Fortuny: “Treballem i això implica intentar recuperar l’alcaldia d’aquí a 4 anys”

"Una força independentista ha arraconat a una altra força independentista pactant amb el 155, i això és molt fort", diu Fortuny

Carmela Fortuny ha estat al capdavant de l’Ajuntament durant aproximadament un any, després de la renúncia de l’exalcaldessa Mercè Conesa. Abans havia estat tinenta d’alcaldia de Presidència, Cultura i Promoció de la Ciutat. El maig del 2019 es va presentar com a candidata de Junts per Sant Cugat i va guanyar les eleccions amb 9 regidors, però no va poder formar govern pel pacte d’ERC-MES, PSC i CUP. Aquesta entrevista es va produir abans del balanç dels 100 dies del govern.

Des del juny que ja no és alcaldessa de Sant Cugat, abans havia estat regidora. Com valora el seu pas pel govern de la ciutat?

De manera molt positiva per diferents situacions, perquè realment tant des de l'àrea de cultura o com alcaldessa, hem pogut donar continuïtat a un projecte de ciutat de fa 32 anys, que té drets d'autor i que ha estat governat per diferents equips. Jo estic molt orgullosa d'haver-ho pogut fer-ho com alcaldessa i com a responsable de cultura i haver treballat de la manera que a mi m'agrada, que és des de la proximitat i la cooperació; i havent aconseguit coses importants com haver recuperat la propietat del Monestir de cara a la ciutat. També al possibilitat d'identificar reptes que té la ciutat, no tot s'ha fet bé en aquests 32 anys de govern, és difícil que tot sigui perfecte. També identificar quins són els nous reptes i de quina manera es pot millorar la gestió. És una de les coses que me'n sento orgullosa.

Tot i que va guanyar les eleccions, no ha pogut formar govern. Com ho va entomar?

Vam guanyar les eleccions i les vam guanyar molt bé. Perquè tu pots guanyar les eleccions per poc, però les vam guanyar amb la confiança de més de 12 mil ciutadans amb una diferència important respecte la segona llista més votada, en aquest cas Esquerra. El sentiment va ser de decepció amb el que són els pactes postelectorals. És lícit el que s’ha fet, és democràtic, el sistema és així, però va ser una decepció important no només per mi, sinó pel meu equip i per les persones que ens han fet confiança i també per persones que els hi havien fet confiança a ells, perquè realment nosaltres hem tingut mà estesa abans, durant i després. Vull recordar que  hem estat els de la unitat, tant en l’àmbit de país, com a Sant Cugat, hi havia mà estesa per poder governar amb ERC.

Creu que va obtenir bons resultats, tenint en compte que tenien 11 regidors i en van perdre dos?

Les enquestes ens en donaven 6 de regidors. Veníem del canvi de molts noms, m’he trobat gent pel carrer que no associava el projecte de ciutat amb Junts. Aquesta marca a nosaltres no ens ha ajudat, però volíem presentar-nos amb aquesta llista transversal, amb aquesta llista de ciutat i no hi volíem renunciar. Per tant, si el preu que havíem de pagar era una mica la desorientació de certes persones... la gran feina que vam fer va ser aquella magnífica campanya tan intensa. Aquella magnífica campanya, unida al model de ciutat i unida a aquests drets d’autor d’aquests 32 anys, va ser que aconseguíssim capgirar aquells primers pronòstics dels 6 regidors a tenir-ne 9.

Qui donava guanyador en aquesta enquesta?

Ens donaven frec a frec amb ERC a escala de resultats.

"Apostem per tirar endavant des d'una oposició des de la responsabilitat i des d'una actitud positiva, amb una mà estesa a la senyora Ingla"

És evident que algú havia de pujar. 
Però les enquestes no s'han confirmat. Els nostres vots han estat gairebé un 30% per sobre de la segona força més votada i això ens empodera i fa que tothom hagi de reconèixer que no és una llista més votada qualsevol. A mi em sap especialment greu que en el moment que estem del país que a la llista més votada, que a més és independentista, una altra força independentista l'ha deixat de banda. De tota manera, dit així sí que sona a retret, però un cop passat aquest daltabaix electoral, nosaltres apostem per tirar endavant des d'una oposició des de la responsabilitat i des d'una actitud positiva, amb una mà estesa a la senyora Ingla, però sobretot una oposició seriosa i útil. Perquè la ciutat s'ho mereix.

Diu que la marca Junts no els ha ajudat. No sé si se'n penedeix d'haver fet aquesta llista amb persones que venien de fora de la política. 
No me'n penedeixo gens ni mica. Sóc, dins del meu partit, de les persones que defenso amb molta fermesa que aquest és el camí. Estem en un moment que la política s'ha de fer d'una altra manera. Hem de sortir de l'àrea de confort dels partits i aquesta nova manera de fer política vol dir transversalitat, coopera, vol dir humilitat i que tu en el teu projecte hi puguis incorporar gent. Formin part o no d'un projecte polític, ja sigui el PDeCAT o un altre, que vulgui treballar per la ciutat i que vulguin treballar per les persones. A més, que comparteixin el model de país i el model de Sant Cugat. No me'n penedeixo gens ni mica, de fet, quan les persones que han renunciat a l'acte de regidor a l'hora que hi ha hagut canvis sempre ha estat parlat des del consens i des del respecte i continuem col·laborant. Els que ens hem quedat a dins des de l'espai polític i els que han decidit continuar-ho fent des de la societat civil. 

"De l'equip de govern tripartit estem esperant quin és el seu projecte"

Com està doncs la situació a Junts després de la renúncia d'un regidor (Josep Lluís Lliberia), que ho va deixar al primer ple i de la no entrada d'una altra regidora (Sílvia Solanelles). Hi ha crisi? 
No n'hi ha hagut ni n'hi ha ni n'hi haurà. Aquest és un equip mot cohesionat, molt transversal. Molt treballador. Estem molt organitzat, ens hem distribuït tasques com a responsables sectorials, per poder tirar endavant el nostre projecte. Nosaltres tenim projecte. De l'equip de govern tripartit estem esperant quin és el seu projecte. Més enllà de tirar enrere la sala polivalent, més enllà de tirar enrere, o de posar en dubte accions de l'anterior govern, estem esperant que ens expliquin el seu projecte.

Una llista de ciutat, però el grup municipal de 9 té 5 regidors de l'anterior equip de govern.
En els projectes cal aquesta transversalitat i si vols que les coses funcionin has de fer un equip híbrid, doncs jo que vinc de l'empresa privada, doncs és un tema que és important tenir en compte, si el model funciona, el que és important és que els projectes siguin compartits amb experiència de gestió prèvia i amb una nova mirada, i això és Junts per Sant Cugat.

Com encaren l’oposició?

Útil. Ha de ser una oposició més enllà de tenir respecte institucional. Tindrem una actitud de defensa del nostre projecte i una oposició útil, i això passa per moltes maneres de fer. Una és estant al costat de la ciutadania i veureu a la gent de Junts a tot arreu perquè, a més a més, per tenir el pols de la ciutat cal estar a tot arreu. Som 9 i ens ho podrem distribuir molt bé. Tenim projecte i, per tant, incorporarem el nostre projecte en format de mocions. Defensarem el projecte i mà estesa a totes aquelles propostes que coordinin i que sigui d’alguna manera compatibles i que presentin la senyora Ingla i el seu equip de govern. Amb aquelles noves que nosaltres pensem que són bones propostes també els hi donarem suport, i amb aquelles que trenquin amb el que és la nostra línia de treball farem una oposició ferma.

Com ha viscut el tema de les factures investigades per la fiscalia?

Exigim respecte per la institució i per a la ciutadania. El que han fet és abocar sospites infundades que perjudiquen a tothom, per tant des de Junts exigim disculpes. La senyora Ingla i el seu tripartit està intentant embrutar per desviar l’atenció, i donant suport a una acció que va engegar Cs. És incomprensible. En aquest mes, a les diferents comissions informatives, ja s’ha vist que aquestes sospites, realment, són infundades i que l’actitud de l’actual equip de govern ja està canviant, i jo ho celebro. Són situacions que no són il·legals, que han estat fiscalitzades pels serveis jurídics i d’intervenció de l’ajuntament, està dit pel mateix interventor. Els equips tècnics, si no han pogut fer millor la seva feina, és perquè realment han estat puntes de treball o moments en el que per poder tirar endavant els projectes ha calgut fer-ho mitjançant aquest procediment, però no és ni una situació il·legal, ni ens hem embutxacat diners, com algunes afirmacions malignes que han sortit. Condemnem profundament aquesta estratègia, sobretot perquè afecta els òrgans tècnics i administratius de l’Ajuntament i que tenia per objectiu erosionar de manera molt directa a l’equip de Junts per Sant Cugat.

Parlem del 155, primer buscava un acord d'investidura amb el PSC, i finalment li va oferir que entrés el govern. Què va canviar?
Aquesta pregunta l'hem d'englobar: guanyem les eleccions un 30% per sobre de la segona força (ERC), amb aquesta segona llista abans, durant i després havíem buscat la unitat, i la primera cosa que fem és intentar governar. Com que no tenim majoria intentem governar. Intento ser alcaldessa amb una primera trucada, la mateixa nit electoral a la senyora Ingla per dir-li: "posem-nos a treballar, fem govern de coalició". I una mateixa trucada la mateixa nit a Pere Soler, felicitant-lo pels resultats, i que anava vinculada a un suport a la investidura. Suport a la investidura no volia dir entrar a govern, no demanava ni que em votés a mi, sinó a ell mateix. Penso que això reflectia millor el que la ciutadania havia votat. Va haver-hi 15 dies de negociacions, vam treballar molt, l'equip de junts va treballar per fer un possible acord amb ERC. Al darrer moment quan ja vam comprovar que ja ho tenien pactat des de la mateixa nit electoral, ja que intentàvem, no preservar l'alcaldia, que sí, sinó que el nostre model pogués tirar endavant estant a dins de la institució no fora. I això passava per un possible acord amb el PSC. Sí que va ser així. Jo no me n'amago, però és que ja ho havíem intentat tot amb ERC. Això va decebre a gent, sí, però jo sóc de les que defenso que poca feina farem si estem fora de les institucions.

"Jo també sóc crítica en aquell moment d'intentar pactar amb el PSC per preservar el model de ciutat"

Fora de les institucions no, del govern, a la institució sí que estan
Sí, però és molt diferent poder decidir a fer una acció de govern d'un altre, En aquest sentit, jo també sóc crítica en aquell moment d'intentar pactar amb el PSC per preservar el model de ciutat. Volíem poder governar i pensàvem que la millor manera de fer-ho era amb ERC i un cop ho has intentat tot i l'acord te l'han de fer uns altres, doncs vols preservar el model i vols mantenir i tirar endavant el teu projecte. En aquest sentit, gairebé ja ens ho podíem haver estalviat perquè ja estava fet des del primer moment. Això sí que és greu, i això és el que la gent no ha d'oblidar. Des del primer moment ja estava fet, no s'optava ni a la negociació. 

I no és incoherent que el divendres a la tarda (quan es va conèixer el pacte) hi hagués manifestacions de gent de Junts per Sant Cugat criticant el pacte amb el PSC quan havien intentat pactar amb el PSC? 
Junts per Sant Cugat és transversal, dins de la llista i dins del projecte, hi ha gent que està a favor d'aquest intent i hi ha gent que està en contra, les persones que estaven en contra evidentment que es poden manifestar, però això és la transversalitat.

Deixi'm que li pregunti per la Diputació i els que no entenen que critiqués el pacte amb el 155 i ara estigui de vicepresidenta de la Diputació de Barcelona amb Núria Marín i Jaume Collboni.

Jo mai he criticat el pacte del 155; sí que vaig dir en una entrevista que no pactaria amb el 155.

Però ha pactat.

Bé, a veure. Han passat moltes coses postelectorals després de les eleccions municipals. Coses impensables. Són molts partits polítics que han dit una cosa i després n'han fet una altra.

"Perquè una força independentista ha arraconat a una altra força independentista pactant amb el 155, i això és molt fort"

Sol passar.

Però aquesta vegada ha estat especialment rellevant. A Sant Cugat, a Figueres i a Tàrrega, ha estat rellevant. Perquè una força independentista ha arraconat a una altra força independentista pactant amb el 155, i això és molt fort. Què n'hem d'aprendre de tot això? Ha d'haver-hi un aprenentatge de tot això. La gent ha d'entendre que els partits polítics som útils, que hem d'estar al costat de la ciutadania, i que nosaltres hem de mirar-nos i dir que han estat pactes incòmodes. Podem dir que volem estar al govern, que volem treballar per la gent. Ells diuen que volen fer fora els 32 anys de govern dels d'abans. D'acord. Però un cop ja t'has justificat, penso que de tot això ha d'haver-hi un aprenentatge, i aquest aprenentatge passa perquè intentem reconstruir una altra vegada la unitat. Hi ha gent que se'n riu, però continuo pensant amb la unitat estratègica. Penso que depèn de com vagi la sentència i evolucioni tot plegat, i l'embat que té l'Estat contra nosaltres, hem de continuar tenint una bona relació, una cordialitat, i un front comú ERC, CUP i JUNTS. Les coses no es poden trencar i aquest és el missatge que vull donar: la ciutadania ens demana unitat, i la ciutadania ens demana treballar per a la ciutat. I això ho pots fer de moltes maneres, des de l'oposició i també estant molt atent a què passarà a partir d'ara, i fent moviments.

No justifica per què governa amb el PSC a la Diputació, però.

Per ajudar a 311 ajuntaments, entre ells Sant Cugat. Des de l'Àrea de Cultura, d'Innovació, de Governs Locals, d'Infraestructures, de Parcs Naturals, Medi Ambient i Mobilitat, i per continuar defensant la llibertat dels presos polítics i dels nostres exiliats.

Això demostra que el procés està tocat i enfonsat, i que s'han trencat els dos blocs?

Han passat moltes coses. Jo, que intento mirar endavant, el missatge que vull donar és que ara tenim una oportunitat. Més enllà dels pactes que puguem justificar i explicar de cara a estar als òrgans de govern, poder prendre decisions, poder ajudar des del projecte polític i, fins i tot, amb aquesta importància que nosaltres donem al fet d'estar a les institucions quan a tu et volen arraconar a tot arreu, arriba un moment en què també jugues amb la mateixa carta. Segurament ens hem equivocat tots els partits independentistes. Ara tenim una oportunitat. No podem perdre una altra vegada l'oportunitat de l'independentisme. Em fan mal algunes declaracions, i m'alegro que hi hagi algú altre que ho acabi de recol·locar. Després de la sentència hi ha d'haver màxima unitat. Una resposta de país.

Creu que passarà els 4 anys que queden a l'oposició?

A hores d'ara, la meva intenció, el meu objectiu i la meva proposta és que sigui així. Ens hem organitzat per treballar durant aquests 4 anys.

El pacte de la Diputació no és un preàmbul per trencar alguns pactes que ha fet el PSC amb ERC. Hi ha una segona part d'aquest pacte, perquè el PSC trenqui pactes que té a ajuntaments amb ERC i facilités l'alcaldia de Junts?

Penso que hem d'entendre que ara el joc és un altre, que els jugadors hem canviat de posició. Nosaltres estem totalment alineats per treballar des de l'oposició de manera molt propositiva i útil, i no pensant que això es pot trencar. Després del disgust postelectoral, nosaltres estem treballant d'una manera útil.

Podria ser que es trenqués el Govern després de la sentència?

Podria Passar que el PSC després de la sentència sortís del Govern i que la senyora Ingla governés amb minoria. És una possibilitat. La senyora Ingla fa tres vegades que s'ha presentat, i era l'última oportunitat que tenia per ser alcaldessa. I ara ho és, i és lícit que intenti mantenir-ho fins al final.

Es veu sent candidata d'aquí a 4 anys?

Sí, sense cap mena de dubte. Jo em veig com a candidata. De fet, vull recordar que hem estat la llista guanyadora, i em veig guanyadora de les eleccions de Sant Cugat, i molt segura que podem treballar amb fermesa i que tenim el suport de molts ciutadans. Nosaltres estem treballant per Sant Cugat i això implica intentar recuperar l'alcaldia d'aquí a 4 anys.

 
Comentaris

Destaquem