El govern presenta un pressupost "progressista i d'esquerres" marcat pel coronavirus

El govern municipal de Sant Cugat presenta un pressupost pel 2020 de 149 milions d'euros sense "grans inversions"

El govern municipal d'ERC-MES, PSC i CUP ha presentat el pressupost pel 2020, amb una xifra rècord de 149 milions d'euros (17 milions més que el 2019) i enfocat a ser una eina per superar la crisi del coronavirus. És el primer pressupost del govern tripartit, que durant els cinc mesos de 2020 ha treballat amb el pressupost prorrogat del govern del PDeCAT.

"És el primer pressupost de canvi, amb polítiques progressistes i d'esquerra", ha celebrat el tinent d'alcalde d'Economia, Pere Soler. Tot i això, ha reconegut que la proposta no recull tota l'ambició del govern i que el "veritable" pressupost del canvi serà el del 2021. "Però el viratge es comença a intuir", ha sentenciat.

Fer front al coronavirus

Als 149 milions d'euros pressupostats se'ls hi ha d'afegir els més de 5 que l'Ajuntament ja ha mobilitzat per fer front a la crisi econòmica i social del coronavirus. Més enllà d'aquesta xifra, el govern ha creat un fons de contingència de 50.000 euros per fer front a noves necessitats sorgides arran de la pandèmia. Una partida que es podrà ampliar si és necessari, segons l'alcaldessa, Mireia Ingla: "No deixarem de fer res del que calgui".

Més info: Sant Cugat mobilitza més de 7 milions d’euros per fer front a la crisi del coronavirus

En una de les apostes principals d'aquest govern, l'habitatge, l'Ajuntament preveu transferir gairebé nou milions d'euros a Promusa, dels quals dos es destinaran a impulsar noves promocions d'habitatge públic de lloguer.

El 8 de juny se celebrarà un ple extraordinari a les 18 h per fer la primera aprovació del pressupost, tot i que el govern compta amb majoria absoluta per tirar-lo endavant. També s'ha creat una plataforma digital perquè la ciutadania pugui conèixer en detall els comptes municipals.

Complex aqüàtic de Mira-sol, millores de carrers i instal·lacions esportives

El pressupost del 2020 preveu gairebé 13 milions d'euros en inversions, tot i que més de cinc es contemplen per expropiacions forçoses de zones verdes. "No plantegem grans inversions", ha avançat Pere Soler, que ha parlat de propostes "realistes" que es puguin executar durant aquest any.

Per aquest 2020 no es preveu cap despesa relacionada amb la Biblioteca Central i la sala polivalent. "No pretenem engegar megainfraestructures, sinó fer inversions per millorar la qualitat de vida", ha emfatitzat el tinent d'alcalde d'Economia fent referència a millores de carrers, instal·lacions o mobiliari urbà. En aquest sentit, amb el projecte de Biblioteca i altres pendents d'anys enrere, ha explicat que estudiaran quines tiraran endavant i que no estan descartades.

També hi ha una partida de 60.000 euros per la instal·lació de les càmeres que controlaran el compliment de la Zona de Baixes Emissions.

Més info: Així es la proposta de Zona de Baixes Emissions: afectarà també els residents

L'alcaldessa de Sant Cugat ha destacat les inversions als barris perifèrics i que acumulen un "dèficit històric". Per exemple, hi ha el complex aqüàtic de Mira-sol o el camí segur de l'Escola La Floresta. Aquestes són les inversions superiors als 100.000 euros (en els pròxims dies, el TOT detallarà totes les inversions previstes).

Més enllà d'aquestes inversions, l'Ajuntament ja va reactivar altres projectes com la remodelació del camí de l'Avenç, la cobertura de piscines del Parc Central o la redacció del projecte de La Mirada.

Més info: Sant Cugat inverteix 1,4 milions d'euros a reactivar projectes aturats

L'IBI, principal font de finançament

Els ingressos previstos per l'Ajuntament ascendeixen a 149 milions d'euros, tot i que el govern manté la incertesa sobre com pot impactar finalment la crisi del coronavirus. Tot i això, no preveuen davallades molt importants en l'Impost d'Activitats Econòmiques i l'Impost sobre Construccions i Obres. La caiguda d'ingressos per l'aturada de l'activitat es podria situar al voltant del milió d'euros.

La principal font d'ingressos de l'Ajuntament és l'IBI, amb el qual espera recaptar 48,7 milions d'euros, un 4,5% més que el 2019. Cal recordar que el govern va establir un increment de l'IBI per aquest 2020.

Més info: El rebut de l'IBI en "immobles mitjans" augmentarà entre 25-30 euros, segons el govern

Les plusvàlues (16,2 milions), les taxes municipals (8,8 milions), l'impost sobre construccions (4,8 milions), l'impost sobre activitats econòmiques (4,8 milions) i l'impost sobre vehicles (4,7 milions) són altres impostos locals importants per les finances municipals.

40 milions d'euros en la despesa de personal

El pagament de nòmines a tots els treballadors de l'Ajuntament és una de les principals despeses que ha d'assumir el Consistori. Concretament, es preveu destinar 39,5 milions d'euros per aquest concepte, un milió més que el 2019. L'alcaldessa ha explicat que, per una part, es deu a un canvi legislatiu a l'estat i, per l'altra, a la voluntat de reconèixer la tasca de determinants col·lectius de treballadors públics.

El manteniment de Sant Cugat (dels carrers, parcs, recollida de deixalles...) també suposa una partida molt important de gairebé 27 milions d'euros. Destaca també l'increment de la plantilla de la Policia Local, que passarà de 87 a 99 abans d'acabar l'any, i del professorat d'escola bressol i escoles de música i d'art.

Pressupost endarrerit

El tinent d'alcalde d'Economia ha explicat els motius pel qual la presentació del pressupost pel 2020 s'ha endarrerit fins al mes de juny i ha assenyalat que molts dels integrants de l'equip de govern són "novells" i que és habitual que es retrassi en el primer any de nous governs. La seva voluntat era presentar-lo al primer trimestre d'any, però ha apuntat que la crisi del coronavirus ho ha endarrerit.

En aquest sentit, Mireia Ingla ha assegurat que el fet de no disposar d'un pressupost "no ha impedit atendre la urgència" provocada per la Covid-19. Pere Soler ha apuntat que en breu ja començaran a treballar en els comptes del 2021.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem