Sant Cugat ja té Taula d'Emergència Climàtica per "mitigar riscos i adaptar-se al canvi"

Diferents entitats i agents del municipi relacionats amb la temàtica han participat en la sessió constitutiva d'aquest espai participatiu

Sant Cugat fa un pas endavant en la lluita contra l'emergència climàtica, després que el dimarts 28 de gener s'hagi constituït la Taula Ciutadana per l'Emergència Climàtica.

"Hem de ser més contundents per aplicar les mesures necessàries contra la crisi climàtica"

Una taula que vol ser un espai de participació, format per diferents agents, entitats, experts i tècnics municipals relacionats amb la temàtica que té per objectiu recollir propostes i confrontar idees per encarar el camí per combatre l'emergència climàtica: "intentem que la ciutadania pugui fer les seves aportacions i pugui pressionar perquè tots plegats hem de ser més contundents per aplicar les mesures necessàries contra la crisi climàtica", ha dit la comissionada per l'Emergència Climàtica de l'Ajuntament, Alba Gordó.

"Adquirir consciència"

En aquest sentit, la comissionada ha apuntat que "tots plegats hem de pensar fora dels esquemes que hem tingut fins ara" i ha afegit que "sobretot cal adquirir aquesta consciència". Per això, Gordó ha explicat que "cal visualitzar el problema, i la Taula pretén fer, també, aquesta funció.

Així, en la sessió constitutiva, en la qual hi han participat una 50a de persones, que s'ha celebrat a la Casa de Cultura, s'ha presentat la Declaració d'Emergència Climàtica als participants, una declaració que va ser aprovada en el ple municipal del mes de desembre.

En aquest sentit, en la sessió constitutiva de la taula s'ha explicat que es crearan 5 taules més, una per a cada punt de la declaració, que penjaran d'aquesta Taula Ciutadana per l'Emergència Climàtica: "Hem de lligar aquests 5 punts i lligar-los tots en un: el del canvi de mentalitat que hem de fer tots plegats", ha assegurat Gordó.

Els 5 punts

  • Transició energètica.
  • Canvi del model de mobilitat.
  • Canvi del model alimentari.
  • Avançar cap als residus 0
  • Manteniment de la diversitat

Els primers passos després de la Declaració d'Emergència Climàtica

Alba Gordó ha explicat que un dels primers canvis ha estat "un canvi en les polítiques de viatges de l'Ajuntament de Sant Cugat". Així, segons Gordó, tots els viatges que es puguin fer un termini inferior a 7 hores no es faran en avió.

A més, una tècnica de l'Ajuntament ha explicat que s'utilitzarà la base d'un Pla d'Acció, redactat per la Diputació de Barcelona, que es va elaborar l'any 2017, però que mai va acabar aprovant-se per ple ni va ser exposat a la ciutadania. Un pla, però que tal com ha explicat una tècnica de l'Ajuntament serà revisat i actualitzat i el previst es aprovar-lo en el ple municipal del juliol del 2020.

Mitigar riscos i adaptar-se

També s'han agrupat els riscos en funció dels principals impactes o perills climàtics a Sant Cugat, que són l'increment de temperatures, canvis en el cicle de les estacions, canvis en el règim de precipitacions i vent. Per mitigar aquests riscos, l'Ajuntament preveu realitzar un total de 47 accions, que es divideixen en els 5 reptes plantejats en la declaració. Dins d'aquestes accions hi entra, per exemple, la Zona de Baixes Emissions, compra verda municipal, estalvi d'aigua, etc.

A banda de la mitigació, el Pla d'Acció també preveu accions d'adaptació al canvi climàtic (un total de 30), com ara construir estructures més segures, la creació d'un mosaic agroforestal per prevenir incendis forestals o implementar mesures d'emergència, com plans d'evacuació.

 
Comentaris

Destaquem