Demanen un any de llibertat vigilada pel jove santcugatenc detingut durant la vaga general

El Guillem, 'el noi de taronja', va ser detingut en una protesta pacífica durant la vaga general del 18 d'octubre de 2019 mentre seia a terra

El 18 d'octubre de 2019 el Guillem, un jove santcugatenc menor d'edat, es trobava assegut a terra a la Via Laietana de Barcelona en una protesta pacífica en el marc de la vaga general contra la sentència dels líders independentistes. Agents de la Policia Nacional van carregar contra els centenars de persones que es trobaven al carrer i es van llançar sobre el Guillem, en una actuació que es va fer viral per la desproporció policial. El jove duia un jersei taronja que el va fer visible a totes les imatges.

Més info: Un santcugatenc entre els detinguts a les manifestacions a Barcelona

Ara, la Fiscalia l'acusa de desordres públics i atemptat contra l'autoritat i reclama un any de llibertat vigilada i la prohibició d'acostar-se a la comissaria de la Via Laietana durant 44 dies. El ministeri fiscal fa seva l'acusació de la Policia Nacional, que va assegurar que el Guillem estava arrencant llambordes i llençant-les contra els agents, tot i que no hi ha cap imatge que ho demostri i que el jove ho ha negat reiteradament.

"Un any vigilat i 44 dies de prohibició per estar assegut a terra manifestant-se", denuncia el Grup de Suport al Guillem, que afegeix: "Semblaria absurd si no fos perquè no són novetat ni la violència policial ni les negligències judicials ni la vulneració constant dels drets de manifestació i de protesta".

"Maltractaments" en la detenció

El Grup de Suport Guillem Absolució reitera que durant la detenció el jove santcugatenc va ser "maltractat" per la Policia Nacional. Així ho recorden: "Agafen un jove que vesteix de taronja, se li tiren a sobre entre molts, li peguen, l'emmanillen i el detenen. Bufetades, insults i humiliacions durant 24 hores".

El jove va decidir denunciar l'actuació de la Policia Nacional per presumptes maltractaments durant la detenció. Segons el col·lectiu, aquest fet explica la petició de la Fiscalia: "Tenim clar que és per castigar-lo. Major càstig i repressió per haver protagonitzat i fet viral un vídeo que demostra l'arbitrarietat i violència policial, per voler trencar amb la seva impunitat i per haver denunciat la Policia Nacional".

Més info: El santcugatenc detingut a Barcelona es querella contra la policia per maltractaments

Finalment, des del Grup de Suport Guillem Absolució agraeixen la tasca d'Alerta Solidària, el col·lectiu d'advocats que s'ha encarregat del cas durant els últims mesos per aconseguir l'absolució del jove i la resta d'implicats.

El moment de la detenció

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem