Ciprian (Cs): "No hi ha entesa entre els tres partits del govern"

Aldo Ciprian és el portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de Sant Cugat i l'alcaldable de la formació per a les eleccions municipals vinents

Després de 3 anys i mig de mandat, quin balanç en fa Ciutadans de l'acció d'aquest govern?
Estic una mica decebut amb aquest govern. Aquest canvi era necessari, ja ho havia dit abans que hi hagués tripartit, però jo esperava més d'aquesta nova gent que arribava a la política des de l'oposició. Esperava més coses, o potser a vegades veus les coses més fàcils del que són, però la paraula és decebut. El que no m'agrada és el tema de buscar excuses, com que hi va haver abans 32 anys de governs de Convergència o la pandèmia. Amb la pandèmia no hi contaves, amb els 32 anys de Convergència, sí. També s'ha degradat la democràcia dins dels plenaris, ha canviat moltíssim des del mandat anterior, on també hi havia discrepàncies amb Conesa o Fortuny, per descomptat, però les formes s'aguantaven més aleshores que actualment. S'ha perdut el respecte pels companys de plenari i també el respecte versus les persones que arriben al plenari, ciutadans i veïns que venen a fer les seves demandes i es troben un mur i a vegades maneres molt fora de lloc. Tothom ha de tenir la possibilitat que el seu Ajuntament sigui obert i accessible. Fins i tot hem vist fer gent fora del plenari amb la policia, no ho havia vist mai. També hi havia hagut moment crítics al 2017 amb l'intent de cop d'estat, però dins de tot això es va mantenir el respecte entre els partits del plenari.

"Estic una mica decebut amb aquest govern"

Diu que esperava més. Què esperava? Què és el que no ha portat a terme el govern que l'ha decebut?
La mobilitat ha estat important per nosaltres. Van presentar unes propostes d'habitatges, també de municipalitzacions de serveis. De fet, un dels punts del pacte va ser l'habitatge i les municipalitzacions, i la transparència respecte al govern anterior. No hi ha hagut transparència, no hi ha hagut gaire informació, és un caos absolut quan treballem en les comissions informatives, ja que la informació no arriba, arriba tard i malament; i això provoca que després es facin comissions informatives addicionals, plens extraordinaris... És un caos absolut que transmet una mica el que està passant dins de l'Ajuntament. No s'ha posat fil a l'agulla ni s'ha posat remei als problemes que ja arrossegàvem com les llicències d'obres, la contractació... A cada plenari estem parlant de les factures extrajudicials que es presenten. Tot això ja sabem que venia del mandat anterior, però quan tu saps que això s'està fent malament, ho hauries d'haver acabat o s'haurien d'haver posat més esforços en aquestes coses.

"S'ha perdut el respecte pels companys de plenari i també el respecte versus les persones que arriben al plenari, ciutadans i veïns"

Així i tot, el govern diu que hi ha més transparència i que ha ordenat l'Ajuntament. Amb les seves paraules sembla que sigui a la inversa.
Nosaltres hem presentat modificacions de pressupost i només ens n'han acceptat una. Ens passem l'any modificant aquelles coses que nosaltres estimàvem, com el manteniment, els esports... Si nosaltres fem la feina, com a mínim s'hauria de debatre. Aquest diàleg amb l'oposició no ha existit.

Així hi ha falta de previsió? Diu que no hi ha diàleg amb l'oposició, us heu sentit menystinguts? D'això es queixa Junts també.
Totalment. Jo em queixo per mi mateix, el senyor Vallès no hi era al mandat anterior i no pot comparar. Jo et puc dir que venint del mandat de Convergència, el modus operandi era diferent. Nosaltres fèiem un plenari, fèiem comissions i una vegada, o dues vegades, fèiem un plenari extraordinari. Ara, cada dos per tres en tenim, i això és una pèrdua de temps.

A què creu que es deu?
Crec que no hi ha entesa entre els tres partits del govern. També que la gent que ha entrat no té experiència prèvia en la gestió. Ara n'han après, però nosaltres ens hem deixat milers d'euros perquè ells aprenguin com s'ha de gestionar tot això. Hem d'esperar 4 anys més perquè ho agafin? La gent ho decidirà. De fet, a vegades s'ha de mirar a qui estàs votant, no només la bandera, i mirar qui pot representar els teus interessos a la ciutat.

"La gent que ha entrat no té experiència prèvia en la gestió"

Diuen que les polítiques amb mobilitat haurien de ser una prioritat. Per Cs quines serien les polítiques de mobilitat? Estan d'acord de treure els cotxes del centre, que sembla que és la tendència cap on van totes les ciutats europees. Cs ha criticat molt això i la Zona de Baixes Emissions.
Hem criticat la gestió, creiem que hem de tendir cap a aquest model, però no fer una política d'aparador. Això significa no fer prohibicions abans que solucions. Primer de tot s'ha d'establir un bon sistema de comunicacions, transport públic, carregadors elèctrics... Has de fer més coses abans de prohibir els cotxes. I no només parlem de cotxes, sinó de comerços que han perdut més d'un 30% a causa de la ZBE, també hi ha restaurants que estan tenint problemes. Per mi el futur no és la bicicleta. Molta gent ve de fora de Sant Cugat a treballar i no pots anar amb bicicleta. Molta gent que defensa la bicicleta, després té el seu cotxe a casa i quan ha de fer els desplaçaments agafa el cotxe. La gent que viu al centre està perjudicada per tot això. Abans de fer prohibicions, has de posar alternativa i nosaltres demanem una alternativa.

"Per mi el futur no és la bicicleta"

És un percentatge molt petit de cotxes de Sant Cugat que no poden entrar a la ZBE.
No és així. Perquè hi ha molta gent que viu fora i treballa a Sant Cugat. Treballen al Mercadona, als restaurants... molta gent del mateix Ajuntament no és de Sant Cugat. Aquest és el problema, estàs prohibint que molta gent entri a treballar.

Estaria d'acord en vianantitzar Quatre Cantons? Que és un dels punts més problemàtics en l'anella verda?
De moment, no. Fem una votació, un referèndum, però primer s'han de posar alternatives. Per què què farem? Tancarem el centre de la ciutat? A l'avinguda de Cerdanyola sí que s'ha fet, però contínuament entren cotxes. Sí que està vianantitzada, però no ho està. Què en farem?

El mateix, donar-los pas?
I la gent que va a comprar, que va als restaurants? No hi ha alternatives. Posem un bus llançadora. S'han de posar alternatives reals abans de fer una altra cosa. Aquest sí que hauria de ser un referèndum, ja que n'hi ha que els hi agraden molt. Ara, fer aquestes coses d'aparador per dir que Sant Cugat ha fet o ha deixat de fer... Terrassa o Sabadell encara no tenen Zona de Baixes Emissions. Nosaltres ja estem pagant multes, per una cosa que no és obligatòria.

Sí que ho és.
La millor manera de reciclar un cotxe és allargar la vida d'un cotxe. També hi ha altres problemes ecològics derivats del cotxe elèctric. Que s'ha de fer perfecte, però fem-ho tots, no només nosaltres. A més, la contaminació de Sant Cugat no ve del centre, venen dels eixos de l'AP-7 i dels Túnels que estan totalment col·lapsats, perquè és entrada de Barcelona i és una zona de pas. No tenim indústria pesada, no tenim trànsit gairebé durant el matí a Sant Cugat. Estem fent coses que en aquest moment no són necessàries.

thumbnail Aldo Ciprian portaveu grup municipal ciutadans  2

Ha parlat de les factures sense contractes, són molt crítics amb aquest tema. Però són factures que s'han de pagar per donar continuïtat al servei. Per què voten en contra sempre?
Des de l'anterior mandat una cosa que he vist és el tema del manteniment de la ciutat, que cada cop és pitjor. Per què? Per un tema de contractació. Tu contractes per un temps, què fas en aquests anys? Dones la possibilitat al proveïdor de donar-te un servei millor. Si tu això ho fas d'un mes a altre, aquesta empresa no farà cap millora. Si no hi ha contractació al final paguem el mateix, però el servei no és el mateix, perquè no hi ha inversió en personal i noves tecnologies. La manca de contractació és molt greu. Però no només amb el tema de la neteja, encara no tenim grua. És un servei que tenen tots els Ajuntaments de Catalunya. No estem parlant d'un contracte de milions d'euros, estem parlant d'un servei més senzill. Ni aquest han estat capaços de contractar. S'estan tancant contractes, cert, però encara no n'he vist cap. El servei d'atenció domiciliària tampoc està.

Precisament per aquestes factures pagades fora de contracte van portar a la fiscalia l'antic govern. Es plantegen això?
No. No té res a veure. Ells pagaven factures de menys de 15.000 euros i no ho passaven per ple.

No era obligat per llei.
L'interventor sí que va dir que era necessari passar-ho per ple. Aquí sí que hi ha transparència i abans no. No se'ns donava informació a l'oposició. No sabíem el que s'havia pagat i el que no.


Es va dir que hi havia deixadesa, però no mala fe.
Va dir que l'interventor anterior era senil. I jo no crec que siguin ximples. Hi va haver una sentència que deia que hi havia deixadesa, ara s'ha posat remei parcialment, perquè com veus els contractes no estan sobre la taula. Tot i això no anirem als tribunals perquè coneixem tota la informació.

"[Amb l'antic govern] no se'ns donava informació a l'oposició"

Així i tot no li donen suport?
Fins que no veiem els contractes sobre la taula, no.

Així per quin motiu és?
Volem motivar a l'equip de govern perquè acabi amb aquesta deixadesa, perquè és una manera de millorar el servei de la ciutat.

La Mirada. Cs ha anat donant suport al govern amb aquest tema. Quina és la posició de Cs? Creu que el govern s'ha equivocat en voler mantenir aquesta ubicació davant de tots els recursos ecologistes?
Tothom creu que s'ha de fer aquesta escola i que s'ha de fer a Volpelleres, perquè és on hi ha la demanda, estem parlant de sostenibilitat de ciutat. És un projecte de ciutat i nosaltres hi donarem suport sempre. Ara bé, a nosaltres no se'ns va demanar on la volíem fer. Primer de tots són les famílies. Si jo fos alcalde intentaria posar d'acord les dues parts, no el que va fer l'alcaldessa en aquell plenari que es va encarar amb la gent de l'ADENC. També són ciutadans i tenen els seus drets. S'hauria d'arribar un acord entre totes dues parts.

Creu que s'acabarà construint la Mirada allà?
Jo no sóc advocat, però experts m'han dit que aquest jutjat no pot estimar una qüestió mediambiental perquè no té competències.

"Tothom creu que s'ha de fer aquesta escola i que s'ha de fer a Volpelleres"

thumbnail Aldo Ciprian portaveu grup municipal ciutadans  13

Cs va partir un revés a mig mandat, quan una regidora va deixar el grup i s'ha quedat com a no adscrita. Com va afectar?
De tres vam passar a dos i teníem molt ben repartits els temes que portava cada regidor. Desafortunadament, amb aquest sistema electoral les actes pertanyen a les persones i no als partits, tot i que tant ella com jo ens vam presentar sota Ciutadans. Si no estàs d'acord amb el que estàs defensant, ho hauries de deixar. A mi m'agradaria que hagués deixat la seva acta. Li vam demanar que ho deixés, però no podem fer més.

De cara a les properes eleccions ha aparegut un partit que els hi pot fer la punyeta. De fet,  és un partit que està format per molts exCiutadans: Valents. Els hi pot restar i els hi pot passar com va passar als comuns en les eleccions del 2019
Són dos casos diferents, perquè ells no es van posar d'acord entre Comuns i Podemos. Va ser una errada important. En aquest cas són dos partits diferents que es presenten. Nosaltres hem de fer el que hem fet fins ara: treballar, fer carrer, etc. A nivell municipal no votes a qui no coneixes. A mi no em preocupa, també hi ha VOX, PP i PSC. Nosaltres hem de continuar treballant i ja veurem.

Potser amb Valents, format per exmembres de Ciutadans, es poden barallar pel mateix espectre polític, pel mateix votant. Valents va criticar que havien sigut fluixos amb el tema independentista i el català a l'Ajuntament de Sant Cugat.
Tothom ho hauria pogut fer. Es tracta de fer polítiques actives no només fer carpes. Que no els hi semblava bé el tema de la pancarta? Doncs podien haver fet com nosaltres i anar al jutjat a denunciar-ho. I no ho va fer ni VOX, ni Valents, ni PP, ni PSC. Imagino que hi ha una part del PSC que no està d'acord amb el que està fent el PSC a Sant Cugat. És molt difícil saber què passarà, d'un dia per l'altra poden canviar les coses. Ara mateix estem en un moment de refundació. Era necessari i en sortirem enfortits.

És important a àmbit local que es coneguin els candidats, però sap que hi ha un votant de Ciutadans que vota per tendència nacional i estatal. Creu que això li pot afectar el resultat a les municipals? Potser Ciutadans encara que faci anys que existeix no és un partit tant històric i arrelat al territori com altres.
Segurament, Sant Cugat té uns 95.000 habitants, no és el mateix treballar en una ciutat petita. Una part important és el vot de marca sí, però el que estem intentant és que es conegui més la meva figura, i el paper del meu grup, i és el que estem fent a àmbit local.

Creu que és una possibilitat que Cs es quedi fora del plenari?
Pot passar. El tema està que nosaltres tenim la nostra feina, i ens dedicarem més a la feina que no hem deixat mai.

"Pot passar" (que Ciutadans no entri al Ple)


En cas que no entressin al ple, es desvincularia de la política?
Doncs no ho sé. Per mi la política és un hobby i enganxa. Quan tens aquesta voluntat d'ajudar a la gent, no ho acabes de deixar del tot. Crec que continuaré fent política independentment de si estic o no.

El ple municipal pot quedar més fragmentat, amb més partits, per tant, les sumes per desbancar la llista més votada pot ser més difícil. Si Cs es queda el ple i Junts governés, es plantejarien donar suports puntuals a Junts tal com fan a Valldoreix.
A Valldoreix no donem suport a Junts, no hem entrat a cap govern.

Dic suports puntuals, els hi han donat suport als pressupostos.
Ens abtsenim a canvi de coses. La política és això. En política local això és molt important, per mi el més important és tenir programa de ciutat. Amb coses de ciutat fins i tot ens hem pogut posar d'acord amb la CUP. No parlaria tant de partits sinó de propostes d'aquests partits.

No ho descarten? Encara que siguin grups independentistes?
Nosaltres no som independentistes i no ho serem mai. Amb coses de ciutat, però, sí que puc debatre.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem