Borràs: "Sant Cugat evidencia que els tripartits, els tots contra Junts, poden proliferar"

El TOT Sant Cugat entrevista la presidenciable de Junts per Catalunya, Laura Borràs

La presidenciable de Junts per Catalunya, Laura Borràs, feia campanya a Sant Cugat el passat dissabte, 6 de febrer. Borràs, diputada al Congrés i exconsellera de Cultura i expresidenta de la Institució de les Lletres Catalanes, defineix Junts per Catalunya com a “l’única opció per a la independència”. L’entrevista sencera es pot llegir al web del TOT Sant Cugat.

Quin és el full de ruta de Junts per arribar a la independència? No descarta la DUI, però també estan pel referèndum acordat?

És obvi que estem pel referèndum perquè som independentistes, però també som demòcrates. Davant de la intransigència de l’Estat a oferir aquesta sortida democràtica, el poble de Catalunya pot fer un referèndum perquè tenim una majoria que ens permet tirar-lo endavant. Aquest és l’escenari de la tardor del 2017. Això vol dir que l’escenari del referèndum acordat no sigui viable ara? La nostra predisposició hi és. Nosaltres ja vam votar, ara si l’estat espanyol es desperta un dia sent més demòcrata que no pas espanyol... i diu posarem les urnes. Si fessin això... seria la via, perquè aquesta és la via dels països democràtics: escoltar la gent i la gent parla a les urnes. L’únic projecte que té per a Catalunya és la via repressiva. Així què diem? No perquè ho diem nosaltres, per exemple, l’acord suprem del Canadà s’ha expressat en aquest sentit: davant d’unes majories socials sòlides, continuades, creixents, expressades a les urnes; si l’Estat no dona sortida a aquesta expressió democràtica aleshores l’únic camí és la de la unilateralitat. El que no pot ser és que la no voluntat de resoldre el conflicte polític que té l’estat espanyol ens aboqui a estar permanentment en la situació que estem ara. L’objectiu dels partits independentistes és deixar de ser-ho i poder ser independents. Plantegem totes les vies obertes, inclosa la negociació amb l’Estat espanyol, però davant la negativa de l’Estat espanyol, és legítima la via unilateral que queda perfectament refrendada. Quan s’estigui en disposició d’activar la DUI, aprenent dels erros que hem comès abans, hem de poder sostenir-la.

Quan es podrà sostenir, amb el 51% dels vots com va dir?

És evident que el 51% dels vots et dona tota la legitimitat democràtica. No es pot governar contra el 51% de la gent. Per què serveix per a uns i perquè no per uns altres? A tots els països del món que es diuen demòcrates la meitat més una és on es produeix l’acceptació de les majories.

Aquestes eleccions no són un referèndum, sinó unes eleccions al Parlament de Catalunya. Es poden tractar els vots als partits independentistes com a vots independentistes al 100%?

Això és el que fan, ens compten i ens comptem cada vegada que hi ha urnes. Des del plebiscit de l’1 d’octubre cada elecció, és una elecció en què ens comptem i ens compten.

Ha dit que s’ha d’aprendre dels errors. Què no va funcionar el 2017, no hi havia prou independentistes?

No va funcionar bàsicament el fet que l’Estat espanyol va prometre un diàleg que després no va complir. Va prometre un diàleg que va aturar la nostra mobilització, però després no va complir. La negociació no va arribar mai perquè l’estat espanyol va preferir la repressió en lloc del diàleg.

Atribueix l’error a l’estat espanyol, però per part dels independentistes, què es va fer malament, si considera que es va fer alguna cosa malament?

Un error és haver cregut a un Estat que no vol donar respostes polítiques als conflictes polítics i tria la via de la repressió. Reivindiquem que quan hi hagi una negociació amb l’Estat espanyol sigui una negociació real, no sigui una negociació falsa que és com ells han utilitzat la paraula diàleg. La taula de diàleg no és taula, ni diàleg, és una fotografia, però és una manera de menystenir el conflicte polític i a la pràctica és no voler-ho resoldre quan a més hi ha un increment de la judicialització i de la repressió.

Així la taula del diàleg que va negociar Esquerra no és vàlida?

La taula de diàleg ha de ser de govern a govern. I la taula de diàleg ha de ser de país a país. La taula de diàleg no pot ser de partit, per això aquesta taula va néixer coixa.

Aquestes eleccions aniran d’independència o de pandèmia?

No podem renunciar ni a una cosa ni a una altra. Perquè justament la pandèmia ens ha ensenyat que si haguéssim dispost de les eines d’un estat estaríem en millors condicions per fer-li front.

Però tenir un estat no és sinònim de gestionar bé la pandèmia.

A ells els preocupa la nostra declaració unilateral d’independència i a nosaltres la seva declaració unilateral d’incompetència. Això és del que han fet gala, a més el ministre que pitjor ha gestionat la pandèmia a Europa amb les xifres a la mà és la proposta que ofereix Espanya per presidir la Generalitat.

Vostè repeteix que si PSC, Comuns i ERC sumen faran un tripartit. Com veu el tripartit de Sant Cugat?

Veig el tripartit com una manera de deslegitimar el resultat de les urnes. Nosaltres vam dir que hi havia d’haver unes maneres de comportar-se després de les municipals amb la qual es respectés a la força independentista més votada, i després fer una política de pactes per desplaçar els del 155. No que hi hagués una unió de tots contra Junts, per modificar el que voten els ciutadans a les urnes! Això és el que va passar Sant Cugat, el model Sant Cugat evidencia que els tripartits, els tots contra junts, poden proliferar en altres àmbits. Aquest és un model que no és bo per Catalunya, no el defensem, al contrari som l’únic vot que impedeix aquest tripartit.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem