Fortuny: "No és difícil pensar que tenen dificultats per posar-se d’acord"

La portaveu de Junts per Sant Cugat i exalcaldessa Carmela Fortuny fa balanç del primer any de govern

Després d'un any de govern quina és la seva valoració del primer any de mandat?

Fa un any vam guanyar les eleccions i vam oferir a ERC, abans durant i després, un pacte de govern. ERC va preferir pactar amb el PSC i les CUP, així va ser com la Sra. Ingla va aconseguir l'alcaldia. Aquest pacte entre tres forces tan diferents ens aboca a un cert desconcert. Certament es constaten tres projectes polítics diferents per a Sant Cugat. Posar-se d'acord entre elles no ha de ser fàcil. Resultat: absència de pla de mandat, mínima activitat plenària, 6 mesos amb pressupost prorrogat, i finalment, la Covid, que sí que ho ha capgirat tot.

Quines polítiques creu que s'havien d'haver dut a terme?

Els mandats són de 4 anys i no pots perdre el temps. Els primers 12 mesos són molt importants per marcar el rumb i per poder executar durant els altres tres. Junts va guanyar les eleccions amb un programa ambiciós. Mantenim les prioritats, tot i que la pandèmia les modula, evidentment, és urgent la reactivació econòmica i social amb una visió holística, perquè ningú quedi exclòs per raons d'edat, discapacitat, pobresa, gènere o origen, sense oblidar la qualitat de l'aire, l'accés a l'habitatge i la renovació urbana.

"Junts va guanyar les eleccions amb un programa ambiciós"

Quines accions del govern veu com a positives? I quines no?

Des de Junts estem fent una oposició responsable i propositiva. Hem votat a favor en la majoria de temes de ciutat. Es mantenen la majoria de programes que ja estaven en marxa i que vàrem iniciar en mandats passats. No veiem canvis substancials, i això tranquil·litza però també preocupa. Valorem positivament la reacció enfront de la Covid de l'equip de polítiques socials i ciutadania però constatem amb preocupació el rumb de les polítiques econòmiques per a les quals no hi ha cap responsable tècnic expert, i constatem una baixada en picat de temes que es porten al plenari i això no és altra cosa que un indicador de lentitud i paràlisi. És cert que la Covid ens ha posat a prova a tots i més als que tenen responsabilitat de govern. No és baladí tot el que està passant. Ningú estava preparat per una cosa així, en aquest sentit, també cal tenir una certa empatia.

Com veu les relacions entre els diferents partits del govern?

Això els hi hauria de preguntar a ells. Són tres partits molt diferents, en l'eix nacional totalment diferents, oposats. En altres temes poden arribar a acords, com ho hem fet des de fa molts anys en aquest ajuntament. Però tenien tres programes electorals i tres visions diferents de Sant Cugat. No és difícil pensar que tenen dificultats per posar-se d'acord. El que els uneix és fer d'oposició a Junts per Sant Cugat.

"El ple de l'ajuntament de Sant Cugat sempre havia tingut molt bon to"

Com veu la relació entre govern i oposició?

Amb molta preocupació i decepció. Des de l'inici del mandat l'alcaldessa ha marcat un perfil molt poc dialogant. Cap sensibilitat, al contrari, un menysteniment constant vers regidors i regidores de l'oposició. Amb la Covid ha estat encara més greu, confinant la democràcia, evitant el debat i la suma d'esforços. Una contradicció constant entre el que es predica i els fets. El ple de l'ajuntament de Sant Cugat sempre havia tingut molt bon to, sap greu. La majoria absoluta no justifica aquesta forma d'actuar.

Com creu que ha gestionat el govern la crisi de la COVID?

La pandèmia de la Covid-19 ens ha sobtat a tothom amb el pas canviat i és evident que no ha estat ni està sent un tema ni fàcil, ni menor. Està esdevenint una crisi econòmica i social sense precedents. Ens hem posat a treballar proposant accions orientades a què cap empresa tanqui i dirigides a enfortir la xarxa d'atenció. Creiem que l'administració local no se'n sortirà en solitari, en aquesta lluita no hi sobra ningú.

Creu que la crisi del coronavirus ha afectat l'acció de govern?

Evidentment, com deia, la pandèmia no era previsible. Ha afectat a tots els governs, també els locals. Des de l'ajuntament s'ha reaccionat correctament en relació amb la crisi sanitària. Però com dèiem, la crisi Covid té derivades econòmiques i socials que poden ser molt greus, en aquest sentit veiem la reacció del nostre ajuntament insuficient.

"La crisi Covid té derivades econòmiques i socials que poden ser molt greus"

La ideologia independentista pot afectar les relacions dels socis de govern en un futur?

Millor que ho pregunti a la Sra. Ingla o al Sr. Soler. Nosaltres ens basem en les declaracions públiques. El 2016 Ingla era candidata al Senat amb el Jutge Vidal, i deien "L'única forma d'actuar és sense demanar permís" en relació amb Espanya. També és pública la seva contundent oposició al pacte entre PSC i el govern de Conesa. Fa un any que és alcaldessa gràcies al PSC. A l'inici deia que estava tranquil·la perquè la majoria del ple era independentista. Ara fa pocs dies va dir que, ella, és abans d'esquerres que independentista.

Tot plegat ens fa pensar que la Sra. Ingla (ERC) viu presa en l'oportunisme polític, la Sra. Gibert (CUP) en una contradicció i el Sr. Soler (PSC) entre l'oportunisme i la contradicció.

Com ha afectat al consistori que hi hagi dos grups municipals menys?

Creiem que la pluralitat política enriqueix el Ple, ara bé, darrerament la tendència general és la d'atomitzar els vots, s'han creat molts grups polítics i això dificulta obtenir representació.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem