collserola, espai inclòs a la Xarxa Natura 2000, constitueix un delicte ecològic. Alhora, implica conseqüències greus per als ecosistemes, essent una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat del planeta", exposen des del Parc Natural de Collserola

Més info: Collserola, a l'epicentre de les invasions biològiques de Catalunya

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem