Sant Cugat promou la municipalització de les xarxes de distribució elèctrica

L'Ajuntament de Sant Cugat ha impulsat una nova associació per fer possible la municipalització de les xarxes de distribució elèctrica

L'Ajuntament de Sant Cugat i més de 40 ajuntaments i entitats d'arreu de Catalunya han creat l'Associació de Municipis per l'Energia Pública (AMEP) per promoure la titularitat i la gestió pública de les xarxes de distribució d'energia elèctrica.

La comissionada per a l'Emergència Climàtica, Alba Gordó, ha argumentat a les xarxes socials la creació d'aquesta entitat perquè considera que no és lògic cedir de franc la xarxa elèctrica local que construeixen els municipis.

L'Associació de Municipis per l'Energia Pública (AMEP) és un ens que vol impulsar la transició cap a un model energètic "just, democràtic i sostenible," en què aquests recursos "no estiguin només a mans de grans multinacionals". Ho ha explicat l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, en una roda de premsa que s'ha celebrat aquest dilluns.

Aquest és un pas més que dona l'Ajuntament de Sant Cugat per reduir la pobresa energètica a la ciutat. El setembre del 2019 el ple va fer una declaració institucional per mostrar el seu suport a les famílies que no podien pagar la factura elèctrica i a les quals Endesa les va amenaçar amb talls del subministrament elèctric.

Més info: L'Ajuntament es posiciona a favor de les famílies amb deute energètic

La previsió és que els plens municipals aprovin els estatuts de la nova entitat el mes de setembre i que a l'octubre se celebri l'assemblea constituent de l'AMEP.

Un pas més cap a la municipalització dels serveis bàsics

L'Associació de Municipis per l'Energia Pública neix des del món local amb la voluntat de poder canviar el model actual i aconseguir que la gestió i distribució de l'energia siguin públiques. L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha considerat que la nova entitat és "el primer pas" per aconseguir aquest objectiu i ha remarcat que les administracions públiques han de ser garants d'aquest "dret fonamental".

Ballart ha recordat el procés de municipalització del servei d'abastament d'aigua potable al municipi, i s'ha mostrat disposat a liderar el nou camí que s'ha iniciat ara amb l'energia.

Més info: Impuls ciutadà per la municipalització de l'aigua

En els darrers mesos Sant Cugat ha donat també passes per remunicipalitzar el servei de l'aigua.  L'octubre del 2019 es va presentar la Plataforma Aigua Pública de Sant Cugat al Casal Torreblanca davant d'una cinquantena de ciutadans. Aquesta plataforma ha de servir per estudiar la remunicipalització del servei de l'aigua a Sant Cugat, que actualment gestiona Sorea amb un contracte fins al 2021.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem