Gutièrrez (Comuns): "Seguirem treballant aquests 4 anys per reconfigurar l'espai"

Entrevista a l'exregidor d'ICV i exalcaldable de Sant Cugat en Comú després d'haver quedat fora del consistori

Sant Cugat en Comú es va quedar fora de l'Ajuntament de Sant Cugat en les passades eleccions municipals. Una de les causes és que l'espai es va presentar en dues llistes diferents Sant Cugat en Comú ( que entre altres recollia l'espai d'ICV que tenia dos regidors al consistori) i Podemos (que també va crear una llista a part). Les dades diuen que si les dues candidatures s'haguessin presentat juntes haurien tret dos regidors, mentre que Junts i el PSC n'haurien perdut un cadascú.

Com va rebre que els Comuns, bé l'espai d'iCV es quedi fora del consistori?

Per nosaltres ha estat un cop dur, el que sentim més és un sentiment d'haver decebut a la gent que ens ha votat durant tants anys a l'espai d'iniciativa, però també aquest cop a Sant Cugat en Comú, que agrupa més espais que no només el d'Iniciativa. Evidentment, tenim un sentiment de culpabilitat i d'haver decebut a la gent que esperaven que estigués a l'altura i que mantinguéssim aquesta representació. D'altra banda, de totes les crisis se n'ha de treure oportunitat.s Hem fet molta autocrítica i això ha de servir per veure que potser estàvem deixant de banda fer altres coses, com fer més política de carrer. Està més pendent amb els conflictes amb les lluites de la ciutat. Tenim una oportunitat de reinventar-nos. De poder fer les coses d'una altra manera. Potser estàvem massa immersos en la qüestió institucional. Un cop analitzat i fet autocrítica també veiem que ara hi ha oportunitats noves, de tot se n'ha d'aprendre.

A què ho atribueix?

A dues qüestions. La primera el nostre error de què el nostre espai s'hagi presentat en dues llistes ( Sant Cugat en Comú i Podemos) i després la situació general política. El conflicte català i a les respostes que la ciutadania vol sobre aquest tema. Potser el nostre espai polític no ha estat a l'altura i necessitàvem parlar més contundentment sobre quin és el nostre posicionament que el tenim, i el tenim clar, però potser és veritat que el context ha fet que opcions com ERC o el PSC els hi hagi anat molt bé aquestes eleccions municipals a tot el país i això ens ha restat espai polític a nosaltres. Aquí a Sant Cugat ha sigut evident.

Per què no es va arribar a un acord amb Podemos?

Vam cometre l'error de menystenir la capacitat el poder de la marca Podem en unes eleccions municipals a Sant Cugat. Nosaltres creiem que unes eleccions municipals el que és important és tenir un bon programa i una bona candidatura. Nosaltres teníem un bon programa i una bona candidatura. Un programa que reflectia els problemes i les solucions que necessita la nostra ciutat. Una candidatura de gent coneguda a la ciutat, de gent que és present als moviments i a les entitats, als barris i en canvi, l'altra candidatura d'aquest espai era una candidatura sense gaire programa amb candidats de fora de la ciutat, però que tenia una marca, Vam menystenir aquesta capacitat de la marca.

"Vam cometre l'error de menystenir la capacitat el poder de la marca Podem en unes eleccions municipals a Sant Cugat"

En una ciutat de 90 mil habitants, potser van llegir malament aquesta realitat, hi ha gent desconnectada de l'actualitat municipal i es deixa portar per la marca.

Sí, vam llegir malament això. I efectivament el que ens toca és reconstruir. Nosaltres el que no farem serà rendir-nos. Sentim que hem decebut a molt agent no havent llegit bé aquesta situació. Hem de reconfigurar. Tenim clar que d'aquí a 4 anys l'espai dels comuns, de l'esquerra verda, transformador i feminista a la nostra ciutat hi ha de ser i ha d'estar present a les institucions. Per tant, seguirem treballant aquests 4 anys per reconfigurar l'espai, per tornar a sumar. Amb les persones que no van voler formar part de la candidatura de Sant Cugat en Comú, per tant començarem a fer passes el més aviat possible per tornar a coordinar-nos i reagrupar-nos d'alguna manera que faci que d'aquí a 4 anys puguem haver superat aquest error.

Ha dit una cosa abans, ha dit que la llista Podemos era una llista que no era de la ciutat. Podríem dir que era una llista fantasma.

Sí. És una feina que és fàcil de fer de veure que les persones que hi havia a la llista eren de fora de la ciutat.

Però no és un requisit ser de Sant Cugat per presentar-se a les eleccions. Hauria de ser-ho?

La veritat és que desconec si hauria de ser així. Crec que és bastant més honest quan et presentes en unes municipals presentar-te en una llista i un programa i amb una campanya fets per la ciutat i amb gent de la ciutat. Crec que és més honest i que si tu el que vols es presentar els interessos dels ciutadans de Sant Cugat és bo que la candidatura sigui santcugatenca. En tot cas crec que qui vulgui es pot presentar com vulgui. Crec que la llei ho permet i s'ha de poder fer. No crec que s'hagi de criticar aquesta llista de Podem pel fet que hi hagués gent de fora de Sant Cugat, sí que crec que nosaltres vam valorar que tenint una llista amb gent de Sant Cugat i tenint un programa més arrelat amb això ens podia anar bé i hi havia un altre element que era el de la marca de Podem que vam infravalorar.

Si no hi hagués hagut aquesta divisió en dues llistes, Junts hauria tret un regidor menys i el PSC també i vostès dos (sumant els resultats de les dues llistes). Això hauria canviat una mica el panorama.

Nosaltres com sap, perquè ho hem dit obertament, apostàvem molt fort perquè hi hagués un govern d'esquerres a la ciutat, en volíem formar part i de fet el nostre programa estava orientat a això a formar part del nou govern de la ciutat. Haguessin canviat algunes coses. Les majories no haurien canviat molt. La majoria d'esquerres s'hagués pogut fer igualment, potser el govern no seria dels tres partits que són ara, potser de tres diferents, potser de 4. No ho sabem. Política ficció.

"Apostàvem molt fort perquè hi hagués un govern d'esquerres a la ciutat"

A la mateixa nit electoral va encoratjar a què hi hagués pacte d'esquerres.

Era urgent

Algú li va retreure aquesta aposta... Com veus aquest nou govern?

Encara que a la nostra força política ens hagi anat malament crec que opinar sobre el que ha de passar a la ciutat crec que ho hem de poder fer tots. El que ens motivava presentar-nos a les eleccions era tenir un govern d'esquerres i per tant si nosaltres no podíem formar part d'un govern d'esquerres, no vol dir que no el deixéssim de voler tenir. Seguíem volent que hi hagués un govern que fes fora convergència. Totes les propostes amb els quals ens vam presentar a les eleccions segueixen vigents i les seguim reclamant per a la nostra ciutat encara que nosaltres no hàgim obtingut resultats. Per tant, el que em preguntaves que ERC, PSC i la CUP s'hagin posat d'acord vol dir ( és amb un acord programàtic que nosaltres signem al 100%) que per nosaltres és bo i ens alegra moltíssim que s'hagi pogut parlar d'emergència climàtica en un acord de govern; que es parli del problema que hi ha d'habitatge; que es prioritzi la solució en termes de l'habitatge que es parli del combat de la desigualtat; que s'ha de fer a la nostra ciutat, que es posi la intenció en acabar amb l'ombra del 3% i en la lluita contra la corrupció. Per nosaltres són 4 pilars que defensàvem que era urgent fer i per tant encara que nosaltres no hi siguem seguíem defensant que les altres forces polítiques ho havien de poder fer. Eren les tres forces capaces de fer-ho. Ho vam reclamar i estem molt contents que ho hagin fet. Creiem que és molt bona notícia per la ciutat que gairebé 40 anys després hi hagi un nou govern,  s'hagin obert finestres i es ventili l'ajuntament, i a més s''hagin canviat les prioritats en aquests 4 aspectes.

El tema de l'habitatge que ha estat un dels pilars perquè s'hagi format aquest govern, en àmbit municipal, s'hi pot fer més?

I tant. Sempre es pot fer més de tot. En aquests 4 anys hem vist com l'equip de govern de convergència li posava zero interessos a fer polítiques públiques d'habitatge. Tenim uns plans de promusa que eren contes de la lletera. Teníem unes inversions en habitatge que eren ínfimes. Teníem uns procediments de les persones que tenien problemes en habitatge, que es veien desnonades, etc. que eren completament ineficients i insuportables. Ja no només amb la voluntat política de revertit les prioritats ja es pot fer molt. Es poden fer les propostes com de les del 30% que l'anterior mandat es va aprovar a mitges. L'actual equip de govern pot actuar amb cara i ulls i ho pot fer bé i esperem que ho facin aviat. Es poden posar recursos amb la construcció de nous habitatges, es poden buscar fórmules de construir habitatges d'una fórmula més assequible com s'està fent ara a Barcelona amb els temes dels contenidors. Jo crec que és una molt bona idea. Es poden fer moltíssimes polítiques que afavoreixen a combatre el preu del lloguer i del preu de l'habitatge a la nostra ciutat i fer que aquesta ciutat es deixi d'expulsar gent.

Troba bona idea el tema dels contenidors?

Si i tant. És una manera més assequible, més ràpida de construir. És el gran problema de les administracions locals, que no podem construir amb rapidesa i assequibilitat perquè és molt cara. Són habitatges igual de dignes que la resta, amb materials ben aïllats, i ben tractats serveixen igual que qualsevol altre. A moltes ciutats europees està funcionant molt bé, per tant no entenc per què aquí no ha de funcionar.

"Seguirem fent la política com la fèiem fins ara d'impuls d'idees de treball amb els moviments socials"

Com faran la política des de fora del consistori?

Nosaltres seguim tenint un programa, com he dit abans, que ens seguim creient, i que creiem que és important poder desenvolupar a la nostra ciutat. Seguirem fent la política com la fèiem fins ara d'impuls d'idees de treball amb els moviments socials. Aquesta part potser la podrem fer millor ara que no estem a la institució. En tot cas el que haurem de fer serà reinventar algunes coses. Potser no podrem reclamar qüestions més concretes de la gestió de la institució, però nosaltres tenim l'objectiu de fer una mica de "Pepito Grillo" d'aquest equip de govern. A qualsevol govern d'esquerres li fa falta una oposició d'esquerres. I en aquest cas doncs haurem de fer-ho nosaltres des de fora de la institució. Haurem de recordar les coses que s'han de fer bé i que l'equip de govern no pot oblidar. En el tema de l'emergència climàtica, el nostre grup fa molts anys que hi treballa, nosaltres seguirem recordant i impulsant propostes. Tenim urgències pel que fa als residus, pel que fa a la mobilitat, pel que fa a la definició d'aquest pla en contra del canvi climàtic. Hi ha moltes qüestions que nosaltres hem de seguir plantejant i que seguirem fent.

Serà difícil tornar a l'Ajuntament d'aquí a 4 anys?

Unes eleccions sempre són difícils perquè els vots te'ls has de guanyar de zero. Sempre, cada 4 anys. Qui diu que els vots s'hereten de 4 anys en 4 anys, crec que no és veritat, però sí que és veritat que la presència institucional o el valor que pot aportar tenir unes persones que formen part de la institució, o que tenen visibilitat als mitjans, això no ho tindrem. Haurem de treballar més, sobretot amb menys recursos, que és el que et dona no està a una institució. Ens ho prendrem amb les mateixes ganes, de fet, potser amb més. Perquè ens hi jugarem més i jo crec que potser serà més difícil, però en tot cas, nosaltres agafarem el repte igualment.

Té la intenció de tornar a ser el candidat?

Això ja ho veurem. Tinc la intenció de seguir treballant perquè és important que aquest espai de l'esquerra verda, de l'esquerra transformadora, de l'esquerra feminista a la nostra ciutat existeixi i tingui presència institucional. Jo crec que hem fallat, jo i tota la gent que hem treballat en aquesta candidatura. D'aquí a 4 anys m'agradaria ser part de la solució i vull ajudar al fet que aquest espai polític recuperi la seva presència. Treballaré des d'on faci falta, ja veurem si serà sent candidat o no.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem