Restriccions pels vehicles més contaminants des de l’1 de gener amb la ZBE Rondes de BCN

ZBE Rondes Barcelona ha implementat un nou sistema per reduir emissions a les Rondes de Barcelona i fomentar l'ús del transport públic

A partir de l’1 de gener, i de dilluns a divendres laborables, de 7 a 20 h, entra en vigor la zona de baixes emissions rondes de Barcelona (ZBE Rondes BCN) de manera permanent, que restringirà la circulació dels vehicles més contaminants. Amb aquesta mesura s’espera reduir un 15% les emissions de NO2 i millorar la qualitat de l’aire. La nova normativa suposa que l’àrea metropolitana de Barcelona disposarà d’una de les zones de baixes emissions més grans d’Europa, amb una extensió de 95 km2 i que afecta cinc municipis metropolitans (Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Cornellà de Llobregat i Esplugues de Llobregat). 

Per les rondes sí que s’hi podrà circular. Aquestes vies queden excloses de la restricció. Però els vehicles sense etiqueta ambiental no podran accedir a l’interior de la ZBE Rondes de Barcelona

La mesura, amb la qual es preveu pal·liar els greus efectes de la contaminació, s’ha implantat de manera progressiva. A partir de l’1 de gener del 2020 s’aplicarà de manera permanent en turismes i ciclomotors, i de manera progressiva (a partir del 2021) també afectarà les furgonetes (N1), els camions (N2, N3) i els autobusos (M2, M3) sense etiqueta ambiental. 

Els vehicles sense distintiu ambiental podran sol·licitar fins a 10 autoritzacions diàries a l’any 

 

INFORMACIÓ I REGISTRE 

Captura de pantalla 2019 12 24 a las 12.39.27

 

Per saber si a un vehicle li correspon el distintiu ambiental de la DGT que li permeti circular per la ZBE Rondes BCN cal anar al web zbe.barcelona i introduir-hi la matrícula per saber si li pertoca distintiu i, per tant, si el vehicle està afectat per les restriccions. 

Si el vehicle té distintiu ambiental de la DGT, no estarà afectat per les restriccions, però si no l’ha rebut o l’ha perdut, pot trucar al 060, on l’informaran sobre com obtenir el distintiu, que té un cost de 5 euros

Els vehicles als quals no els correspon distintiu ambiental de la DGT poden sol·licitar fins a 10 autoritzacions diàries a l’any, a un cost de 2 euros per dia, amb bonificacions per a rendes baixes. Hauran de registrar-se i demanar l’autorització pertinent a zbe.barcelona. També podran registrar-se i demanar autorització de llarg termini, sense cost, els vehicles PMR (vehicles per a persones amb mobilitat reduïda) i els vehicles de serveis (serveis mèdics, funeraris, bombers, policia i cossos i forces de seguretat de l’Estat). 

Viatja durant 3 anys amb la T-verda metropolitana 

Aquest nou sistema de tarifació creat per l’AMB permet utilitzar de franc i sense limitacions, durant 3 anys, la xarxa de transport públic del sistema tarifari integrat de l’ATM en totes les zones. Va associat al fet de donar de baixa i desballestar un vehicle privat contaminant i no adquirir-ne cap de nou.

 

Més informació a amb.cat/t-verda. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem