Tot a punt per a 'Ni una espurna', la campanya de prevenció d'incendis forestals

El pla de prevenció ha iniciat amb la retirada d'arbres que dificultaven l'accessibilitat als camins de la xarxa de prevenció d'incendis a causa el temporal Glòria i les darreres pluges

L'estiu està a punt d'arribar i, amb l'augment de la temperatura, inicia el període d'alt risc d'incendis, un període que començarà el pròxim dilluns 15 de juny i que s'allargarà fins al dimarts 15 de setembre. És per això que l'Ajuntament de Sant Cugat, juntament amb l'EMD de Valldoreix i el Parc de Collserola, ha començat, el divendres 12 de juny, la seva campanya de prevenció d'incendis forestals Ni una espurna.

L'inici d'aquesta campanya ha estat marcada pels darrers episodis meteorològics que ha viscut Sant Cugat en els darrers mesos: el fort temporal Glòria del mes de gener i les fortes pluges de primavera. Aquests dos episodis van ocasionar la caiguda de desenes d'arbres a la zona forestal i, és per això, que es va realitzar la retirada d'arbres que dificultaven l'accessibilitat als camins amb l'objectiu de garantir el pas a vehicles de vigilància i extinció d'incendis.

A més, igual que l'any passat, l'Ajuntament destinarà un pressupost de 200.000 euros amb l'objectiu de prevenir incendis forestals al municipi i mantenir les franges de protecció en camins i carrers i de 87,6 hectàrees en espais forestals com Can Barata (12,21 hectàrees), La Floresta (53,68), Sol i Aire (12,49) i Can Trabal (9,22).

Preocupació de l'Ajuntament per l'emergència climàtica

En la presentació d'aquesta campanya de prevenció d'incendis forestals han estat present Alba Gordó (regidora de Sostenibilitat i comissionada per l'Emergència Climàtica), Francesc Carol (regidor de Seguretat Ciutadana) i Susana Herrada (vocal de Medi Ambient de l'EMD de Valldoreix). A més, representants del Parc de Bombers de Rubí-Sant Cugat i voluntaris de l'ADF i de Protecció Civil també hi han estat presents.

Així ha explicat Alba Gordó, en un comunicat oficial, l'actual situació per l'emergència climàtica: "Els episodis tan extraordinaris que estem vivint malauradament cada vegada són més normals. Aquesta situació està relacionada amb l'emergència climàtica. Per això hem de ser conscients de la importància d'actuar per fer front a aquesta emergència, ja que el canvi de clima té uns efectes devastadors que també es deixen notar a Sant Cugat".

Una situació que s'agreuja tenint en compte que Sant Cugat ha patit un augment de quasi 2ºC de la temperatura mitjana respecte al recull històric a causa de l'escalfament global, un fet que comporta més evapotranspiració, menys aigua disponible per les plantes i una vegetació més seca, factors que faciliten l'aparició d'incendis.

Material per fer front els incendis

Enguany, l'Ajuntament tornarà a comptar amb un camió cuba de 8.000 litres de la brigada municipal i un altre camió cuba de 10.000 litres dels serveis de neteja municipals (STQ Net) per fer front als incendis forestals. 

A més, aquest any s'incorporen 6 Agents Auxiliars que ajudaran a ampliar la vigilància preventiva en les zones de més risc i informar la ciutadania i que complementaran la feina del Grup d'Intervenció de l'ADF (voluntariat), Protecció Civil i el Grup de Voluntaris de Protecció Civil, el cos de la Policia Local, Creu Roja o el Grup d'Autoprotecció de Sol i Aire.

L'Ajuntament comptarà enguany amb 6 Agents Auxiliars. FOTO: Cedida

L'Ajuntament comptarà enguany amb 6 Agents Auxiliars. FOTO: Cedida



Amb tot, l'Ajuntament apostarà un any més per aquesta campanya, enguany sota el lema de Ni una espurna, amb l'objectiu d'evitar la creació d'incendis amb la col·laboració ciutadana.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem