Un any de mandat del nou govern marcat per la COVID-19

Es compleix un any de mandat del nou govern d'ERC, PSC i CUP, que ha estat marcat per la COVID-19, els informes de l'interventor, la mobilitat i canvis en cultura, entre altres

El 15 de juny del 2019, Sant Cugat canviava els colors del govern municipal, després de 32 anys de governs convergents. Tot i que el guanyador de les eleccions va ser Junts per Sant Cugat, amb l'exalcaldessa Carmela Fortuny, aquesta no va aconseguir entendres ni amb ERC, ni amb el PSC, amb qui també ho va intentar malgrat que des de sectors propers a Junts es manifestessin perquè ERC pactava amb "el 155". I el que dies abans de la investidura era ja Vox Populi, es materialitzava: es formava un govern alternatiu a la ciutat amb ERC, el PSC i la CUP.

Tot i les diferències en la ideologia independentista de les tres formacions, la problemàtica de l'habitatge i prioritzar les polítiques socials va ser la justificació perquè les tres formacions estiguin avui al govern, deixant a banda les diferències al voltant del tema nacional i fins i tot al voltant de la sentència del procés.

Aquesta no va fer trontollar el govern malgrat els 12 anys de presó que li van caure al santcugatenc Raül Romeva, integrant de la llista d'ERC a les eleccions municipals del maig del 2019. En les darreres setmanes, la sentència del Cas Palau que conclou que Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Fèlix Millet i Jordi Montull es van quedar de la licitació del Pavelló 3, en total 167.000 euros provinents de l'empresa Ferrovial, ha fet que diverses veus polítiques hagin defensat el pacte de govern actual, entre elles la de la mateixa alcaldessa, Mireia Ingla. 

Tot i les prioritats clares del nou govern de Sant Cugat en matèria d'habitatge, anunciant en la presentació del seu Pla de Mandat 16 milions d'euros en els pròxims quatre anys, la crisi de la COVID-19 va capgirar l'acció de govern que ha hagut de fer front a despeses extres per superar la situació, entre elles mesures al comerç o ajudes urgents per a famílies. Així, a l'abril encara sense pressupostos, el govern aprovava via modificació del pressupost una partida de 7 milions d'euros per a la crisi de la COVID-19

Canvis problemàtics

Una de les primeres crisis que ha hagut d'afrontar el govern ha estat les diferents manifestacions contra el nou tribut metropolità que tot i que es va aprovar en el mandat anterior entrar a la zona 1, no va ser fins a finals del 2019 que van començar arribar els rebuts a les cases. 

La mobilitat ha estat un tema cap dalt en aquest primer any de govern, en els últims dies l'Ajuntament ha posat en marxa l'Anella Verda al centre, eliminant diferents carrils de circulació. Com sempre la mesura té detractors i defensors. En matèria de sostenibilitat i mobilitat també està previst que s'aprovi al juliol la nova Zona de Baixes Emissions al centre. 

Cultura

L'aturada de la Sala de Concerts que s'havia de construir als Cinemes de Sant Cugat va ser una de les primeres mesures del nou govern. També l'acceptació de la renúncia del director del Teatre-Auditori, Pep Tugues, al mes de desembre i que encara s'ha d'acabar de materialitzar.

Fiscalia

Tot just començat el mandat, el nou consistori va fer públic que la fiscalia superior de Catalunya va requerir a l’Ajuntament documentació referent a diferents contractacions. El 22 de juliol els Mossos d’Esquadra van anar a l’ajuntament per reclamar un informe de l’interventor sobre la liquidació del pressupost 2018 . En paral·lel, ara s’estan investigant la concessió a la grua municipal, l’ajuntament va lliurar material que acreditava que l’empresa concessionària va estar prestant el servei sense contracte des del 2016, ara s’ha posat damunt la taula un sobrecost de més del 50% entre el 2014 i el 2019.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem