Fortuny (JuntsxSTC): “En el tema econòmic, les mesures eren lentes i contraproduents”

Entrevista a la portaveu de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny

Junts per Sant Cugat ha presentat un pla per combatre la crisi del coronavirus que abraça diferents àmbits, des de l’econòmic al cultural. Entre les mesures demana invertir 1,2 milions de suport als comerços per a la seva digitalització o la suspensió de les taxes de terrasses i escombraries. Entrevistem la seva portaveu i exalcaldessa, Carmela Fortuny.

Quines són les propostes que han presentat des de Junts per lluitar contra la crisi del coronavirus?

Parlem del pla Sant Cugat Planta Cara, el veiem amb dues fases. Una d’immediata que anomenem Recuperar Sant Cugat, on incloíem més de 160 propostes adreçades a l’àmbit social, econòmic, cultural, esportiu, a l’habitatge... Ara també estem preparant propostes de cara al desconfinament. És una voluntat de sumar, de col·laboració i d’oferir-ho al govern. Més enllà de la feina que està fent, que és molta, i nosaltres ho reconeixem, que ho puguin complementar i fins i tot incorporar-ho en la seva gestió del dia a dia, com han fet en algunes mesures. A mitjà termini parlem d’enfortir Sant Cugat, i diem que els Pressupostos o el Pla d’Acció Municipal no es podran enfocar de la mateixa manera que fins ara. Hem de pensar d’una altra manera perquè les necessitats seran diferents. De tot això, el que demanem és que hi hagi un lideratge i que l’alcaldessa ho faci mitjançant un gran acord de ciutat, nosaltres hi serem en tots els moments de reflexió conjunta, per sortir més enfortits de la situació. No volem fer ni d’oposició, el que volem és fer col·laboració.

Quina de les mesures creuen més importants?

Totes les mesures tenen un component econòmic, nosaltres parlem de la filosofia de dir que cal moure tots els recursos possibles, tant els públics com els privats. Això s’ha de fer amb el lideratge de l’Ajuntament i de l’alcaldessa i de la participació de tots els grups polítics, però també de tots els agents socials i econòmics de la ciutat. L’habitatge és un tema que ens preocupa; nosaltres proposem que el topall de vulnerabilitat per accedir a ajuts d’habitatge, ja que en el cas de Sant Cugat que l’habitatge és més car, es pugui modificar. També parlem de la condonació dels lloguers dels habitatges de Promusa, això ho ha fet l’Ajuntament però pensem que hem d’anar més enllà. S’hauria de treballar amb els llogaters privats, tot i que no els podem obligar, potser els podem incentivar, però no per amor a l’art. És a dir que aquells que ho facin han de tenir algun incentiu per part del seu Ajuntament.

"No tenim resposta de cap de les 160 propostes"

Altres mesures?

La cultura és una eina de transformació social. Sant Cugat té moltes empreses, 3.300 empreses, i justament pensàvem que potser és el moment de crear un banc municipal de patrocinis. Si les empreses fessin una donació de 30 euros al mes per a cultura, podríem aconseguir 1 milió d’euros per sostenir les entitats culturals de la ciutat i també per invertir en esdeveniments per a la ciutat. La cultura no pot ser la damnificada de la crisi. La cultura és transformadora de la societat i una eina d’intervenció en els casos de vulnerabilitat social. També en l’àmbit esportiu plantegem que cap esportista es quedi sense la pràctica esportiva per causa de la COVID i es podria aplicar aquest concepte que t’explico.

Teniu alguna resposta del govern?

No tenim resposta de cap de les 160 propostes.

El govern ha incorporat alguna mesura?

Sí, perquè ho hem vist dins de les seves mesures. Però no hi ha hagut diàleg previ o espai de reflexió, Portem des del primer dia enviant documents a l’alcaldessa abans de fer-los públics.

Quin paper volen tenir?

Hem ofert col·laboració perquè considerem que no es pot combatre cap crisi i menys d’aquestes característiques de manera unilateral, fins el dia d’avui la resposta ha estat unilateral. Més que quines propostes han incorporat, o no, per mi el que és important és que no hi ha hagut un debat previ de reflexió, ni per tractar les seves 60, ni per les nostres 160. Més enllà dels números el que reivindiquem és que hi hagi espai de reflexió i espai de treball conjunt. L’emergència no pot posar en crisi el joc democràtic. Més enllà de reconèixer que s’està fent molta feina per part de l’equip de govern i els tècnics, demanem un espai per millorar aquestes mesures, per enfortir la ciutat i perquè ens en puguem sortir. Qui es pensi que d’una crisi com aquesta en sortirem amb mesures unilaterals, està molt equivocat. Nosaltres volem ser exigents, oferir el suport i el que no podem fer és un xec en blanc.

"No podem fer res més que continuar insistint i no aixecar-nos de la taula"

Què han canviat en els darrers dies?

Hem aconseguit que en el proper plenari del mes de maig es creïn tres comissions especials per treballar temes de la COVID. Pel que fa a calendari, això ens ubica a finals de maig i, en una situació de crisi, creiem que és molt llunyà, però és la manera que se'ns està responent. No podem fer res més que continuar insistint i no aixecar-nos de la taula. Anirem a les comissions informatives, anirem molt ben preparats i intentarem amb la nostra voluntat de col·laborar que les mesures que es considerin puguin ser incorporades.

Em deia que tenen una proposta de desconfinament. Quina és?
Els criteris fins el dia d'avui encara ens vénen del govern espanyol. El que succeeix que tot això després, amb les recomanacions de la Generalitat, ha d'aterrar als municipis. Sant Cugat és diferent de Girona, per exemple. Tenim 13 parcs, en el desconfiadament dels nens s'ha de tenir en compte que tens 13 parcs. Hi ha una sèrie de característiques de cada ciutat que només els alcaldes i els seus equips coneixen. nosaltres hem preguntat i la resposta és el que ens digui el govern espanyol i nosaltres creiem que cal anar més enllà. Nosaltres volem ajudar amb el com, amb idees, en l'àmbit del lleure, de la gent gran, etc. 

Per què van votar en contra de les mesures econòmiques?
Anem a pams. S'ha de mirar la lletra petita. Nosaltres vam veure que no estaven ben plantejades i que hi podia haver marge de millora. Tampoc vam tenir l'espai de reflexió previ per ajudar a fer-les. Si es volia, tal com va dir l'alcaldessa, un acord unànime, doncs s'ha de fer una cosa més que plantejar-ho de manera unilateral, que és el que demanem nosaltres: col·laborar. A més a més, nosaltres tenim identificades que algunes d'aquestes mesures són lentes i potser contraproduents i que en volíem haver parlat, doncs...

"El que toca és fer ajudes econòmiques ràpides i immediates"

Quines mesures serien contraproduents?
És que eren moltes i barrejades. És molt difícil entrar en el detall perquè algunes sí, i altres no. Nosaltres hem volgut diferenciar el que era econòmic del tema social. En el tema econòmic totes les mesures eren lentes i contraproduents. Per exemple una: el tema de les subvencionsothom saps que entre que crees el protocol, l'entitat omple la sol·licitud, entra al registre i es resol... arribaríem a finals d'anys i l'ajuda encara no ha arribat. El que toca és fer ajudes econòmiques ràpides i immediates.

Com es pot fer si el procés és tan lent?
Hi ha maneres, sense saltar-se la normativa. Hi ha maneres de flexibilitzar i desburocratitzar i que això signifiqui al final una injecció directa a les butxaques dels veïns i a les necessitats econòmiques del teixit empresarial. En general com a idea és que en el paquet de mesures econòmiques haurien pogut estar més ambicioses i més ràpides. Pensar més en gran. També treballar de manera conjunta amb l'oposició. Vull recordar que som una oposició de 9 regidors, representem a molta gent.


Van acusar d'antidemocràtic el govern de la ciutat. Per què tenen aquesta sensació
Pels fets. La crisi no es pot combatre de manera unilateral i el govern de la ciutat ho fa de manera unilateral. La crisi no es pot combatre amb una oposició que no faci propostes. Nosaltres estem col·laborant, treballem des del minut zero. Sortint-se de tot això no es donarà posant en quarantena la democràcia, a Sant Cugat no s'han donat els mecanismes de reflexió. S'ha donat informació, això sí, els dijous a les juntes de portaveus i pels mitjans de comunicació, però no hi ha hagut un debat. Hi ha hagut aquesta primera rectificació amb la creació de les comissions específiques per la COIVD, i això ho reconeixem i ho agraïm, però anem tard.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem