Ingla: “El projecte que és una prioritat per nosaltres és La Mirada”

Entrevista a l'alcaldessa Mireia Ingla, després de gairebé un any de pandèmia

Mireia Ingla és l’alcaldessa de Sant Cugat des del juny del 2019, va ser investida amb els vots a favor del seu grup polític ERC-MES i del PSC i la CUP-PC. Entre altres coses, explica en aquesta entrevista que el govern tripartit té tres objectius: l’emergència d’habitatge a la ciutat, l’emergència climàtica i la lluita contra la corrupció. 

Quin balanç fa d’aquest any i mig que està governant Sant Cugat?

Ha estat un any i mig condicionat per la pandèmia de la COVID-19 i la resta del mandat també ho estarà. Tot i que Salut és competència de la Generalitat, els Ajuntaments contribuïm en tot allò que ens demanen.

A banda de la COVID-19 quin és el projecte que s’ha d’abordar aquest any?

El projecte que no només ha d’engegar sinó que s’ha d’acabar i que és una prioritat  per nosaltres és l’escola La Mirada. Quan vam començar ens vam trobar amb una escola que havia d’estar a punt d’acabar i hem hagut de fer tot el que hem hagut de fer. Estem treballant a contrarellotge.

Va dir que a mitjans de gener totes les residències de Sant Cugat estarien vacunades. Tenim terminis de vacunació? 
No, és el departament de Salut qui va fent el calendari de vacunacions a mesura que té les vacunes disponibles. A nosaltres se'ns avança setmanalment la llista de residències que es vacunen, esperem que a mitjans de gener tenir la majoria de vacunes posades, però segur tindrem les residències vacunades a finals de mes, tan residents i professionals. És una excel·lent notícia, tenint en compte el que hem patit com a ciutat al llarg d'aquesta pandèmia ,sobretot als inicis, com va passar a totes les residències. És una excel·lent notícia per a la ciutat i en definitiva pel país.

El mandat està marcat per la COVID-19. Quins projectes s’han hagut de quedar al calaix?

Més que parar projectes, el que sí que ha fet és endarrerir-ho moltíssim tot, perquè durant molt de temps vam haver de parar, per exemple les obres, els tràmits, les licitacions, etc. Això no vol dir que tirem la tovallola en aquells compromisos de l’acord de govern.

"Més que parar projectes, el que sí que ha fet és endarrerir-ho moltíssim tot"

Quins eren aquests compromisos?

L’emergència de l’habitatge, l’emergència climàtica i les irregularitats i la lluita contra la corrupció. Estem treballant amb l’habitatge, per exemple, des de polítiques socials, reforçarem, amb el pressupost del 2021, ajuts al lloguer i sobretot ajuts per aquelles persones que poden perdre el seu habitatge. També tenim una part de promocions d’habitatge públic, tirarem endavant propostes de promocions. Amb l’emergència climàtica, tenim els canvis en els àmbits de mobilitat. Segurament aquest és un dels impactes més grans que ha patit la ciutat en aquest darrer any i mig. Al llarg del 2021, molts d’aquests canvis d’hàbits encara es faran efectius amb aquest pla d’emergència climàtica. Amb la lluita contra la corrupció, ens hem presentat com acusació particular en la causa del 3%. Tot això no se soluciona amb un mandat, però sí que quan acabi el mandat ho podrem tenir encarat, perquè suposa un canvi en allò que s’havia fet fins ara.

Quines promocions d’habitatge públic hi ha sobre la taula?

La que s’està fent al carrer de Jeroni Pujades. i en tràmit la del carrer de Benet Moixó i Víctor Hugo. També tenim la del carrer de Villà. Una de les coses més importants és que l'Ajuntament tingui sol públic per fer habitatge assequible. i en aquests moments és un dels nostres hàndicaps com administració que no tenim sol públic i, per tant, l'hem de buscar. Disposar de sòl públic és la millor manera, però també hem de buscar altres opcions i fer-ho ràpidament, ja que l'administració té un problema i és que tot és molt lent, aquest Ajuntament és lent i tots, els procediments són molt lents. L'emergència la tenim ara, per això hem d'accelerar en aquest sentit. També hem de plantejar que alguns projectes els tirin endavant empreses que no siguin necessàriament Promusa. L'objectiu final és tenir més habitatge assequible.

"Hem de plantejar que alguns projectes els tirin endavant empreses que no siguin necessàriament Promusa"

La llei de regulació del lloguer s'ha notat al Sant Cugat? 
No tinc dades encara, ho estem treballant.

En què afecta el cas del 3% Sant Cugat a banda dels Rabassaires?

Hi ha algun tema més, per això ens hem presentat com acusació particular per poder tenir informació de primera mà en què afectat a Sant Cugat, perquè ja tenim una sentència ferma que ha afectat la ciutat amb el 3% que és el Cas Palau.

Com afectarà la mobilitat la zona de baixes emissions?

Les afeccions amb mobilitat no només venen per l’aplicació de la zona de baixes emissions. Arran del canvi climàtic, havíem d’incidir en aquest àmbit i ho hem fet per exemple amb l’Anella Verda, amb carrils bici que connectaran tota la ciutat, amb la velocitat limitada a 30 en els carrers de Sant Cugat... La zona de baixes emissions acabarà de tancar aquest cercle de canvis de mobilitat. Afectarà el mateix que està afectant la resta de l’Àrea Metropolitana. Els paràmetres són els mateixos, en funció de l’antiguitat de la matrícula es podrà entrar o no a la zona de baixes emissions.

I els residents? 
És igual per a tothom. Ho farem igual que a Barcelona, perquè ens sembla una bona manera i perquè tothom sàpiga que les regles del joc són iguals a tot arreu. Els canvis en mobilitat són cap dalt per lluitar contra l'emergència climàtica i les decisions s'han de prendre amb totes les conseqüències, que al final també és el que la gent ens demana. Això preocupa a la ciutat, de fet, ho hem vist amb l'Anella Verda, que era un canvi que en principi semblava molt traumàtic, i que resulta que pocs mesos després la gent està encantada de la vida. En alguns punts de la ciutat hem incrementat fins a un 70% l'ús de la bicicleta, hem d'anar cap aquí. Aquest és el model de les ciutats del nostre entorn, de les ciutats europees amb les quals ens emmirallem.

"Hem vist amb l'Anella verda, que era un canvi que en principi semblava molt traumàtic, i resulta, que pocs mesos després , la gent està encantada de la vida"

L’Anella Verda ha reduït el trànsit. Què en diuen ara comerços i veïns?

Sí, està clar. Hem aconseguit canviar hàbits, hi ha alternatives a circular per l’anella verda. En aquest moment a nosaltres no ens ha arribat cap queixa en aquest sentit. Ho hem treballat i crec que el comerç de proximitat ha entès que era una eina més per afavorir la compra en aquest comerç. El resultat és positiu.

Tenen previst ampliar transport públic? Per exemple busos o fomentar l'ús dels Ferrocarrils per a dins de la ciutat? 
Tenim 7 estacions dins la ciutat i n'hem de ser conscients, potser de Mira-sol a Sant Cugat es pot venir amb ferrocarrils. Estem pendents del traspàs de la competència dels busos a l'Àrea Metropolitana, i en aquests moments no farem cap canvi com Ajuntament. Tot i això s'estudiarà si calen més parades o canviar trajectes o freqüències.

Està pensat fer algun pàrquing més perquè la gent deixi el cotxe als afores? 
Ho estem estudiant, però el que és evident que en tenim un a Can Magí que funciona molt bé, el que és lògic és tenir-ne un a l'altra banda de la ciutat.

Com està el món de la cultura a Sant Cugat?
Està tocada per la Covid, així que hem anat donant suport les entitats culturals a través de les ajudes covid. La cultura és àmplia a la nostra ciutat i està afectada, malgrat tot aquest ajuntament ha apostat per ella, per exemple la reobertura a l'estiu i a la tardor, hem organitzat el Sant Cugat a Escena amb talent local. Estem aconseguint que la cultura pugui continuar endavant perquè som conscients que la cultura és imprescindible.

Un dels temes culturals ara mateix és la Unió. Com està la Unió? El consorci està dissolt?
No. Vam tenir un consell general del consorci abans de les vacances, allà l'entitat va expressar la voluntat d'entrar a l'equipament i feia dos mesos aproximadament que l'Ajuntament ja ho havia ofert, per tant estem molt contentes amb aquesta voluntat de l'entitat. Vam dir que a principis d'any ho faríem efectiu. Ja vam dir que posàvem a disposició aquest equipament tan fantàstic que ha costat 5 milions d'euros perquè és un equipament que no ens podem permetre el luxe de tenir-ho tancat. Ningú de Sant Cugat entendria que el tinguéssim tancat. La gent de la Unió començarà entrant a casa seva i estem finalitzant la resta del projecte, encara ens queda el teatre i ja tenim en licitació el projecte escena tècnic i anem treballant per tenir el projecte acabat com abans millor.

La relació entre ajuntament i unió quina ha de ser si es descarta el consorci?
S'està treballant. Ens posarem d'acord segur perquè és la voluntat de l'Ajuntament i també de la Unió. 

Quin problema tenia el consorci? 
El model del consorci no tenia viabilitat econòmica ni jurídica i això ens va obligar a prendre la decisió de no continuar tirant-lo endavant. El fet de formar part d'un consorci que no havia presentat pressupost, que no convocava el seu òrgan de direcció penalitzava l'Ajuntament, de manera que no podíem obtenir subvencions d'altres organismes perquè hi havia un informe de la sindicatura de comptes dient que el consorci no havia fet els deures. Tenim clar quina part de l'equipament pertany a l'entitat. Posar-nos d'acord amb la gestió de tot plegat ho podem fer fora d'aquest consorci que és el que estem treballant.

Com està el projecte de Torre Negra? 
Estem treballant amb la tramitació de l'expedient que necessita una administració pública per poder fer una compra d'aquesta magnitud, per tant hi ha d'haver un informe per part dels serveis tècnics de l'avaluació de l'equipament. També encara que sigui molt genèric un informe dels usos que pot tenir aquest equipament i després quan l'administració tingui això, passarà a governació de la Generalitat que és qui acabarà de concedir l'aprovació per procedir a la compra.

Un cop adquirida ,què serà Torre Negra?
El que la ciutat vulgui que sigui. 

L'Ajuntament ha de tenir alguna idea. No crec que l'Ajuntament compri sense saber què hi vol fer
Per part de l'Ajuntament era que aquest equipament amb el valor que té des del punt de vista històric, patrimonial, també des del punt de vista de medi ambient, per tot el que implica haver d'estar en mans de tota la ciutadania. D'entrada serà un equipament més de la nostra ciutat i com a la resta d'equipament decideix també la ciutat. La voluntat del govern és decidir-ho d'una manera molt transversal què volem que sigui la Torre Negra.

"La voluntat del govern és decidir-ho d'una manera molt transversal què volem que sigui la Torre Negra"

O sigui que es podrà decidir a través d'un procés de participació? 
És una opció. Moltes vegades ens queixem de la necessitat de més equipaments a la ciutat, per tant tindrem un equipament que evidentment necessitarà una rehabilitació, per tant haurem de decidir com volem rehabilitar-la perquè doni resposta a qualsevol d'aquests usos que vulguem pensar. Tant si és un centre de reinterpretació de Collserola, que podria ser molt evident, com que tingui un ús de caràcter cultural o d'oci o per acollir persones que venen a la ciutat a fer activitats culturals, etc.

Com valora la proposta de Junts de revertir el pacte de la Diputació de Barcelona a canvi de trencar el tripartit de Sant Cugat? 
L'Ajuntament de Sant Cugat no és moneda de canvi de res. L'Ajuntament de Sant Cugat és l'Ajuntament que ha decidit tenir la gent de Sant Cugat a través dels seus vots, no ens dediquem a fer canvi de cromos per un respecte institucional i per les persones de Sant Cugat.

Com és la relació amb l'oposició de Junts? 
Jo no puc fer més que agrair a l'oposició tot el suport que ens ha donat i que ens està donant amb el tema covid i els dos partits de l'oposició i han expressat la gran feina que està fent l'Ajuntament, perquè ens estem enfrontant a una cosa que era impensable fa 4 dies. 

Diu que està molt orgullosa del govern de Sant Cugat, però governa amb el PSC. El tema independentista ha pogut portar algun problema? 
No n'ha portat perquè érem conscients de l'acord de govern que fèiem i vam estar tres setmanes només parlant d'acord, de tot allò que teníem en comú i que justificava fer aquest govern. Érem conscients que hi havia coses amb les quals no ens posaríem d'acord i com que n'hi havia moltes amb les que ens posaríem d'acord i ho vam aconseguir.

El recurs que ha fet l'Ajuntament sobre la sentència de la pancarta no va fer cap esquerda?
Tothom sap que aquest Ajuntament és independentista, hem de respectar la sobirania de l'Ajuntament. Hem de continuar lluitant perquè pugui estar penjada, espero que poc temps perquè els nostres companys surtin ben aviat. Fins que no passi això nosaltres mantindrem la pancarta.

La traurà si hi ha sentència ferma? 
No cal fer allò que no li aporta res a la gent de Sant Cugat. 

Per què defensen que és diferent el pacte que tenen vostès a Sant Cugat amb els socialistes, al pacte que té Junts a la diputació també amb els socialistes? 
Perquè Sant Cugat té una alcaldessa independentista. La diputació de Barcelona té una presidenta del PSC. En tot cas de la meva boca no ha sortit haver de fer canvis de res.

Si la criden per assumir algun càrrec, com ara consellera després de les eleccions què farà?

En aquests moments tan complicats per a la ciutat el meu compromís és a Sant Cugat, i per tant, finalitzar aquest mandat com a alcaldessa.

"En aquests moments tan complicats per a la ciutat el meu compromís és a Sant Cugat"

Es veu candidata a l’alcaldia en les municipals vinents?

Em sembla molt lluny. Quan ho vegi més a prop ho començarem a plantejar, no només jo sinó el meu partit. Ara no està damunt la taula.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem